Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка лекція 1, 2 ск.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Проблемні теми для обговорення

1.  Що необхідно для того, щоб певна галузь знань отримала назву „наука”?

2. Спробуйте, виступивши у двох амплуа (прибічника та опонента К.Д. Ушинського), довести справедливість і необґрунтованість тверджень автора про те, що педагогіка не є наукою.

Література для обов’язкового конспектування

1. Законодавчі акти з питань освіти / Верховна рада України. Комітет з питань науки і освіти: Офіц. вид. - К.: Парламентське вид-во, 2004. - 404 с.

Рекомендована література

1. Алексюк А.М. Педагогіка вищої освіти України. Історія. Теорія. Підручник. - К.: Либідь, 1998. - 350 с.

2. Алексюк А.М. Педагогіка вищої школи. Курс лекцій: модульне навчання: Навч. посібник. - К.:ІСДО,1993.

3. Вітвіцька С.С. Основи педагогіки вищої школи: Методичний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - К, 2003.

4. Гончаренко С.У. Український педагогічний словник. - К.: Либідь, 1997. - 376 с.

5. Історія педагогіки / За ред. М.С. Гриценка. - К.: Рад. шк., 1973. - 446 с.

6. Кнодель Л.В. Педагогіка вищої школи / Л.В. Кнодель: Посіб. для магістрів. - К. Вид. Паливода А.В., 2008. - 136 с.

7. Педагогіка / За ред. М.Д. Ярмаченка. - К.: Вища школа, 1986. - 544 с.

8. Педагогика / Под ред. Ю.К. Бабанского. - М., 1988. - 479 с.

9. Фіцула М.М. Педагогика / М.М. Фіцула: Навч. посібник. - К.: Видавничий центр „Академія”, 2000. - 542 с.

10. Фіцула М.М. Педагогіка вищої школи / М.М. Фіцула: Навч. посібник. - К.: «Академвидав», 2006. - 352 с.

ЛЕКЦІЯ І. Предмет і завдання педагогіки вищої школи (2 год.)

Інформаційний матеріал

1. Педагогіка вищої школи як наука і навчальна дисципліна.

Наука це: 1) сфера людської діяльності, функцією якої є вироблення і теоретична систематизація об’єктивних знань про дійсність; 2) одна з форм суспільної свідомості; включає як діяльність з отримання нових знань, так і її результат – суму знань як основи наукової картини світу; назви окремих галузей наукового знання.

Самостійно сформовані педагогічні науки:

- історія педагогіки (вивчає розвиток педагогічної думки на різних етапах історичного розвитку людського суспільства);

- загальна педагогіка (вивчає загальні закономірності навчання і виховання, розробляє загальні основи навчально-виховного процесу в освітніх закладах різного типу), її розділи: загальні основи педагогіки, дидактика (теорія навчання), теорія і методика виховання, школознавство (система управління школою і діяльність органів освіти).

Поділ педагогічної науки за галузями:

1) Загальнопедагогічні науки:

- вікова педагогіка - дошкільна, шкільна, педагогіка дорослих (досліджує закономірності навчання і виховання, організаційні форми і методи навчально-виховного процесу щодо різних вікових груп);

- корекційна педагогіка (

(зосереджена на вивченні форм і методів навчання людей із фізичними та розумовими вадами);

- соціальна педагогіка (вивчає закономірності та механізми становлення і розвитку особистості в процесі здобуття освіти і виховання в різних соціальних інститутах, а також соціально орієнтовану діяльність освітніх, наукових, культурних та інших закладів, установ і соціальних служб, які сприяють формуванню соціальної активності дітей і молоді в процесі розв'язання політичних, економічних та інших проблем суспільства);

- етнопедагогіка (вивчає етнічну приналежність людини)

2) функціональні педагогічні науки: професійна педагогіка, галузеві педагогіки (авіаційна, військова, медична, юридична, культуро-освітня тощо); педагогіка підвищення кваліфікації і перекваліфікації спеціалістів, часткові або предметні методики викладання. Порівняльна педагогіка (досліджує закономірності функціонування та розвитку освітніх і виховних систем у різних країнах через зіставлення).

Педагогіка вищої школи – наука про закономірності навчання і виховання студентів; їхню наукову та професійну підготовку як фахівців відповідно до вимог держави.

Предметом педагогіки вищої школи є:

- процес формування духовно багатого, свідомого гідного громадянина, спеціаліста вищої кваліфікації різних галузей народного господарства, науки, техніки, культури, освіти тощо (М.М. Фіцула);

- навчання та виховання студентів, формування особистості спеціаліста вищої школи, дослідження особливого виду педагогічної діяльності, спрямованої на розкриття закономірностей і пошук раціональних шляхів навчання та формування спеціаліста вищої школи (В.І. Бобрицька);

- теорія навчання, виховання та розвитку особистості спеціаліста вищої школи; цілеспрямований та організований процес підготовки спеціаліста вищої кваліфікації. (Л.А. Онищук).

Метою педагогіки вищої школи є розкриття закономірностей розвитку вищої освіти та професійної підготовки спеціалістів вищої кваліфікації відповідно до вимог українського суспільства та європейських стандартів.

Завданнями педагогіки вищої школи як навчальної дисципліни є:

1. Розроблення теоретичних, методологічних і методичних засад професійної освіти і навчання.

2. Визначення закономірностей становлення особистості в системі: «студент-викладач» в умовах функціонування вищого навчального закладу.

3. Формування гуманітарного мислення суб’єктів освітньої діяльності.

Вимоги до знань і вмінь.

Магістр повинен знати:

1. Нормативні та законодавчі документи про вищу освіту.

2. Історію розвитку вищої освіти в Україні та світі.

3. Загальні основи педагогіки вищої школи.

4. Дидактичний інструментарій: базові дидактичні поняття, категорії та принципи.

5. Сучасні теорії та системи навчання.

6. Характеристики суб’єктів освітньої діяльності.

7. Особливості педагогічної діяльності викладача вищої школи.

Магістр повинен вміти:

1. Здійснювати порівняльний аналіз різних дидактичних систем, їх принципів, змісту та технологій навчання.

2. Самовизначатися в освітньому просторі (іншими словами, магістр повинен вміти висловити мовою педагогічної науки власну позицію та визначити для себе актуальну освітню проблематику).

3. Планувати та здійснювати дидактичну діяльність.

4. Використовувати знання та вміння в режимі оргдіяльнісних, інтерактивних і проблемних семінарів, при моделюванні занять зі студентами.

5. Здійснювати рефлексивну діяльність.

Зміст навчальної дисципліни, яка розкриває закономірності й принципи навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах, професійні і навчальні проблеми щодо здобуття вищої освіти, зорієнтований на формування у студентів системи фахових знань, умінь і навичок. Джерелом розвитку педагогіки вищої школи як науки є: а) педагогічна спадщина минулого; б) передовий вітчизняний і зарубіжний педагогічний досвід; в) результати педагогічних досліджень проблем педагогіки вищої школи. Розвиток і становлення педагогіки вищої школи як науки, так і навчальної дисципліни здійснюється за умови його раціонального використання суб’єктами освітньої діяльності.