Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
132
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
97.18 Кб
Скачать

Висновок

Проведений аналіз заробітної плати дає змогу зробити певні висновки , щодо її впливу на загальний рівень життя населення і в цілому на економіку країни:

1. Розглянуті питання сутності заробітної плати в умовах ринкової економіки, дії економічних законів, що регулюють заробітну плату, існуючі форми і системи заробітної плати та їх аналіз, дають змогу глибше зрозуміти закономірності динаміки заробітної плати на Україні, правильно підібрати ті економічні важелі, якими можна скористатися при рефор­муванні оплати праці.

2. Перехід до ринкових відносин, конкуренція змушують підприємства позбутися зайвих працюючих, або скоротити витрати на оплату праці. У даних умовах заробітна плата повинна використовуватися як найважливіший засіб для стимулювання до зростання продуктивності праці, прискорення науково-технічного прогресу, поліпшення якості продукції, підвищення ефективності виробництва.

3. Заробітна плата, як макроекономічна категорія є доходом, який формує платоспроможний попит населення, що стимулює структуру і розвиток виробництва. А відтак зниження реальних доходів працюючих, відхилення ціни на працю від її вартості призводять до звуження внутрішнього ринку, що є в свою чергу причиною скорочення виробництва.

4. Реформування системи оплати праці в Україні є найважливішим завданням і потребує негайного здійснення.

5. Удосконалення системи оплати праці повинно відбуватися в результаті оцінки величини робочої сили, в основі якої лежить вартість життєвих благ і послуг, необхідних для нормального життя працівника і членів його сім’ї. Підвищення заробітної плати повинно природно грунтуватись на підвищенні продуктивності праці, але в сучасних важких економічних умовах припустимо це зробити частково за рахунок грошової емісії. Інші джерела фінансування зарплати – це ліквідація непотрібних ланок держустанов, скорочення штатів апаратних працівників, “роздутих” в десятки разів порівняно з економічно стабільними країнами.

6. Необхідно змінити систему оподаткування зарплати шляхом зниження податкових ставок, стимулюючи тим самим вихід з тіньової економіки значної кількості підприємств, що збільшить надходження коштів у бюджет. Мінімальний рівень заробітної плати потрібно терміново і реально збільшити до рівня прожиткового мінімуму. Відповідно до декларації соціального прогресу і розвитку (ООН, 1969 р.) держава повинна забезпечити задовільний рівень життя своєму населенню.

7. Низький рівень заробітної плати є оновною причиною небаченого зростання прихованого безробіття і значного падіння платоспроможного попиту населення. Отже, низький рівень заробітної плати є не лише наслідком, а однією з найголовніших причин тривалого перебування економіки України у кризовому стані.

8. Тому надзвичайно актуальним завданням є перебудова організації заробітної плати, проведення відповідної реформи з метою поетапного підвищення заробітної плати і створення ефективного мотиваційного механізму, який грунтується на поєднанні економічних стимулів і соціальних гарантій.

Список використаної літератури :

1. Історія економіки та економічної думки [інтернет ресурс]. Режим

доступу:

http://pidruchniki.com/1276010941146/politekonomiya/zarodzhennya_klasi

chnoyi_politichnoyi_ekonomiyi_pratsyah_petti_buagilbera

  1. Закон України «Про оплату праці» ст.1,від 24.03.1995р.

  2. Історія економіки та економічної думки [Електронний ресурс]

Режим доступу:

http://pidruchniki.com/1276010941146/politekonomiya/zarodzhennya_klasichnoyi_politichnoyi_ekonomiyi_pratsyah_petti_buagilbera

  1. Юрій С.І., І.В. Буян, Г.М.Березюк «Економічна теорія: Політекономія», 2009р., с. 68-72.

  2. Грішнова О.А «Економіка праці і соціально-трудові відносин»

  3. Буряк П.Ю. «Економіка праці і соціально-трудові відносин»

  4. Мочерний С.В. «Економічна теорія»

  5. Тарасевчи В.М. Економічна теорія [Текст] : Підручник / Ред. В.М.Тарасевич. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. -799с.

  6. Колот А.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини [Текст] : підручник / [А.М.Колот, О.А.Грішнова, О.О.Герасименко, Г.Т.Завіновська та ін.] ; за наук. Ред. А.М.Колота ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ «Київський нац. Екон. Ун-т ім. В.Гетьмана». – К. : КНЕУ, 2009. -711с.

  7. Чухно А.А. «Економічна теорія [Текст] : [у 2-ч т.] / А.А.Чухно ; М-во фінансів України, Академія фінансового управління. –К. :ДННУ АФУ, 2010 – Т.1. – 2010. – 510 с.

  8. Щетинін А.І. «Політична економія»

  9. Чепінога В.Г. Економічна теорія [Текст] : підручник / В.Г.Чепінога. М-во освіти і науки України, - К. : Знання, - 2011, -653 с.

  10. Біленко Т.І. «Економічна теорія»

  11. Ажнюк М.О. Основи економічної теорії [Текст] : навч. Посібник / М.О.Ажнюк, О.С.Передерій –К. : Знання, 2008. -366 с.

  12. Salary [Інтернет ресурс] Режим доступу:

http://en.wikipedia.org/wiki/Salary

  1. What is salary? [інтернет ресурс] Режим доступу:

http://www.wisegeek.com/what-is-a-salary.htm

  1. Salary – Human Resources Terms [інтернет ресурс]. Режим доступу :

http://humanresources.about.com/od/glossarys/g/salary.htm

  1. Закон України про оплату праці [Електронний ресурс] Режим доступу:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=108%2F95-%E2%F0

  2. Петро Єщенко «Економіка для всіх» 2009р

  3. Завіновська Г.Т. «Економіка праці» 2000р., с. 25-28.

  4. Иванов А.Н. «Акционерное общество: управление капиталом и дивидендная политика» 2004р.

  5. Мойсеєнко І.П. «Інвестування» 2010р.

  6. Завіновська Г.Т «Економіка праці» 2000р., с. 112-115.

  7. Куліпов Г. «Реформування заробітної плати та мотивації до праці» //Праця і зарплата. № 2, 1995., с. 43

  8. Рудая Т. «Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум на 2012 рік» c.36

  9. С.І.Юрій – «Економічна теорія:Політекономія», 2012р., с. 195-211.

  10. Приймак В.І. «Зміщення рівноважної заробітної плати і гнучкість ринку праці України» 2013р., с. 34.

  11. Розмір мінімальної заробітної плати [Електронний ресурс] Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/SH000004.html

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]