Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1Минулорічні буклети

.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
172.4 Кб
Скачать

29Минулорічні буклети

Хворому було виконано резекцію шлунка. Під час операції ліва верхня кінцівка хворого була відведена і зафіксована до операційного столу для виконання анестезіологічного забезпечення. В післяопераційному періоді у хворого зявились порушення функції верхньої кінцівки у вигляді "звисаючої кисті". Пошкодження якого нерва привело до виникнення цього симптому?

67.2%

A. Променевий нерв

2.5%

B. Мязово-шкірний нерв

16.1%

C. Серединний нерв

3.8%

D. Пахвовий нерв

10.4%

E. Ліктьовий нерв

30Педіатричний профіль

Мальчик 12 лет страдает бронхиальной астмой, атопическая форма. Во время очередного приступа удушья поступил в больницу. Что необходимо назначить ребенку?

68%

A. Бета2-агонист которого действия

7.5%

B. Бета2-агонист пролонгированный

20.5%

C. Ингаляционный глюкокортикоид

0.5%

D. Муколитик

3.5%

E. Эуфиллин

31Гігієна, ООЗ

Головному педіатру району доручено провести аналіз рівня смертності немовлят і визначити наскільки він залежить від керованих причин, пов’язаних із недоліками в організації лікувально-профілактичної допомоги дітям. Питома вага (частка) якого явища в загальній кількості померлих дітей до 1 року найточніше це відображає?

6.7%

A. Частка мертвонароджуваності

20.8%

B. Частка перинатальної смертності

11.2%

C. Частка ранньої неонатальної смертності

53.9%

D. Частка неонатальної смертності

7.3%

E. Частка постнеонатальної смертності

32Минулорічні буклети

Чоловiк, знаходячись вдома, отримав перелом плечової кiстки i був доставлений до травмпункту полiклiнiки. При оформленнi тимчасової непрацездатностi потерпiлому треба видати:

2.1%

A. Листок непрацездатностi на 6 днiв i справку вiльної форми

54.7%

B. Листок непрацездатностi з 1-го дня на весь перiод хвороби

2.3%

C. Листок непрацездатностi за пiдписом головного лiкаря

38.7%

D. Справку встановленої форми на 5 днiв, а з 6-го дня листок непрацездатностi

2.3%

E. Справку вiльної форми

33Минулорічні буклети

Чоловік 26-ти років скаржиться на колючий біль при диханні, кашель, задишку. Обєктивно: to- 37,3°C, ЧДР- 19/хв., ЧСС = Ps - 92/хв.; АТ- 120/80 мм рт.ст. Дихання везикулярне. Зліва у нижньолатеральних відділах грудної клітки у фазі вдиху та видиху вислуховується шум, який посилюється при натисканні фонендоскопом та зберігається після кашлю. ЕКГ - без патологічних змін. Який найбільш імовірний діагноз?

29.9%

A. Сухий перикардит

2.4%

B. Міжреберна невралгія

9.9%

C. Підшкірна емфізема

5.5%

D. Спонтанний пневмоторакс

52.4%

E. Гострий плеврит

34Гігієна, ООЗ

За якими показниками можна дати комплексну оцінку природньої освітленості в класі розміром 4,0 х 12,0 м, трьома вікнами 1,8 х 2,2 м кожне, верхній край яких знаходиться на відстані 2,5 м від підлоги:

3.4%

A. Кут падіння, КГЗ

22.1%

B. СК, КГЗ, КПО

1.4%

C. СК, КГЗ

13.1%

D. КПО, кут падіння

60%

E. СК, КГЗ, кут падіння

35Акушерство, гінекологія

Хвора 15 років. Скарги на затримку менструацій на 1 місяць, біль у животі. Менархе в 12 років. Менструації нерегулярні, із затримками на 1 – 2 місяці, не болючі, по 3 – 4 дні. При ректоабдомінальному обстеженні: над лоном визначається рухоме пухлиноподібне утворення, туго – елестичної консистенції з рівними контурами, 60х40мм. При ультразвуковому дослідженні візуалізується округле гіпоехоннне утворення з чіткими рівномірними контурами, однорідної структури, 62х41 мм. Діагноз?

7%

A. Сальпінгоофрит

10.8%

B. Аномалія розвитку статевої системи

9%

C. Синдром альгодисменореї

10.6%

D. Вагітність малого терміну

62.6%

E. Пухлина яєчника

36Минулорічні буклети

У хворого 68 рокiв, що страждає на IШС з артерiальною гiпертонiєю (АТ в межах 170/90 мм рт.ст., лiкувався нiтратами, дiбазолом) стали реєструватися тривалi давлячi болi в областi серця, шум над черевною аортою. АТ стiйко пiдвищувався до 220/112 мм рт.ст. Вiдмiчає задишку. На ЕКГ - сплощення зубця Т, гiпертрофiя лiвого шлуночка. Чим можна пояснити стабiлiзацiю АТ на високому рiвнi?

18%

A. Неадекватним пiдбором гiпотензивної терапії

48.4%

B. Розвитком атеросклероза ниркових артерiй

15.4%

C. Прогресуванням гiпертонiчної хвороби

7%

D. Розвитком нефроангiосклерозу

11.2%

E. Приєднанням застійної гіпертонії

37Минулорічні буклети

Хворому 23-х років 4 дні тому виконана первинна хірургічна обробка вогнепальної рани нижньої третини правої гомілки. Стан хворого відносно задовільний. На рану після обробки шви не накладались. Під час перевязки виявлено, що рана з нерясними кровянисто-гнійними виділеннями, набряк тканин навколо помірно виражений. При дотику до рани тампоном зявляється посмикування мязів біля рани. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Який найбільш вірогідний діагноз?

64%

A. Правець

8.8%

B. Стафілококова інфекція

17%

C. Газова гангрена

2.2%

D. Сибірка

8.1%

E. Гнильна інфекція

38Минулорічні буклети

Хворий 19-ти років скаржиться на висипку на шкірі, яка зявилася 2 дні тому назад після вживання копченої риби. Висипка зникає через 4-6 годин, але потім зявляється знову. Супроводжується свербежем. Обєктивно: на тулубі та верхніх кінцівках наявні багаточисельні пухирі розмірами від горошини до квасолі, рожевого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

60.4%

A. Гостра кропивянка

1.8%

B. Свербець

24.3%

C. Алергічний дерматит

11.5%

D. Токсикодермія

1.9%

E. Набряк Квінке

39Педіатричний профіль

У хлопчика 8 років через 2 дні після перенесеного ГРВІ підвищилася температура тіла до 37,5 °C. Відмічаються скарги на задуху, болі в ділянці серця. При об’єктивному обстеженні – блідість шкірних покривів, тахікардія, послаблення I тону, короткий систолічний шум у 4 міжребір’ї біля лівого краю грудини. Для якого захворювання серця характерна дана клінічна картина?

9.9%

A. Міокардіодистрофія

11.1%

B. Первинний ревмокардит

63.3%

C. Неревматичний міокардит

12.4%

D. Кардіоміопатія

3.3%

E. Тетрада Фалло

40Минулорічні буклети

Хворий 55-ти років, курець, скаржиться на кашель, виділення харкотиння (іноді з прожилками крові), задишку під час фізичного навантаження. Обєктивно: відставання у диханні правої половини грудної клітки, надключична ямка втягнута. Дихання справа послаблене, рідкі сухі хрипи. Рентгенологічно - зниження пневматизації верхньої частки, ущільнення, повязане з коренем легенів. Для верифікації діагнозу в першу чергу слід провести:

8.5%

A. Одноразове виявлення мікобактерій

70.2%

B. Пробне лікування туберкульозу

3.8%

C. Трансторакальну біопсію

15.8%

D. Компютерну томографію

1.6%

E. Сканування легень з радіоізотопом

41Минулорічні буклети

Дівчинка 12 років скаржиться на припухлість на передній поверхні шиї. Лікарем діагностована гіперплазія щитовидної залози ІІ ступеня, еутеріоз. За результатами УЗД припущено аутоімунний тиреоїдит. Зібрано кров на титр антитіл до тиреоглобуліну. Який титр антитіл буде діагностично вагомим?

28.8%

A. 1:100

26.1%

B. 1:250

23.1%

C. 1:200

15.6%

D. 1:150

6.3%

E. 1:50

42Минулорічні буклети

У хворого в соматичному стаціонарі на фоні високої температури розвинулося психомоторне збудження: намагався бігати по відділенню; вважав, що по стінах тече вода, а по підлозі бігають пацюки, таргани. Заявляв, що знаходиться у гуртожитку, "впізнавав" знайомих. Після введення седативних ліків заснув. На ранок памятав про перенесений стан. Визначте психопатологічний синдром:

5.6%

A. Маніакальний синдром

3.9%

B. Онейроїдний синдром

5.3%

C. Присмерковий розлад свідомості

33.9%

D. Галюцинаторно-параноїдний синдром

51.4%

E. Деліріозний синдром

43Гігієна, ООЗ

В радіологічному відділенні лікарні для лікування злоякісних новоутворень використовують гама-установки променевої терапії типу “Агат” та інші закриті джерела іонізуючих випромінювань. Які із перелічених заходів треба використовувати для захисту персоналу при роботі з радіоактивними джерелами такого типу?

50.4%

A. Скорочення часу роботи та екранування джерела

34.3%

B. Екранування джерела та використання засобів індивідуального захисту органів дихання

3.6%

C. Систематична очистка поверхонь від радіоактивних забруднень та скорочення часу роботи

6.6%

D. Герметизація установок та організація вентиляції приміщення

5.1%

E. Збільшення відстані до джерела та виконання правил індивідуальної гігієни

44Гігієна, ООЗ

У населеному пункті планується будівництво лікарні. При обгрунтуванні площі земельної ділянки, яка відводиться під будівництво, лікарю в першу чергу необхідно звернути увагу на:

13.5%

A. територіальні розміри населеного пункту

6.1%

B. рівень захворюваності населення

7.4%

C. систему лікарняного будівництва

69.5%

D. ліжковий фонд лікарні

3.6%

E. категорійність населеного пункту

45Минулорічні буклети

На четверту добу після отримання колотої рани правої стопи у хворого підвищилася температура тіла до 38°C, пахвинні лімфатичні вузли збільшилися, стали болючі, шкіра над ними почервоніла. Про яке ускладнення рани можна думати?

64.3%

A. Лімфаденіт

3%

B. Флегмона

23.3%

C. Правець

3%

D. Бешиха

6.4%

E. Лімфангоїт

46Акушерство, гінекологія

В гінекологічне відділення звернулася хвора 48 років зі скаргами на рясну кровотечу із статевих шляхів після затримки місячних на протязі 5 місяців, слабкість, запаморочення. В анамнезі 2 родів, 5 штучних абортів, хронічний запальний процес придатків матки. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, тахікардія. При гінекологічному обстеженні: тіло матки декілько сбільшено, безболісне, рухоме; придатки з обох боків не визначаються. Який діагноз треба поставити у хворої?

9.4%

A. Внутрішній ендометріоз

56.9%

B. Дісфункціональна маткова кровотеча

26%

C. Міома матки

3.7%

D. Перервана вагітність

3.9%

E. Аденокарцинома ендометрію

47Минулорічні буклети

До дерматолога звернулась хвора 32-х років зі скаргами на появу висипань в ділянці кутиків губ, що супроводжуються незначним свербежем. Хворіє близько трьох днів. Об'єктивно: на фоні незначної гіперемії поодинокі дрібні фліктени та поверхневі ерозії, вкриті медово-жовтими кірочками. Який найбільш імовірний діагноз?

3.4%

A. Екзема

42.8%

B. Стрептодермія

25.1%

C. Атопічний хейліт

27.5%

D. Герпес

1.2%

E. Дерматит

48Гігієна, ООЗ

На розгляд до міської СЕС надійшов проект реконструкції заводу лако-фарбних виробів. Технологічні стічні води, що матимуть утворюватися, містять в своєму складі 25 хімічних сполук – елементів лаків і фарби. Передбачається після очищення стічних вод скидати їх в річку нижче за течією території міста. Що перш за все треба враховувати лікарю СЕС при визначенні переліку пріоритетних речовин для контролю якості води річки у зв’язку з майбутнім функціонуванням заводу лако-фарбних виробів:

59.4%

A. Клас небезпеки хімічних речовин, що містяться у стоках

13%

B. Концентрації хімічних речовин у стоках

4.7%

C. Лімітуючи показники шкідливої дії окремих речовин

18.8%

D. Можливість виникнення ефекту сумації токсичної дії між окремими речовинами

4.2%

E. Аналітичні можливісті санітарно-гігієнічної лабораторії СЕС

49Педіатричний профіль

Хлопчик 12 років хворіє на дилятяційну кардіоміопатію. У теперішній час скаржиться на підвищену втомлюємість, задишку, серцебиття. При об(єктивному огляді перкуторно виявлено зміщення меж відносної серцевої тупості вліво, аускультативно зазначено послаблення І тону, тахікардію, трьохчленний ритм протодіастолічного галопу, короткий дуючий систолічний шум над верхівкою, акцент ІІ тону на легеневій артерії. ЕКГ: на тлі синусова тахікардії, перевантаження лівого шлуночка, негативна хвиля “Т” ІІ, V5-6. ЕхоКГ: значне збільшення кінцево-діастолічного розміру лівого шлуночка на тлі виразного зниження фракцій вигнання та скорочення лівого шлуночка. Який препарат рекомендовано в лікуванні даного пацієнта:

62.3%

A. Дігоксін

3.5%

B. Індометацин

6.5%

C. Простогландин Е1

17.6%

D. Пропранолол

10.1%

E. Верапаміл

50Терапевтичний профіль

В ревматологічне відділення поступила хвора 20 років з явищами поліартриту. На шкірі обличчя - почервоніння у вигляді “метелика”. В аналізі сечі – білок 4,8 г/л. Лікар запідозрив наявність у хворої - системного червоного вівчака. Який додатковий метод дослідження є найбільш інформативним для верифікації діагнозу?

25%

A. Аналіз крові на Le-клітини

66.5%

B. Аналіз крові на антинуклеарні антитіла

2%

C. Імунологічне дослідження крові

6.2%

D. Аналіз крові на ревматоїдний фактор

0.4%

E. Загальний аналіз крові

51Акушерство, гінекологія

Вагітна в терміні 8 – 9 тижнів скаржиться на ниючий біль, що непокоїть останні 2 доби, локалізується над лонним зчленінням. Кілька годин тому з’явились незначні кровянисті виділення зі статевих шляхів. При огляді: шийка матки центрована, скорочена, зовнішнє вічко пропускає кінчик пальця. Тіло матки щільної консистенції, відповідає 8 – 9 тижням вагітності, рухливе, безболісне. Придатки – без особливостей. Виділення з цервікального каналу кров’янисті, помірні. Діагноз?

3.1%

A. Неповний мимовільний аборт

1.7%

B. Метрорагія

12.6%

C. Мимовільний аборт в ходу

19.4%

D. Загроза мимовільного аборту

63.2%

E. Почавшийся мимовільний аборт

52Терапевтичний профіль

У вагітної А., 25 років, (строк 10-12 тижнів), з’явився постійний ниючий біль в поперековій ділянці. В аналізі сечі: білок - 0,066 г/л, лейкоцити – 8-10 в полі зору. При проведенні УЗД – права нирка опущена, миска і чашки розширені, ущільнені. Який діагноз є найбільш імовірним?

2.4%

A. Хронічний гломерулонефрит

60.2%

B. Вторинний хронічний пієлонефрит

2.8%

C. Сечокам’яна хвороба

17.6%

D. Нефроптоз

17.1%

E. Первинний хронічний пієлонефрит

53Минулорічні буклети

Хворий 60 рокiв скаржиться на задишку. Впродовж багатьох рокiв хворiє хронiчним бронхiтом. Об’єктивно: виражений дифузний цiаноз. Ожирiння. АТ - 180/110 мм рт.ст. В легенях – розсiянi сухi хрипи. Пальпуються збiльшенi печiнка та селезiнка. Hb - 180 г/л, ер. - 6, 6*10^12/л, лейк. - 12*10^9/л, тромб. - 5, 2*10^12/л,ШЗЕ - 2 мм/год. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

10%

A. Гiпертонiчна хвороба. Симптоматичний еритроцитоз

20.7%

B. Хронiчний бронхiт. Симптоматичний еритроцитоз

8.2%

C. Хронiчний мiєлолейкоз. Хронiчний бронхiт

13.6%

D. Синдром Пiквiка. Симптоматичний еритроцитоз

47.6%

E. Еритремiя. Хронiчний бронхiт

54Педіатричний профіль

У дитини 2 років в однорічному віці діагностовано відкритий артеріальний проток і рекомендовано спостереження до планового хірургічного лікування в 3 - 4 - річному віці. В останній час виявилась задишка, дитина перенесла пневмонію, знизилась фізична активність. При дослідженні виявлено зниження інтенсивності діастолічного компоненту шуму, при рентгенологічному дослідженні - застійні явища в легеневих полях, при контрольній ЕКГ - зменшення ознак гіпертрофії лівого шлуночка. Артеріальний тиск змінився з 110 /30 мм рт. ст. на 110/50:

15.9%

A. Облітерація протоку

8.6%

B. Септичний ендоваскуліт в зоні протоку

58%

C. Легенева гіпертензія

5.5%

D. Кальцинація протоку

12%

E. Залишкові явища пневмонії

55Педіатричний профіль

Дитина 5 років надійшла до лікарні із скаргами на температуру 38 та біль у правому боці. Відомо, що хворіє тиждень. Обєктивно: стан тяжкий, що обумовлено інтоксикацією та дихальною недостатністю по змішаному типу. Перкуторно: праворуч нижче угла лопатки тупий звук, аускультативно – жорстке дихання, під лопаткою праворуч – відсутність дихальних шумів. Лейкоцитоз з нейтрофільним зсуванням ліворуч, підвищена ШЗЕ. Ваш діагноз?

9.8%

A. Обструктивний бронхіт

2%

B. Аппендицит

56.5%

C. Плевріт

6.2%

D. Стафілококова деструкція легень

25.6%

E. Пневмонія