Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_polit_reklama1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
105.63 Кб
Скачать

18. Категорії символів.

Символ (від грецького symbolon – розпізнавальний знак, ознака) – знак, образ, у якому опосередкованим, неявним чином полягає політичний зміст. Це знак, який виконує комунікативну функцію між особистістю та владою. Це умовний зразок найважливіших політичних ідеалів, засіб їхньої пропаганди й утвердження. Серед ознак та проявів важливе значення в політиці мають символи. Вони відтворюють, фіксують характер, особливості нації, народу, держави, є ідейними або ідейнообразними структурами. Символи мають велике значення в житті людей взагалі. Саме за допомогою символів люди спілкуються, взаємодіють До основних політичних символів належать конституції, прапори, емблеми, свята, відмітні знаки. Політичні символи складаються з певних знакових систем, які безпосередньо або опосередковано беруть участь у політич ному процесі, політичній діяльності. Позаяк такі символи най більшою мірою необхідні для впливу на широкі людські маси, вони, як правило, лаконічні, однозначні, виразні, прості та до ступні для сприйняття. Політичні символи використовують для пробудження у лю дей певних почуттів, спонукання до певних дій. Політичні символи поділяють на такі: мовні (політична риторика, документи, лозунги, формули політичної мови); зображувальні (плакат, картина політичного характеру, карикатура, політичний портрет, театральна п’єса, літера турний та музичний твори, кінофільм, гімн, траурний марш. Символи розрізняють: неприховані (прості й очевидні за значенням); приховані (мають прихований зміст); нейтральні (набувають політичного значення згідно із ситуацією). Політичні символи мають величезне значення для ствердження державності. Державними символами з давніхдавен були клейноди, знамена, корогви, жезли, булави та ін.

Будь-яка політична партія має свій образ-символ, який обов'язково представлений у всіх видах політичної реклами. «Той, хто володіє символами, визначальними зараз громадські почуття, значною мірою опановує дорогою в політику». В аналітичній психології К. Г. Юнга була запропонована інтерпретація ряду символів - мати- земля , герой , мудрий старець і ін Багато символи мають виражені етнопсихологічні характеристики Крім власне образотворчих символів у політичній рекламі можна виділити і використовувати інші їх види . Першим з них є « символ - ідея». Зазвичай це все те, що виражає ідеологію партії: програми , платформи , статут і т. д. Символи - ідеї не тільки визначають політичний простір , а й виконують роль політичної мотивації . Привабливість і дієвість політичної ідеї у великій мірі залежить від її міфологічності . Другий - це «символ-дія». Політичне дія стає символом, якщо воно має форму ритуалу, тобто особливого групової поведінки, що втілює цілі, цінності та групові норми. Третій - це «символ-об'єкт». Це прапори, емблеми, символічні пам'ятки.Четвертий - «символ-персона». Це в першу чергу «предтечі партійної ідеї». Символомперсоною можуть за певних умов бути і лідери партій, вірніше, їх іміджі. П'ятий - це «символ-звук». Це партійні гімни, пісні, музичні позивні та ін 19. Класифікації символів.

Символ — довільний знак, що викликає однакову соціальну реакцію; умовне позначення якогось предмета, поняття або явища. У природі існує величезна кількість підгруп символів і тому ця модель може включати в себе необмежену кількість підгруп. Основними ж і непорушними є три головні її групи: етнічні , культурні та спеціальні. Етнічні символи - це символи , які використовувалися або використовуються певним народом ( звідси і назва , адже етнос - народ) . До цієї групи можна віднести , наприклад , руни - символи , які використовувалися вікінгами . Культурні символи - це символи, що використовуються в певній культурі або в певний історичний час . До таких символів відноситься , наприклад , свастика - стародавній символ у вигляді рівнораменного хреста, що використовувався нацистами в Німеччині в часи другої світової війни. Спеціальні символи - це символи, що використовуються для будь-яких спеціальних цілей або в спеціальних ситуаціях . Сюди відносяться всі ті символи , що не ввійшли в попередні дві категорії. Прикладом може служити , наприклад , трикутник або зелений колір. Слід зазначити , що дана класифікація не є сталою. Кожен символ може плавно переміщатися всередині даної класифікації . Наприклад , білий колір. Це символ чистоти і невинності , що відноситься до третьої групи символів. Але якщо ми подивимося на японську символіку , то побачимо , що в ній так само присутній цей колір , і там він вже має значення жалоби , і відноситься до першої групи символів - етнічною. У кожній з груп символів є кілька підгруп: Етнічні символи поділяються на символи друїдів , древньоскандинавські символи , єгипетські символи та ін. Культурні символи : історичні символи , сучасні символи та ін. Спеціальні символи: геральдичні символи , астрологічні символи , числа , кольори , символи Таро , тварини і рослини , геометричні символи та ін. У першу чергу поділ слід проводити по можливості використовувати символи в магічних цілях. Символи поділяються на :

1 ) магічні - володіють магічною силою або використовуються в різних магічних практиках

2) не магічні - не володіють магічною силою і не застосовуються в магічних цілях. На наступному етапі класифікації розглядаємо символи за ступенем складності.

Вони можуть бути :

1 ) Прості - складаються з одного символу

2 ) Складні - складаються з групи простих символів , об'єднаних логічно , і мають у такому об'єднанні свій сенс , відмінний від смислу складових його простих символів.

Подальшу класифікацію доцільно проводити рівню абстрактності . Символи можуть бути :

1 ) Конкретні - спрощене зображення певних явищ реального світу символ - поняття - це символи відображають ідеї, почуття або абстрактні якості, пов'язані з внутрішнім світом живих істот.

2 ) Абстрактні - існуючі в незапечатленной або змішаній формі . невидимі символи - абстрактні ідеї і умоглядні картини , що не існують у матеріальній формі.

Наступна велика категорія символів - це форма їх вираження.

Символи можуть бути:

1 ) графічні - всі символи , які можуть бути накреслені або намальовані на площині (малюнки , піктограми , ієрогліфи і т.д.)

2 ) предметні - всі символи , які виражаються у речовій матеріальній формі (речі , предмети , явища виражені явно )

3 ) аудіальні - нематеріальні речі, які не можна виразити графічно (пісні , музика , назви , імена і т.д.)

4 ) жестові - нематеріальні речі , що виражаються рухами (танці , жести ) Наступний параметр , за яким можна класифікувати - походження символів. За походженням всі символи поділяються на:

1 ) Природні символи - символи , які є природними (наприклад : рослини , тварини, птахи , мінерали , символи планет і т.д.)

2 ) Штучні символи - символи , які , так чи інакше , були створені або придумані людиною (цифри , твори мистецтва , символи , узяті з міфології і т.д.)

3 ) Символи знаків - символи , які одночасно є знаками ( наприклад : алхімічні символи , символи зодіакальних сузір'їв )

4 ) Символи кольору - окрема категорія символів , так як символіка квітів дуже значима в багатьох областях.

5 ) Геральдичні символи - символи , що зустрічаються в геральдиці .

6 ) Комбіновані символи - символи , які мають однакове значення в різних категоріях , сюди ж можна віднести наукові символи .

Символ – це умовний знак якогось поняття, явища, ідеї. Державні символи – це умовні знаки державності, суверенітету. Разом з тим вони розглядаються як важливі атрибути державності, здатні сприяти патріотичному вихованню громадян. На це доволі часто звертається увага в конституціях, у тому числі й у Конституції України, де записано: „Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України” (ст.20).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]