Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
132
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
97.18 Кб
Скачать

Розділ 1. Поняття заробітної плати

Економічна природа заробітної плати

В економічній науці питання про суть і економічну природу заробітної плати є одним із дискусійних. Сьогодні найбільш усталеним є розуміння заробітної плати, як доходу на фактор праці.

У світовій економічній науці існує розмаїття визначень суті заробітної плати. Однією із перших спроб зрозуміти економічну природу заробітної плати було її трактування з позиції «мінімуму засобів існування», яку здійснив англійський дослідник В.Петті [2].

Згідно з цими поглядами, заробітна плата не може бути нічим іншим, як грошовим виразом мінімального обсягу засобів існування осіб найманої праці та членів сім'ї [3].

Вважалося, що вона відображає відносини між працівником і суспільством, а тому необхідна єдина державна політика в галузі зарплати, а також відносини між робітником і трудовим колективом, оскільки зарплата кожного встановлювалась в межах фонду заробітної плати підприємства, цеху, бригади відповідно до його вкладу у колективні результати.

Об’єктивною основою формування фонду зарплати вважався досягнутий рівень розвитку продуктивних сил, який визначав можливості держави виділяти певні ресурси для оплати праці. Але ці можливості могли бути і не реалізовані в наслідок відволікання коштів на інші потреби – озброєння, розвиток важкої промисловості, здійснення “ проектів віку ”,забезпечення кастових привілеїв тощо. До того ж частка, що виділялась на оплату, не була обґрунтована і мала досить малий зв’язок з народногосподарськими результатами.

В іноземних джерелах є також багато понять про зарплату. Наприклад, заробітна плата – це форма періодичних виплат роботодавця працівнику, які можуть бути вказаними в трудовому договорі. Це контрастує з поштучною заробітною платою, де кожна робота, година або інший блок оплачується окремо, а не на періодичній основі. З точки зору ведення бізнесу, заробітна плата також може розглядатися як вартість придбання і утримування кадрових ресурсів, для виконання операцій, потім це можна назвати витратами на персонал або витратами по заробітній платі. У бухгалтерському обліку зарплати, записуються в фонд заробітної плати рахунків.

Зарплата - фіксована сума грошей або компенсації, виплачуваних працівнику з боку роботодавця в обмін на виконану роботу. Зарплата виплачується в певні проміжки часу, наприклад, щомісячні платежі однієї дванадцятої частини річного окладу.

Заробітна плата, як правило, визначається шляхом порівняння ціни на ринку оплати людей, що виконують аналогічну роботу в аналогічних галузях, у тому ж регіоні. Зарплата визначається також вирівнюванням ставок заробітної плати і діапазонів заробітної плати, встановлених окремим роботодавцем. Зарплата також залежить від кількості людей, які є доступними для виконання певної роботи в сфері зайнятості [14].

Зарплата є частиною компенсаційного пакета, який роботодавці надають працівникам в обмін на виконання зазначених послуг. Зазвичай розуміється, як вартість одного року послуг, це гроші, які працівник отримує на регулярній основі; часто щомісяця або два рази на місяць протягом року. Умови оплати, як правило, узгоджуються між роботодавцем і працівником, на початку трудових відносин, хоча деталі можуть бути змінені з плином часу.

Підвищення заробітної плати. Річна і погодина заробітна плата

Роботодавці з ресурсами, можуть вирішити періодично збільшувати компенсацію працівника. Підвищення і заохочення, як правило, видаються після щорічного огляду продуктивності між виконавчою дирекцією та працівником, хоча вони могли б відбуватися частіше. Талановитому співробітнику, який виконує роботу особливо добре, наприклад, може бути запропоновано підвищення, щоб заохочувати його продовжувати виконувати хорошу роботу і зберегти його щасливим зі своєю роботою.

Хоча деякі позиції поставляються із заздалегідь заданою заробітною платою, людині часто можливо домовитися. Деякі фахівці з працевлаштування припускають, що коли кандидату запропонували роботу, він чи вона повинні завжди намагаютися домовитися за більшу заробітну плату, як спосіб показати новому роботодавцю, що людина зробила всі дослідження про становище і знає свою вартість. Підвищення також часто може бути домовленим, особливо якщо позиція була змінена і нові обов'язки додані, хоча це досить рідко, заробітна плата для фізичних осіб, відділів або всієї компанії може в деяких випадках бути зменшена, якщо регіональна економіка різко сповільнюється або роботодавець має серйозні фінансові труднощі. В таких ситуаціях роботодавець повинен скоротити виплати, щоб зберегти компанію, яка переживає важкі часи, замість того, щоб деякі або всі працівники втратили свої робочі місця..

У той час як "зарплата" – прийнятий термін для будь-яких компенсації, що співробітники заробляють, це не завжди точно відображає чиїсь доходи. Дохід, який зароблений в першу чергу по відношенню до кількості відпрацьованих годин, вважається погодинною зарплатою. Співробітнику погодинна плата виплачується залежно від кількості годин, які він чи вона працює, і він чи вона майже завжди мають право на понаднормову оплату, для більшої роботи, ніж тої, яка дає необхідну кількість годин на тиждень.

Наймані працівники, однак, часто отримують певні пільги, які можуть або не можуть бути дані, для ведення роботи. Наприклад, вони, як правило, отримують лікарняні дні і час відпочинку, що дозволяє їм пропустити якусь роботу і, як і раніше, отримувати заробітну плату. Не всі щогодинні позиції надають ці види переваг. Крім того, наявність послідовної, регулярної зарплати часто полегшує створення бюджету. З погодинною платою, сума доходу може варіюватися від одного платіжного періоду до іншого.

Це не рідкість для співробітників, які приєднуються до компанії як погодинні працівники, щоб згодом бути переміщеними на оплачувану посаду. Це може статися після закінчення заданого пробного періоду в кілька місяців, або може бути способом для роботодавця утримати сильний талант. Враховуючи, що річна плата вимагає більше фінансових вкладень в працівників, ніж погодинна, річна, як правило, забезпечує більший престиж і безпеку роботи.

Компенсація та функції заробітної плати

Часто зарплата є частиною більш широкого компенсаційного пакету того, який включає в себе вихід на пенсію і пільги, пов'язані зі здоров'ям. Насправді, деякі роботодавці використовуватимуть переваги як стимул для талановитих працівників, коли вони не можуть запропонувати їм більш високу базову зарплату. Інша тактика, яку використовують деякі роботодавці полягає в наданні співробітникам опцій на акції, які являють собою право на покупку акцій в акціонерному капіталі компанії за пільговою ціною. Це надає додатковий стимул та заохочення продуктивності і лояльності, так як співробітник, який має власні інвестиції в компанії, швидше за все хоче бачити її успіх [15].

Співробітник, якому виплачується заробітна плата, як очікується, повинен завершити всю свою роботу в обмін на зарплату. Це відрізняється від звільненого працівника, якому виплачують погодинну ставку. Цей співробітник, як правило, має право на отримання понаднормових.

Найманий працівник або співробітник, якому виплачується заробітна плата і години роботи не відстежуються, не отримує понаднормову плату.

Через закон про «Справедливість у трудових стандартах» - правила про понаднормову оплату, роботодавці зобов'язані уважно відслідковувати кількість години і часткових години, відпрацьованих звільненими або погодинними співробітниками.

Зарплата визначає ринкові ставки заробітної плати для людей, що виконують аналогічну роботу в аналогічних галузях, у тому ж регіоні. Заробітна плата визначає також ставки заробітної плати і діапазонів заробітної плати, встановлених окремим роботодавцем. Зарплата також залежить від кількості людей, доступних для виконання певної роботи в сфері зайнятості [16].

З усього зазначеного можна зробити висновок, що заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу [17].

Сутність заробітної плати виявляється у функціях, які вона виконує в процесі суспільного відтворення. Виходячи з комплексного розуміння сутності заробітної плати, з'ясуємо значення притаманних їй функцій.

Винятково важлива роль заробітної плати в механізмі функціонування ринкової економіки зумовлена тим, що вона має виконувати багато функцій. Але найважливішими з них є такі [18]:

1. Відтворювальна функція полягає у забезпеченні працівників та членів їхніх сімей необхідними життєвими благами для відновлення робочої сили, для відтворення поколінь. В ній реалізується економічний закон зростання потреб. Ця функція тісно пов'язана з особливостями державного регулювання заробітної плати, із встановленням на державному рівні такого її мінімального розміру, який би забезпечував відтворення робочої сили.

2. Стимулююча функція заробітної плати полягає у вста­новленні залежності її розміру від кількості й якості праці конкретного працівника, його трудового внеску в результа­ти роботи підприємства. Ця залежність повинна бути такою, щоб заохочувати до постійного покращання результатів праці.

3. Регулююча, або ресурсно-розміщувальна функція заробітної плати полягає в оптимізації розміщення робочої сили за регіонами, галузями господарства, підприємствами з урахуванням ринкової кон'юнктури. Формування ефективно функціонуючого ринку праці передбачає свободу кожного найманого працівника вільно обирати місце прикладання своєї праці, а його прагнення до підвищення життєвого рівня обумовлює професійні переміщення у пошуках такої роботи, яка б максимально задовольняла зростаючі потреби. Іншими словами, в ринкових умовах вища заробітна плата на ефективніших робочих місцях стимулює перехід сюди працівників з неефективних робочих місць.

4. Соціальна функція заробітної плати відображає міру живої праці при розподілі фонду споживання між найманими працівниками і власниками засобів виробництва. Заробітна плата виступає індивідуальною часткою працівника в новоствореному доході у відповідності з його трудовим внеском. Соціальне значення цієї функції заробітної плати полягає у забезпеченні соціальної справедливості, по-перше, при розподілі доходу між найманими працівниками і власниками засобів виробництва і по-друге, при розподілі між найманими працівниками у відповідності з результатами їхнього трудового внеску.

5. Функція формування платоспроможного попиту населення, її призначення - узгодження платоспроможного попиту, під яким розуміємо форму виявлення потреб, забезпечених грошовими коштами покупців, з одного боку і виробництва споживчих товарів - з іншого. Оскільки платоспроможний попит формується під дією двох основних факторів - потреб та доходів населення, то за допомогою заробітної плати в ринкових умовах встановлюються пропорції між товарною пропозицією та попитом.

Речовим, матеріальним змістом заробітної плати є кількість життєвих благ, необхідних для відтворення робочої сили найманого робітника і членів його сім’ї. Це життєвий фонд робітника, який в умовах товарного виробництва має і вартісний і грошовий вираз.

Оскільки робоча сила є товаром, то її ціна, як і всіх інших товарів, регулюється також співвідношенням між попитом і пропозицією на ринку праці. Із зниженням попиту або збільшенням пропозиції ціна робочої сили, тобто заробітна плата, зменшуватиметься і навпаки. На розміри заробітної плати впливає дія законів зростання продуктивності праці й підвищення потреб населення, співвідношення сил між робітниками і капіталістами, виступи трудящих тощо.

А в свою чергу заробітна плата впливає на ринок праці, про це можна сказати проаналізувавши графік (Рис. 1.1).

Рис. 1.1 Попит і пропозиція на ринку праці

На ньому ми бачимо, що підвищення заробітної плати вище рівноважного рівня приведе до безробіття, оскільки працівники погодяться виконувати більший обсяг роботи, а значить, наймати нових при розширенні виробництва недоцільно. Зниження заробітної плати приведе до нестачі працівників. Це можна пояснити тим, що мало робітників матимуть бажання продавати свою робочу силу за таку заробітну плату. В умовах вільної конкуренції рівновага постійно порушується і виникає безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]