Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1Минулорічні буклети

.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
172.4 Кб
Скачать

113Хірургічний профіль

Хворий, 26 років, прооперований з приводу гострого флегмонозного апендициту. На 5 добу після операції стан різко погіршився. Загальна слабкість, втрата апетиту, головний біль. Зявилась іктеричність шкіри. Температура тіла підвищилась до 39°C, супроводжується ознобом. Пульс – 110/хв. Живіт помірно здутий. Симптоми подразнення очеравини негативні. Підвищився лейкоцитоз, зсув формули вліво. При УЗД дрібні ехопозитивні утворення у печінці. Про яке ускладнення гострого апендициту треба подумати?

62.1%

A. Пілефлебіт

17.2%

B. Піддіафрагмальний абсцесс

8.5%

C. Дифузний перитоніт

2.6%

D. Гнійник малої миски

9.7%

E. Вірусний гепатит

114Гігієна, ООЗ

У атмосферному повітрі на відстані 700 м від промислового підприємства були присутні підвищені концентрації окису вуглецю та сірчаного газу. Яку дію мають ці речовини на організм населення?

5.9%

A. Сполучену

26.1%

B. Комплексну

62.1%

C. Комбіновану

4.6%

D. Канцерогенну

1.3%

E. Незалежну

115Педіатричний профіль

У дитини 8 міс діагностовано менінгоенцефаліт. На 15 день хвороби стан дитини погіршився, відмічається вибухання та пульсація великого тім’ячка, сопор, судоми, ранкова блювота, м’язова ригідність. Спостерігається розходження швів голови. Ноги дитини витягнені, перекрещені у гомілках, пальці рук стиснуті у кулаки. Спинномозкова рідина ксантохромна, відмічається помірний нейтрофільоз, збільшення білка. Яке ускладнення розвинулось у даної дитини?

10.7%

A. Інфекційно-токсичний шок

16.9%

B. Серозний менінгіт

32%

C. Набряк головного мозку

5.1%

D. Субдуральна гематома

35.3%

E. Епендіматит

116Педіатричний профіль

У 4х летней девочки в течение двух недель отмечались частые мочеиспускания, жажда, похудела при сохраненном аппетите. К концу второй недели наросла вялость, сонливость, стала заторможенной. Доставлена в больницу в бессознательном состоянии. Резко обезвожена. Дыхание поверхностное, частое. Запаха ацетона в выдыхаемом воздухе нет. Диагностирован сахарный диабет, осложнившийся диабетической комой. Какая из перечисленных ком более вероятна?

15.5%

A. Кетоацидотическая

2.8%

B. Лактатацидотическая

0.3%

C.

16.3%

D. Гипогликемическая

65%

E. Гиперосмолярная

117Терапевтичний профіль

Хворий 56 років скаржиться на задишку з утрудненням видиху, виділення харкотиння вранці протягом 22 років. Викурює 1 пачку цигарок вдень з 18-річного віку. Під час проведення проби на ФЗД оборотність обструкції становить 10%. Які препарати слід призначити на початку лікування?

2.5%

A. Антибіотики

13.3%

B. Інгаляційні глюкокортикостероїди

16%

C. Інгаляційні симпатоміметики (беротек)

9.7%

D. Мембраностабілізатори (інтал, тайлед)

58.6%

E. Інгаляційні холінолітики (атровент)

118Хірургічний профіль

Хвора К., 23 років, кормяча мати, першородка. Поступила в клініку зі скаргами на набряк та збільшення лівої молочної залози, слабкість, розбитість та значну біль в залозі. Хворіе 7 діб. При пальпаціі різко болючий інфільтрат у наружному квадранті залози, шкіра над ним гіперемована, в центрі флюктуація. Ваш діагноз?

63.2%

A. Гнійний поверхневий мастит

3.6%

B. Гангренозний мастит

5.7%

C. Серозний мастит

9.7%

D. Гострий застій молока

17.8%

E. Інфільтративний мастит

119Хірургічний профіль

У хворого 35 років після переохолодження піднялась температура до 40°C, з”явилися болі в лівій половині грудної клітини, сухий кашель. Температура тривала 10 днів, не зважаючи на інтенсивну терапію. Ввечері при кашлі хворий викашляв 800 мл густої гнійної мокроти. Збільшувалась задуха. При обстеженні у хворого акроціаноз, дихання поверхове (27/хв). Пульс 110/хв, АД 95/60 мм.рт.ст. Аускультативно справа до VI ребра дихання амфоричне, хрипи не вислухуються. Перкуторно до V ребра коробковий звук. Рентгенограма: правосторонній гідро пневмоторакс. Колапс легенів 1 ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

4.7%

A. Гемопневмоторакс

52.4%

B. Піопневмоторакс

36.2%

C. Прорив гострого абсцесу в бронх

2%

D. Прорив бронхогенної кісти

4.7%

E. Гострий пневмоторакс

120Хірургічний профіль

Дівчинка 3 років захворіла 3 дні тому: багаторазове блювання, рідкі випорожнення зі слизом, висока температура, понад 38, 5°C. На 4 – й день захворювання підсилився біль у животі, з’явилося занепокоєння від зміни положення тіла. Виражена інтоксикація: загострення рис обличчя, сухість слизових оболонок рота. Пульс 120/хв. Живіт при пальпації напружений, болючий в ділянці пупка та в нижніх відділах. Яку гостру патологію органів черевної порожнини можна припустити?

1.6%

A. Грип, токсична форма

16.8%

B. Гостра дизентерія, тяжкий перебіг

3.8%

C. Гострий панкреатит

23.4%

D. Кишкова інвагінація

54.3%

E. Перитоніт апендикулярного походження

121Минулорічні буклети

Лікуванням вибору при дуоденальній обструкції, зумовленій вторинною дуоденальною гематомою, яка розвинулася через кілька днів після тупої травми живота, є:

46.6%

A. Назогастральна декомпресія і парентеральне харчування

7.4%

B. Формування дуоденостоми

26.3%

C. Негайна ревізія

16%

D. Дуоденоеюностомія

3.7%

E. Ретрокишкова гастроеюностомія

122Минулорічні буклети

Забійник вугільної шахти 34-х років, з професійним стажем 10 років, виписаний з клініки професійних захворювань після обстеження і лікування з діагнозом: антракосилікоз, 1 стадія, перибронхіт, ДН 0 ст. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

34.7%

A. Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації

10.2%

B. Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

13.1%

C. Може продовжувати роботу в своїй професії при дотриманні санітарно-гігієнічних умов праці

15.9%

D. Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

26.2%

E. Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

123Акушерство, гінекологія

Хвора 42 років поступила в гінекологічне відділення в зв’язку з наявністю підслизової міоми матки, що супроводжується значними менорагіями. При огляді в дзеркалах шийка матки гіпертрофована, деформована старими рубцями. При вагінальному обстеженні тіло матки збільшене до 10 тижнів вагітності, щільне, неболюче, рухоме. Який об’єм оперативного втручання є оптимальним?

2.8%

A. Пангістеректомія

63.3%

B. Екстирпація матки без додатків

4.3%

C. Консервативна міомектомія

1.5%

D. Дефундація матки

28.1%

E. Над піхвова ампутація матки без додатків

124Минулорічні буклети

Хворий 40-ка років скаржиться на підвищення температури до 39°C, кашель з виділенням харкотиння та домішками крові, задишку, загальну слабкість, герпетичне висипання на губах. Обєктивно: ЧД- 32/хв. Справа під лопаткою - посилення голосового тремтіння, там же - притуплення перкуторного звуку. Аускультативно: бронхіальне дихання. У крові: лейк.- 14*10^9/л, ШЗЕ- 35 мм/год. Який попередній діагноз?

4.2%

A. Рак легені

66.4%

B. Крупозна правобічна пневмонія

15.7%

C. Вогнищева правобічна пневмонія

4%

D. Ексудативний плеврит

9.7%

E. Кавернозний туберкульоз правої легені

125Терапевтичний профіль

Хворий 56 р. Скаржиться на надсадний болючий кашель, особливо вночі, біль за грудниною, задишку, слабкість, субфебрилітет. На рентгенограмі легень прикоренева тінь з розпливчастими нерівними контурами, випукла по периферії і нагадує інтерлобарні шварти. Дихання в легенях ослаблене, жорстке. В крові: Нв - 126г/л, Л. - 10,5*10^9/л, е. - 7%, п. - 5%, с. - 63%, л. - 20%. ШЗЕ-25 мм/год. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу ?

13.4%

A. Дослідження харкотиння

0.9%

B. Оксигемометрія

4.4%

C. Дослідження зовнішнього дихання

62.9%

D. Бронхоскопія

18.4%

E. Проба Манту

126Минулорічні буклети

Хворий, що тривало харчується рафінованими продуктами, скаржиться на головний біль, втомлюваність, депресію, безсоння, дратівливість. Обєктивно: мязова астенія, біль і судоми у гомілкових мязах, у ході наступає на пятку, потім на зовнішній край стопи. З боку серцево-судинної системи - тахікардія, гіпоксія, дистрофічні зміни серцевого мяза. Відзначаються порушення з боку ШКТ. Який діагноз можна встановити?

14.6%

A. Гіповітаміноз B6

7.3%

B. Гіповітаміноз B2

14.3%

C. Гіповітаміноз B12

0.6%

D. Гіповітаміноз B15

63.1%

E. Гіповітаміноз B1

127Минулорічні буклети

Хворий 42 рокiв чотири роки тому перенiс резекцiю шлунка за Гофмейстером-Фiнстерером з приводу виразки 12-палої кишки з пенетрацiєю в пiдшлункову залозу. Протягом останнього року вiдмiчає бiль в епiгастрiї i правому пiдребер’ї. Больовий синдром супроводжується масивним блюванням застiйним вмiстом з великою кiлькiстю жовчi. Пiсля блювання бiль зменшується або проходить. Неодноразове стацiонарне лiкування покращення не приносило. Хворий схуд на 12 кг. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

13.9%

A. Пептична виразка гастроентероанастомозу

2.9%

B. Хронiчний панкреатит

1.6%

C. Рецидив виразки

20.8%

D. Пухлина кукси шлунка

60.9%

E. Синдром привiдної петлi

128Терапевтичний профіль

Чоловік 35 років звернувся до кардіолога з приводу серцебиття, болей в ділянці серця, запаморочення. Хворіє біля 10 років. При обстеженні виявили блідість шкірних покровів, наявність симптомів Мюссе і Квінке, а також діастолічний шум над аортою з розповсюдженням вліво і вниз. Який інший симптом може відповідати цьому захворюванню?

10.3%

A. Гіпертрофія правого шлуночка

75.2%

B. Підсилена пульсація сонних артерій

5.3%

C. Зменшення пульсового АТ

5.3%

D. Мерехтлива аритмія

3.8%

E. Малий твердий пульс

129Минулорічні буклети

Хвора 28 років чистила рибу і проколола великий палець правої кисті. Через день відмітила почервоніння шкіри пальця, набряк, свербіння, наявність червоних смуг на передпліччі; збільшення і болючість ліктьових лімфатичних вузлів. Який найбільш імовірний діагноз?

5.9%

A. Бешиха

44.1%

B. Еризипелоїд

19.9%

C. Підшкірний панарицій

16.3%

D. Лімфангоїт

13.8%

E. Лімфаденіт

130Минулорічні буклети

Хворий 36 рокiв з виразковою хворобою шлунка в анамнезi госпiталiзований у хiрургiчне вiддiлення зi скаргами на блювання "кавовою гущею", пронос, помiрно виражену спрагу. Об’єктивно: шкiра блiда, покрита холодним потом, язик сухий, АТ - 80/60 мм рт.ст. Рs - 120/хв., ЧД - 28/хв., дiурез - 25 мл/год. Аналiз кровi: ер. - 2, 8*10^12/л, Hb 98 г/л. Найбiльш доцiльним у лiкуваннi буде в/в вливання:

15%

A. Еритроцитарної маси

37.9%

B. Колоїдних розчинiв з еритроцитарною масою

42.7%

C. Сольових розчинiв з колоїдними

3.3%

D. Цiльної кровi

1.1%

E. 5% розчину глюкози

131Гігієна, ООЗ

При експертизі проекту лікарні було встановлено: операційний блок, до складу якого входить 4 операційних, знаходиться на другому поверсі, розміри операційних 56 м2, вікна операційних орієнтовані на північ, на відстані 10 м знаходиться головний корпус висотою 20 м. Що з приведених даних не відповідає гігієнічним вимогам?

7.4%

A. невірно вибраний поверх для операційної

10.8%

B. невірна орієнтація вікон

4.5%

C. недостатня кількість операційних

14.2%

D. недостатня відстань до головного корпусу

63.1%

E. недостатня площа операційної

132Педіатричний профіль

При медичному обстеженні дітей дитячого дошкільного закладу з приводу контакту з хворим на дифтерію, 2 дітям поставлено діагноз “ангіна”. Який захід треба вжити щодо цих дітей?

51.3%

A. Провізорна госпіталізація

19.1%

B. Медичний нагляд протягом 7 діб

2.6%

C. Хіміопрофілактика

13.1%

D. Щеплення АДМ-анатоксином

13.9%

E. Ізоляція вдома

133Минулорічні буклети

Чоловік 58 років, що зловживає алкоголем та тютюнопалінням, надійшов до лікарні зі скаргами на постійний кашель, задишку. За останній час схуд. Обєктивно: шийні лімфатичні вузли збільшені, щільні, тканини над ними не напружені. На рентгенограмі органів грудної клітки - фіброз верхньої частки легені, лівобічний плеврит. Плевральна порожнина соломяного кольору з вмістом білку 52 г/л та великою кількістю лімфоцитів. Злоякісні клітини не виявлені. При посіві плевральної рідини через тиждень - росту немає. Який найбільш вірогідний діагноз?

5.4%

A. Атипова пневмонія

25.1%

B. Саркоїдоз

3.3%

C. Системний червоний вовчак

53.6%

D. Туберкульоз легень

12.6%

E. Бронхоектатична хвороба

134Минулорічні буклети

Хворий 42-х років скаржиться на серцебиття, постійну слабкість, болі в ділянці серця, що іррадіюють в ліве плече, підсилюються при диханні, полегшуються, коли хворий сідає, підвищення температури тіла до 38,5°C. Обєктивно: АТ- 105/50 мм рт.ст., Ps- 120/хв. У зоні абсолютної тупості серця вислуховується двофазний шум. В легенях дихання послаблене в нижніх відділах. На ЕКГ - конкордантний підйом сегменту ST у V2-V6. Який найбільш імовірний діагноз?

20%

A. Синдром Дреслера

3%

B. Пневмонія

5.2%

C. Інфаркт легень

20.1%

D. Інфаркт міокарда

51.7%

E. Перикардит

135Минулорічні буклети

У клініці оперується хворий з приводу цирозу печінки, портальної гіпертензії, спленомегалії III ст., гіперспленізму, варікозно розширених вен стравоходу III ст. Який обсяг оперативного втручання слід виконати в даному випадку?

2.2%

A. Втановлення зонду Блекмора

51.7%

B. Спленектомія, перевязка вен стравоходу

18.9%

C. Порто-кавальне шунтування

7%

D. Селективне порто-кавальне шунтування

20.1%

E. Розєднання портальної та кавальної систем гастроезофагельного сегменту

136Минулорічні буклети

За результатами лікарняно-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 9-ому класі побудована фізіологічна крива, що характеризується поступовим збільшенням частоти пульсу у ввідній частині, приростом частоти пульсу на 80% під час основної частини; крива має 4-х зубчатий вигляд. Як можна оцінити організацію уроку фізкультури?

1.3%

A. Фізичне навантаження недостатнє

6.4%

B. Фізичне навантаження надмірне

6.3%

C. Урок побудований правильно

1.9%

D. Фізичне навантаження достатнє

84.1%

E. Тривалі проміжки між вправами

137Педіатричний профіль

Дитина 14 років звернулась до лікаря зі скаргами на періодичний біль в ділянці серця колючого характеру, слабкість, швидку втомлюваність. Хвора протягом 2 міс. Дитина стоїть на диспансерному обліку у отоларинголога з приводу хронічного тонзиліту. При огляді: температура тіла – 36,6 С, шкіряні покрови бліді, чисті. Відносні межи серця: верхня – ІІІ ребро, права – lin. sternalis dextra, ліва – lin. medioclavicularis sin. При аускультації: тони серця послаблені, систолічний шум на верхівці та в 5 точці. Аналіз крові: еритроцити – 4,9*10^12/л, Нв – 140 г/л, лейкоцити – 7,0*10^9/л, е 2%, n 1%, с 57%, м 6%, л 34%, СОЕ 6 мм/год. ЕКГ: синусова аритмія, нормальне положення ЕВС, помірні гіпоксичні зміни в міокарді. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз

24.8%

A. Ревматичний кардит

4.5%

B. Вроджена вада серця

11.9%

C. Неревматичний кардит

50.2%

D. Вторинна міокардіопатія

8.6%

E. Кардіоміопатія

138Педіатричний профіль

Дитина 7 років, захворіла гостро: температура 38,3°C, 2-разове блювання, болі в животі, знижений апетит. На третій день хвороби зявилась жовтяниця шкіри та склер, печінка на 2,0 см виступає з-під ребра. В крові: загальний білірубін– 78,0 мкмоль/л, прямий-58,0 мкмоль/л, непрямий- 20,0 мкмоль/л, АлАт-2,2 млмоль/л/год. Який механізм гіпербілірубінемії в даному випадку?

5.9%

A. Порушення захвату білірубіна

8.1%

B. Порушення синтезу білірубіна

57.9%

C. Порушення екскреції білірубіна

24.6%

D. Плрушення коньюгації білірубіна

3.5%

E. Гипоальбумінемія

139Минулорічні буклети

У хлопчика 7 років раптово зявився біль та набряк правого коліна. Напередодні в школі брав участь у кросі по пересіченій місцевості. У сімейному анамнезі даних за гемофілію та підвищену кровоточивість немає. Обєктивно: температура тіла - 37,5°C. Коліно болісне при доторканні, гаряче на дотик, набрякле з локальним напруженням тканин над ним. У крові: Нb- 123 г/л, лейк.- 5,6*10^9/л, тромб.- 354*10^9/л, протромбіновий час - 12 сек (норма - 10-15 сек), частково активований тромбопластиновий час - 72 сек (норма - 35-45 сек). Час кровотечі нормальний, фактор VIII:C - 5% від норми. Який найбільш вірогідний діагноз?

4.4%

A. Тромбоцитопенія

9%

B. Нестача вітаміну К

66%

C. Гемофілія А

10.9%

D. Гемофілія В

9.7%

E. Хвороба Шенлейна-Геноха