Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_polit_reklama1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
105.63 Кб
Скачать

31. Особливості відображення політичної проблематики у соціальній рекламі

Соціальна реклама – важлива складова світогляду та морального здоров’я суспільства. До тем соціальної реклами відносять проблеми психології спілкування, захисту навколишнього середовища, здоров’я, освіти, соціальних хвороб суспільства та багато іншого. Однією із найбільших проблем розвитку соціальної реклами є її нецільове використання. Тобто, використання її в комерційних або ж політичних цілях, що дискредитує саму ідею такої реклами. Останнім часом особливо активно використовують соціальну рекламу не тільки з метою вирішення гострих соціальних проблем, але й з конкретною користю задоволення інтересів політичних верхів. Бо саме під виглядом соціальної реклами проводять декотрі передвиборчі кампанії. Як показує практика, що проблема основується на виокремленні соціальної реклами як політичної технології від політичної реклами. Не зважаючи на те, що це питання та аспекти його дослідження висвітлюються в працях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених, проблема й досі є нерозв'язаною та містить безліч нюансів, що потребують детального розгляду та уваги. Соціальна реклама – найважливіший інструмент інформаційної політики. Існують три категорії соціальної реклами. Перша – політичні кампанії, друга – соціальна реклама, створена за замовленням різного роду неурядових і некомерційних структур типу «Грінпіс» та ЮНЕСКО. І, нарешті, третя категорія це соціальна реклама, замовником якої є безпосередньо держава. У контексті політичних технологій соціальна реклама може слугувати наступним цілям: Створювати якесь емоційне поле на якому проходить непряма політична проблематизація, формуючи відповідний емоційний і розумовий настрій (відношення). Сприяти формуванню соціальної бази реформ.

Закріплювати імідж політичних сил, впроваджувати в повсякденне життя населення їхньої програми й гасла. Загалом історію соціальної реклами в Україні можна умовно розділити на два періоди: радянський та сучасний. У радянський час соціальна реклама була практично повністю монополізована державою і фактично зводилася до одного політичного типу. У рекламі використовувалися барвисті плакати з гаслами, що прославляли комуністичні ідеали. Основними проблемами, що хвилювали державу були теми війни, боротьба з інакомисленням, допомога голодуючим та хворим, заклик до здорового способу життя, просування ідей комунізму. Для досягнення політичних цілей використовувалися і непрямі методи соціальної реклами. Іноді соціальна реклама використовувалася в піснях або кінофільмах. Сучасна соціальна реклама більш різноманітна, як творчо, так і технічно. Вона менш заполітизована, але часто і в ній відображаються корисливі погляди різних громадських організацій та груп. Ще за президентства Леоніда Кучми соціальну рекламу розміщували під виглядом привітань із святами від посадових осіб. Соціальна реклама, виступаючи як політична технологія, не стільки коригує, скільки формує та маніпулює політичну свідомість мас.

32. Жанри та форми соціальної реклами.

Рекла́ма — спеціальна інформація про осіб чи продукцію, що розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

На сьогодні на вітчизняному просторі найбільш поширеною є класифікація реклами на комерційну, політичну та соціальну за критерієм «мета реклами».

За цим показником розрізняють комерційну та некомерційну рекламу. Принципова різниця між ними полягає в тому, що комерційна – спонукає людей більше купувати товари, послуги задля отримання прибутку, а некомерційна стимулює пожертвування та переконання громадськості відстоювати певну суспільно важливу точку зору. До некомерційної відносять соціальну та політичну рекламу.

Соціальна реклама — інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку. Кожна з форм соціальної реклами має свої переваги та особливості, залежно від цілей та завдань, які ставить перед рекламною кампанією соціальна служба. Реалізують соціальну рекламу в різних формах: усній (радіо), письмовій (плакати, листівки, щити), зображальній (фотографія, значки, графіті, комп’ютерна графіка), комбінованій (кліпи, телевізійні ролики). Жанри соціальної реклами склалися історично, вони тісно пов'язані з фізичними та культурологічними особливостями носіїв рекламної інформації. Достовірно ефективний текст створюється з урахуванням правильного розуміння його способу розповсюдження. Вид носія формує жанр і визначає стиль, в якому витримано рекламне повідомлення. Один з найбільших жанрів соціальної реклами - брошура і стаття. Вони витримані в науково-популярному стилі і розповідають про шкоду хвороб або користь здорового способу життя. До малих рекламних жанрів фахівці відносять листівки, вкладиші, програмки, календарики і т.д. На телебаченні та в мережі Інтернет є ролики, найчастіше присвячені здоровому способу життя. Деякі з них використовують різні способи залучення уваги, інші ж просто оповідають про проблему і її можливе рішення. Соціальна реклама на радіо, наприклад, точно повторює звукову доріжку аналогічних телевізійних роликів. Найширшими можливостями залучення реципієнтів володіє зовнішня соціальна реклама, вона найчастіше розміщується на білбордах або рекламних щитах.

Терміни

Реклама - спеціальна інформація про осіб чи продукцію, що розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

Політична реклама - вид реклами за тематикою; така реклама, в основі якої політична спрямованість та система методів впливу на аудиторію з метою формування або зміни переконань масової аудиторії.

Соціальна реклама - інформація будь-якого виду, розповсюджена у будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільний цілей та загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку.

Комерційна реклама - реклама товарів та послуг, призначених для користування як фізичними особами, так і організаціями.

Маркетинг - вид діяльності, спрямований на задоволення потреб споживачів.

Політичний маркетинг - сукупність форм та методів дослідження та впровадження в політичну практику тих чи інших настанов з мотою здійснення контролю за ринком влади, тобто діяльність, спрямована на створення чи зміну поведінки громадян щодо конкретних лідерів, партій, ідей тощо

Сигментація - поділ ринку на сигменти та їх аналіз.

Позиціонування - соц аналіз ринку (якість, ціна)

Партологія - наука, яка вивчає партії та партійні системи (Партологи вивчають темні сторони партійного та політичного життя)

Політична партія - зареєстроване згідно із законом, добровільне об’єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має на меті сприяння формуванню та вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах, має власний статут та символіку.

Символ - довільний знак, що викликає однакову соціальну реакцію.

Політична символіка - система знаків, ідей, понять, що містить в собі не лише власне значення, але і наказане йому політикою.

Політичний символ - знак або образ, у якому неявним опосередкованим чином полягає політичний зміст.

Бренд - комплекс понять, які узагальнюють уявлення людей про відповідний товар, особу чи послугу.

Політичний бренд - комплекс існуючих ідей, поглядів, ставлень та поведінки політика, зібраний в єдину гармонічну систему

ЗМІ - сукупність підприємств, установ та організацій, які збирають, опрацьовують та поширюють масову інформацію.

Загальнонаціональні ЗМІ - такі ЗМІ, які поширюють свою діяльність на всю країну.

Регіональні ЗМІ - такі ЗМІ, які поширюють свою діяльність на окремий регіон, де розкриваються проблеми конкретної територіальної одиниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]