Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

milash_v_s_gospodarske_pravo_chastina_2

.pdf
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Розділ 3. Правове регулювання ринку фінансових послуг України

никами господарських відносин, а також інших розрахунків у фінансо­ вій сфері здійснюється шляхом проведення розрахункових операцій.

Розрахунково-касовими операціями банків є господарські операції, що пов'язані з рухом грошей на банківських рахунках через каси банків, та здійснювані за розпорядженнями клієнтів або в результаті дій, які в рамках закону призвели до зміни права власності на активи.

Розрахунково-касовим обслуговуванням є послуги, що надаються банком клієнту на підставі договору на розрахунково-касове обслугову­ вання, укладеного між ними, які пов'язані із переказом коштів з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Банківські розрахунки проводяться у готівковій та безготівковій формах згідно із правилами, встановленими нормативно-правовими актами Національного банку України.

Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися у формі платіжних доручень, платіжних вимог, вимог-доручень, векселів, чеків, банків­ ських платіжних карток та інших дебетових і кредитових платіжних інструментів, що застосовуються у міжнародній банківській практиці. При безготівкових розрахунках усі платежі провадяться через установи банків шляхом перерахування належних сум з рахунка платника на рахунок одержувача або шляхом заліку взаємних зобов'язань і грошових претензій. Платежі здійснюються у межах наявних коштів на рахунку платника. У разі потреби банк може надати платникові кредит для здійснення розрахунків.

Безготівкові розрахунки проводяться на підставі розрахункових документів (касових чеків, товарних чеків, розрахункових квитанцій, та інших документів, що підтверджують факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів на паперових носіях чи в електронному вигляді. Згідно зі ст. 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»' від 5 квітня 2001 р., банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунко­ вому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. У разі надходження розрахункового докумен­ та клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня. Банки та їх клієнти мають право передбачати в договорах інші, ніж встанов­ лені у чинному законодавстві, строки виконання доручень клієнтів.

' Відомості Верховної Ради України. -2001. - № 29. -Ст. 137.

211

Господарське право. Частина друга

При виконанні розрахункової операції банк зобов'язаний переві­ рити достовірність та формальну відповідність розрахункових доку­ ментів. Під час оплати за договорами, укладеними державними, казен­ ними, комунальними підприємствами та господарськими товариствами, в яких державна частка акцій перевищує 50 %, банки також перевіряють наявність звіту про результати здійснення процедури закупівлі та інших документів, що підтверджують виконання такими підприємствами та господарськими товариствами вимог Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Підприємства (підприємці) також можуть здійснювати розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами, які не здійснюють підпри­ ємницької діяльності через власну касу як за рахунок готівкової ви­ ручки, так і за рахунок коштів, одержаних із банків. Операції підпри­ ємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу (приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів1) з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку2, є касовими. Постановою правління НБУ від 15 грудня 2004 р. № 637 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні1'.

Виходячи з потреби прискорення обігу готівкових коштів і своєчас­ ного їх надходження до кас банків для підприємств, що здійснюють операції з готівкою в національній валюті, установлюються ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки). Здавання готівкової виручки (готівки) здійснюється самостійно або через відповідні служ­ би, яким згідно із законодавством України надано право на перевезен­ ня валютних цінностей та інкасацію коштів. Здавання готівкової ви­ ручки (готівки) може здійснюватися для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства (підприємця) на його вибір.

Строки здавання підприємствами готівкової виручки (готівки) для

їїзарахування на рахунки в банках визначаються підприємством і вста-

'Документи (касові ордери та платіжні чи розрахунково-платіжні відомості, розрахункові документи, відомості закупівлі сільськогосподарської продукції, інші прибуткові та видаткові касові документи), за допомогою яких відповідно до зако­ нодавства України оформляються касові операції, звіти про використання коштів, а також відповідні журнали встановленої форми для реєстрації цих документів та книги обліку.

2Касових книгах, книгах обліку доходів і витрат, книгах обліку прийнятих та виданих касиром грошей або книгах обліку розрахункових операцій.

3Офіційний вісник України. - 2005. - № 3. - Ст. 155.

212

Розділ 3. Правове регулювання ринку фінансових послуг України

новлюються за погодженням з відповідним банком (у якому відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) відповідно до таких вимог:

а) для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де є бан­ ки, — щодня;

б) для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), що встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графі­ ками змінності відповідно до законодавства України, не дає змоги за­ безпечити здавання готівкової виручки (готівки) в день її надходжен­ ня, — наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня;

в) для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де немає банків, — не рідше ніж один раз на п'ять робочих днів.

Установлені згідно із зазначеними вимогами строки здавання готів­ кової виручки (готівки) підприємствами узгоджуються з банком і ви­ значаються в договорах банківського рахунка між підприємствами та банками.

Якщо підприємство в окремі дні не має перевищення ліміту каси, то таке підприємство може в ці дні не здавати в установлені строки готівку.

Установлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно, з урахуванням режиму і специфіки його роботи, обсягу касових обо­ ротів, та затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням) під­ приємства. Для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома відповідними внутрішніми наказами (розпо­ рядженнями) підприємства — юридичної особи.

Якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважається нульо­ вим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в його касі на кінець робо­ чого дня і не здана підприємством, вважається понадлімітною.

Контроль за встановленням і дотриманням підприємствами вста­ новлених лімітів каси та строків здавання готівкової виручки з каси здійснюють органи Державної податкової служби України.

Гранична сума готівкового розрахунка одного підприємства (під­ приємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлюється від­ повідною постановою Правління Національного банку України. Пла­ тежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в безготів­ ковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюють­ ся розрахунки, протягом дня не обмежується.

213

Господарське право. Частина друга

Касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операці­ ями із застосуванням платіжних карток, іншими касовими документами, які згідно із законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готів­ кових коштів.

Приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваже­ ною керівником підприємства. Видачу готівки касир проводить за видат­ ковими касовими ордерами або видатковими відомостями тільки особам, зазначеним у них. Приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку також оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі. Приймання і видача готівки за касовими ордерами може проводитися тільки в день їх складання.

Під час одержання касових ордерів або видаткових відомостей касир зобов'язаний перевірити:

-наявність і справжність на документах відповідних підписів, а на видатковій відомості — дозвільного напису керівника підприємства або осіб, які ним уповноважені;

-правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів;

-наявність перелічених у документах додатків.

Уразі невиконання хоча б однієї із зазначених вимог касир повертає документи для відповідного оформлення.

Касові ордери або видаткові відомості одразу ж після одержання або видачі за ними готівки підписуються касиром, а на доданих до них документах ставиться відбиток штампа або напис «Оплачено» із зазна­ ченням дати (число, місяць, рік).

Усі надходження і видачу готівки в національній валюті підпри­ ємства відображають у касовій книзі, а облік операцій з готівкою —

увідповідних книгах обліку.

3.4.2.4.Кредитні операції банків. Види банківського кредиту

Банківським кредитом — є будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгова-

214

Розділ 3. Правове регулювання ринку фінансових послуг України

ної суми, а також на зобов'язання на сплату процентів та інших зборів з такої суми1.

Основною функцією банківського кредиту є перерозподільна функ­ ція (за допомогою кредиту за рахунок тимчасово вільних ресурсів одних фізичних і юридичних осіб задовольняються тимчасові потреби у ко­ штах інших осіб).

Відповідно до ч. 2 ст. 345 ГК України кредитні відносини здійсню­ ються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором (згідно з ч. 1 ст. 1054 ЦК України — кредитодавцем) і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі визначаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забез­ печення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та по­ гашення кредиту.

Кредитні операції здійснюються банками у межах кредитних ре­ сурсів, основними джерелами формування яких є власні кошти банків, залишки на розрахункових та поточних (валютних) рахунках, залучені кошти юридичних та фізичних осіб на депозитні рахунки до запитання та строкові, міжбанківські кредити та кошти, одержані від випуску цінних паперів.

Кредити, які надаються банками, можуть бути розподілені за таки­ ми ознаками:

1) за строками користування: а) короткострокові — до 1 року, б) середньострокові — до 3 років, в) довгострокові — понад 3 роки.

2)за забезпеченням: а) забезпечені заставою (майном, майновими правами, цінними паперами); б) гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої особи); в) з іншим забезпеченням (поручительство, свідоцтво страхової організації); г) незабезпечені (бланкові);

3)за ступенем ризику: а) стандартні кредити; б) кредити з підви­ щеним ризиком;

4)за методами надання: а) у разовому порядку; б) відповідно до відкритої кредитної лінії (кредитною лінією є згода банку надати в май­ бутньому кредит у розмірах, які не будуть перевищувати заздалегідь обумовлену суму за певний відрізок часу, без проведення додаткових

1 У доктрині існує погляд про кваліфікацію лізингу як одного з видів кредит­ них операцій банку (за чинним законодавством банкам надано право придбавати за власні кошти засоби виробництва для їх передачі у лізинг). Однак існує й інша точка зору, за якою лізинг не є різновидом кредиту, оскільки до лізингоотримувача не переходить право власності на майно до моменту його повної сплати, як це відбувається ири відстроченні платежу в товарному кредиті.

215

Господарське право. Частина друга

спеціальних переговорів); в) гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання, за потребою, із стягненням комісії за зобов'язання);

5) за строками погашення: а) водночас; б) у розстрочку; в) достроко­ во (за вимогою кредитора, або за заявою позичальника); г) з регресією платежів; д) після закінчення обумовленого періоду (місяця, кварталу).

Одним із різновидів кредитних операцій є факторинг (купівля банком у клієнта дебіторського боргу). Клієнт, що продав дебіторський борг, отри­ мує від банку гроші у розмірі 80-90 % від суми боргу, а 10-20 % від суми банк тимчасово стягує у вигляді компенсації ризику до погашення боргу. Після погашення боргу банк повертає стягнену суму клієнту та отримує плату за факторингову послугу у розмірі 1-2 % від загальної суми купле­ ного дебіторського боргу. Відповідно до Конвенції УНІДРУА про міжна­ родний факторинг 1988 р. (Україна приєдналася до Конвенції у 2006 р.) «договір факторингу» означає договір, укладений між однією стороною (постачальником) та іншою стороною (фактором), відповідно до якого:

а) постачальник відступає або може відступати фактору право гро­ шової вимоги, яке випливає з договорів купівлі-продажу товарів, укла­ дених між постачальником та його покупцями (боржниками), крім договорів купівлі-продажу товарів, придбаних передусім для їхнього особистого, сімейного або домашнього використання;

Ь) фактор має виконувати принаймні дві з таких функцій:

-фінансування постачальника, включаючи надання позики та здій­ снення авансових платежів;

-ведення обліку (головної бухгалтерської книги) щодо дебіторської заборгованості;

-пред'явлення до сплати грошових вимог;

-захист від несплат боржників;

с) боржники мають бути повідомлені про відступлення права гро­ шової вимоги.

Конвенція про міжнародний факторинг застосовується щоразу, коли грошові вимоги, відступлені згідно з договором факторингу, виплива­ ють з договору купівлі-продажу товарів між постачальником та борж­ ником, які здійснюють господарську діяльність на території різних держав і:

а) такі держави і держава, де фактор здійснює господарську діяль­ ність, є Договірними державами; або

Ь) як договір купівлі-продажу товарів, так і договір факторингу регулюються законодавством країни-учасниці цієї Конвенції (Договір­ ної держави).

216

Розділ 3. Правове регулювання ринку фінансових послуг України

Специфічними видами банківського кредитування є овердрафт та контокорентний кредит. За умовами овердрафту банк зобов'язується надавати позичальникові грошові кошти в кредит шляхом оплати з по­ точного рахунка позичальника розрахункових документів на суму, що перевищує залишок власних засобів позичальника на рахунку, в межах ліміту, визначеного кредитним договором. При контокорентному кре­ дитуванні банк бере на себе зобов'язання щодо оплати всіх поточних зобов'язань свого клієнта незалежно від залишку на його рахунку про­ тягом певного терміну і враховує свої вимоги до клієнта на поточному (контокорентному) рахунку. Найбільш поширеними різновидами кон­ токорентного кредиту є акцентний кредит (пов'язаний з оформленням кредитодавцем переказного векселя за умови, що позичальник надасть банкові покриття векселя до настання строку платежу за ним) та оваль­ ний кредит (пов'язаний з наданням кредитодавцем гарантій виконання позичальником грошового зобов'язання за договором купівлі-продажу товарів або надання послуг чи виконання робіт).

Для проведення спільного фінансування банки можуть створювати банківські консорціуми. Постановою Правління НБУ від 21 лютого 1996 р. № 37 затверджено Положення про порядок здійснення консорціумного кредитування1.

Банківськими консорціумами є засновані на паритетних засадах тимчасові об'єднання банків, які створюються для координацій дій при проведенні різного роду банківських операцій, зокрема кредитування цілої низки або одного великого проекту. Члени консорціуму несуть солідарну відповідальність перед позичальниками. Умови надання кредиту під час консорціумного кредитування визначаються угодою про консорціумне кредитування, у рамках якої банки-учасники призна­ чають банк, відповідальний за її виконання. Одним із різновидів кон­ сорціумного кредиту є паралельне кредитування, за якого банки — учасники банківського консорціуму — узгоджують між собою умови кредитування та розмір участі у кредитуванні кожного з них, однак самостійно ведуть переговори з позичальниками, та укладають окремі кредитні договори на однакових, узгоджених в угоді про консорціумне кредитування умовах.

Відповідно до чинного законодавства комерційні банки мають пра­ во на отримання від Національного банку України (як банку останньої інстанції) кредитів через кредитні аукціони, ломбардні операції, пере­ облік векселів на умовах двосторонніх договорів. Порядок та умови

1 Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2001. - № 5. - С. 133.

217

Господарське право. Частина друга

отримання таких кредитів встановлено Положенням про регулювання Національним банком України ліквідності банків України*, затвердже­ ним постановою Правління НБУ від 26 вересня 2006 р. № 378.

Відносини у системі іпотечного кредитування (відносини, що ви­ никають з приводу набуття права вимоги іпотечного боргу, як зобов'язання за будь-яким правочином, виконання якого забезпечене іпотекою) встановлює Закон України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати»2 від 19 червня 2003 р.

Кожний банк, який надає кредити, зобов 'язаний розробити внутрішньобанківське положення про порядок проведення кредитних операцій.

При наданні кредитів банк зобов 'язаний додержуватись основних принципів кредитування, якими є: забезпеченість, зворотність, строковість, платність3 і цільовий характер використання, та перевіряти креди­ тоспроможність позичальників.

Основними способами захисту від кредитного ризику є: лімітація кредитів, оцінка фінансового становища позичальника та рівня ризику кредитних операцій, формування обов'язкових резервів під кредитні ризики.

Лімітація кредитів — це спосіб встановлення сум граничної забор­ гованості по позиках конкретному позичальникові, що здійснюється шляхом встановлення лімітів (граничної суми) кредиту, яку позичальник має право отримати в банку.

Методика проведення оцінки фінансового стану позичальника є невід'ємною частиною внутрішнього положення про кредитування. Банки самостійно визначають рівень ризику кредитних операцій, оці­ нюють фінансовий стан позичальників (контрагентів банку) та вартість застави в межах чинного законодавства. Під час оцінки фінансового стану господарюючого суб'єкта банк враховує такі показники його ді­ яльності, як рівень платоспроможності, обороти за банківськими ра­ хунками, склад та динаміка дебіторсько-кредиторської заборгованості за останній поточний рік, собірвартість та рентабельність продукції (робіт, послуг), виробництво яких становить зміст його господарської діяльності, а також кредитну історію такого суб'єкта (інтенсивність користування банківськими кредитами, своєчасність погашення кре-

1 Офіційний вісник України. - 2006. - № 42. - Ст. 2823.

2Відомості Верховної Ради України. - 2004. - № 1. - Ст. 1

1За договором позички, на відміну від кредитного договору, позичальник не сплачує кредитору винагороду (відсотки) за надану послугу.

218

Розділ 3. Правове регулювання ринку фінансових послуг України

дитної заборгованості в минулому, наявність існуючих непогашених кредитів). До якісних характеристик позичальника споживчого креди­ ту належать його загальне матеріальне становище, сукупний чистий дохід, соціальна стабільність (вік, наявність постійної роботи, сімейний стан, ділова репутація), кредитна історія.

За рівнем ризику кредитні операції поділяються на такі. «Стандартні» кредитні операції—операції, за якими кредитний ризик

є незначним і становить один відсоток чистого кредитного ризику.

«Під контролем» — кредитні операції, за якими кредитний ризик є незначним, але може збільшитися внаслідок виникнення несприятли­ вої для позичальника ситуації та становить п'ять відсотків чистого кредитного ризику.

«Субстандартні» кредитні операції —- операції, за якими кредитний ризик є значним, надалі може збільшуватись і становить 20 % чистого кредитного ризику, а також є ймовірність несвоєчасного погашення заборгованості в повній сумі та у строки, що передбачені кредитним договором.

«Сумнівні» кредитні операції — операції, за якими виконання зобов'язань з боку позичальника/контрагента банку в повній сумі (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення) під загрозою, ймовірність повного погашення кредитної заборгованості низька та становить 50 % чистого кредитного ризику.

«Безнадійні» кредитні операції — це операції, імовірність виконан­ ня зобов'язань за якими з боку позичальника/контрагента банку (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення) практично відсутня, ризик за такими операціями дорівнює сумі забор­ гованості за ними.

Банк не може надавати кредити під процент, ставка якого є нижчою від процентної ставки за кредитами, які бере сам банк, і процентної ставки, що виплачується ним по депозитах. Виняток можна робити лише у разі, якщо при здійсненні такої операції банк не матиме збитків. Банк має право видавати бланкові кредити за умов додержання еконо­ мічних нормативів. Надання безпроцентних кредитів забороняється, за винятком передбачених законом випадків. У разі несвоєчасного пога­ шення кредиту або відсотків за його користування банк має право ви­ давати наказ про примусову оплату боргового зобов'язання, якщо це передбачено кредитним договором.

Резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними опера­ ціями банків (резерв під кредитні ризики) є спеціальним резервом,

219

Господарське право. Частина друга

необхідність формування якого обумовлена кредитними ризиками, що притаманні банківській діяльності. Постановою Правління НБУ від 6 липня 2000 р. № 279 затверджено Положення про порядок формуван­ ня та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків^.

Резерв під кредитні ризики поділяється на резерви під стандартну та нестандартну заборгованість за кредитними операціями. Резерви під нестандартну заборгованість формуються за кредитними операціями, класифікованими як «під контролем», «субстандартні», «сумнівні», а також «безнадійні». Резерв під кредитні ризики використовується лише для покриття збитків за непогашеною позичальниками заборго­ ваністю за кредитними операціями за основним боргом, стягнення якої є неможливим.

3.4.2.5. Депозитні операції банків

Вкладними (депозитними) операціями є операції банку із залучення грошових коштів або банківських металів від вкладників на їх рахунки в банку на договірних засадах або депонування грошових коштів вклад­ никами з оформленням їх ощадними (депозитними) сертифікатами.

Вкладом (депозитом) можуть бути грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, або бан­ ківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і під­ лягають виплаті вкладнику ВІДПОВІДНО до законодавства України та умов

договору банківського вкладу (депозиту).

Депозити утворюються за рахунок коштів у готівковій або у без­ готівковій формі, у гривнях або в іноземній валюті, що розміщені юри­ дичними особами чи громадянами (клієнтами) на їх рахунках у банку на договірних засадах певний строк зберігання або без зазначення та­ кого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору.

Вклади (депозити) поділяються на: 1) вклади (депозити) на вимогу,

2)строкові вклади (депозити).

Вкладами (депозитами) на вимогу є вклади, що розміщені вкладни­ ками в банках на умовах видачі вкладу (депозиту) на першу вимогу вклад­ ника або здійснення платежів за розпорядженням власника рахунка.

1 Офіційний вісник України. - 2000. - № 32. - Ст. 1378.

220

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]