Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_RGP .doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Технологія відбійки масиву

Технологію відбійки масиву зарядами ВКЗ з попереднім екрануванням блоку, що відбивається, доцільно застосовувати для відпрацювання покладів міцних руд і магнетитових кварцитів великої потужності.

Сутність вищевказаної технології полягає в тому, що: основний масив блоку відбивається зарядами ВКЗ. Попередньо перед вибухом ВКЗ утворюються екрануючі шари по всіх гранях блоку, що відбивається, (які не мають оголення).

Масив блоку, що відбивається, поділяється екрануючими шарами на окремі підривні блоки, і кожен з них підривається одним або двома зарядами ВКЗ, сформованими у вертикальних або горизонтальних виробках.

Грань блоку, що підривається, який одночасно є поверхнею воронок випуску, не розбурюється віялами глибоких свердловин. Перед вибухом ВКЗ проводиться розворот дучок, розташованих під ВКЗ (розворот цих дучок здійснюється зі сповільненням після вибуху ВКЗ). Новоутворена від розвороту дучок оголена поверхня є екрануючим шаром.

Якщо шар, який підривається при поверхово-камерній системі розробки або поверхового обвалення руйнується двома ВКЗ, розташованими по вертикалі, то, в першу чергу, підривається ВКЗ розташований вище, а другим, зі сповільненням, ВКЗ розташований нижче.

Якщо потужність покладу така, що навхрест простягання розташовується два або більше шарів, що підриваються, то руйнування цих шарів здійснюється в послідовності від висячого боку до лежачого. Перед руйнуванням подальшого шару, що підривається, проводиться випуск зруйнованої руди попереднього шару, що підривається, із залишенням породної подушки на днищі.

Віяла глибоких свердловин, призначених для утворення екрануючих шарів, розташованих на межі шарів висячого та лежачого боків, що підриваються, повинні вибурюватися на відстані, яка дорівнює 0,7 W, від ВКЗ висячого блоку. Це пояснюється тим, що під час вибуху ВКЗ висячого боку утворюється додаткова оголена поверхня для підривного блоку, розташованого в лежачому боці. Для відбійки стелини застосовується горизонтальні концентровані заряди (ДКЗ), розташовані в горизонтальних виробках.

Розташування зарядів ВКЗ і екрануючих шарів подано на рис. 10.6.

Рис.10.6. Розташування зарядів ВКЗ у масиві:

1 - вибуховий блок першої черги; 2 - вибуховий блок другої черги; 3 - ВКЗ; 4 - спарене віяло глибоких свердловин для утворення екрануючого шару; 5 - межа з ціликом чергової камери

Контрольні питання

  1. Що відноситься до основних параметрів ВКЗ?

  2. Яке основне призначення породної «подушки». Її основні параметри?

  3. Яке основне призначення повітряної порожнини. Її основні параметри?

  4. Які параметри відбійки розраховуються при відбійці масиву зарядами ВКЗ?

  5. Що таке екрануючий шар і як його утворюють в масиві?

  6. В чому сутність технології відбійки масиву за допомогою ВКЗ з попереднім екрануванням?

Порядок виконання роботи

  1. Вивчити теоретичні основи параметрів ВКЗ, параметрів відбійки масиву зарядами ВКЗ, призначення екрануючих шарів і технологію їх утворення, технологію відбійки масиву з використанням екрануючих шарів.

  2. Розрахувати згідно вихідних даних параметрів відбійки зарядами ВКЗ і занести до табл.10.2.

  3. Розрахувати згідно вихідних даних параметри екрануючих шарів та занести до табл.10.3.

  4. Накреслити схему відбійки масиву з використанням екрануючих шарів згідно з розрахованими параметрами відбійки та параметрами екрануючого шару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]