Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікро 1-50.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
18.83 Mб
Скачать

26.Сукупний, середній та граничний продукт виробництва. Їх взаємозв’язок та графічний аналіз.

Сукупний продукт (TP або Q) – це максимальний фізичний обсяг продукту, вироблений певним обсягом змінного ресурсу, за незмінного розміру всіх інших факторів та незмінного технологічного рівня вир-ва.

Середній продукт (AP) – це сукупний продукт у розрахунку на одиницю змінного ресурсу, що використ. у вир-ві: AP = TP/F = Q/F, де TP = Q – сукупний продукт, F – обсяг змінного ресурсу.

Граничний продукт ресурсу (MP) – це додатковий продукт, отриманий у результаті приросту обсягу одного із ресурсів на одну додаткову одиницю, за умови, що розміри всіх інших факторів залишались незмінними.

MP = ∆TP/∆F, ∆F – приріст змінного ресурсу.

Конфігурація кривої су­купного продукту ілюструє нерівномірність приростів випуску продукції. Всі криві взаємопов’язані. За кривою сукупної продуктивності можна визначити величини граничного і середнього продуктів. Так, в точці величину граничної продуктивності визначає нахил кривої TP tg, а величину середньої продуктивнос­ті дає tg.

Залежно від динаміки загальної, середньої та граничної продуктивності, за умови збільшення використання одного змінного ресурсу, виділяють чотири стадії розвитку в-ва:

I стадія: TP↑; APL↑; MPL↑. Всі криві є висхідними.

ІІ стадія: TP↑; APL↑; MPL↓.

ІІІ стадія: TP↑; MPL↓; APL↓.

IV стадія: ТР↓; APL↓; MPL↓.

Ці стадії розвитку вир-ва також свідчать про дію закону спадної граничної продуктивності змінного ресурсу - продуктивність при залученні кожної наступної одиниці змінного ресурсу буде меншою за віддачу попередньої одиниці ресурсу. Най ефективніше використання ресурсу досягається в точці перетину АР і МР, тому що в цій точці средній продукт максимальний.

Однак необхідно підкреслити, що дія такого закону обмежена часовими межами короткострокового періоду.

27.Вибір виробничої технології

Технологія - це сукупність методів і практичних знань та навичок по виготовленню, зміні стану, властивостей напівфабрикатів, які здійснюються у процесі виробництва економічних благ.

Завданням технології є виявлення фізичних, хімічних, механічних та інших закономірностей з метою використання на практиці найбільш ефективних і економічних виробничих процесів.

Виробничий процес технологічно ефективний, якщо не існує ніякого іншого способу, при якому для виробництва даного обсягу продукції витрачається менша кількість хоча б одного з ресурсів при умові не збільшення інших видів ресурсів.

Виробничий процес технологічно ефективний, якщо обсяг виробленої продукції є максимальним при використанні визначеної кількості ресурсів.

Оскільки ж ресурси платні, фірма, крім визначення найкращої технології, повинна зосередитись на пошуку економічно ефективного способу виробництва, щоб мінімізувати свої витрати.

За певного технологічного рівня вир-ва виробнича функція може показувати різні комбінації ресурсів, що забезпечують однаковий обсяг випуску.