Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.1 гр.зан..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Мал. 1. Структура системи індикації та ідентифікації бпа в Україні

В останні роки у багатьох регіонах з'явились ензоотичні території, на яких виявляють віруси Західного Нілу, Трибич-Кемерово, каліфорнійського енцефаліту, а також борелії (збудники хвороби Лайма) та ін. Основною епідеміологічною особливістю таких осередків є їх прив'язаність до певних територій, де забезпечується циркуляція збудника в природі, наявність його резервуарів і переносників.

З метою запобігання занесенню і розповсюдженню на тери­торію України карантинних й інших особливо небезпечних захво­рювань у пунктах пропуску через державний кордон України діють 72 санітарно-карантинні підрозділи (10-у міжнародних аеропор­тах, 26-у міжнародних морських портах, 3-у річкових портах, 1 - на поромних переправах, 17 - на міжнародних автотрасах, 15 -на залізничних станціях).

В Україні функціонує мережа бактеріологічних лабораторій і відділів особливо небезпечних інфекцій санітарно-епідеміологіч­них служб, науково-дослідних інститутів і наукових центрів Міністер­ства охорони здоров'я та Міністерства аграрної політики України, що постійно працюють зі збудниками особливо небезпечних інфекцій (польовими штамами та музейними культурами).

На території нашої країни працює 2 706 лабораторій мікробіоло­гічного профілю, з них 1 766 - в системі охорони здоров'я, а 930 - відомчих і приватних. У системі охорони здоров'я такі підрозділи існують в 124 науково-дослідних і навчальних закладах, у 777 санепідемстанціях, а також у 735 лікувально-профілактичних установах (мал. 2).

Інститут епідеміології і інфекційних захворювань ім. Л.В.Громашевського АМН України

Індикація і ідентифікація БПА (Київська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська обл.). Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА рекомбінантних, комбінованих, пріонної і віріоїдної етіології. Токсини (вся територія України).

Інститут мікробіології і імунології ім. І.І.Мечникова АМН України

Індикація і ідентифікація БПА (Харківська, Донецька, Луганська, Сумська обл.).

Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА бактерійної етіології. Мікози (вся територія України).

Львівський науково-дослідний інститут епідеміології і гігієни МОЗ України

Індикація і ідентифікація БПА (Львівська, Волинська, Тернопільська, Івано-франківська, Закарпатська обл.).

Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА рікетсийної і вірусної етіології (вся територія України).

Центральна санепідстанция МОЗ України

Індикація і ідентифікація БПА (м. Київ, Житомирська, Хмельницька, Рівненськая обл.).

Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА бактерійної етіології (зооантропонози) (вся територія України).

Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І.Мечникова

Індикація і ідентифікація БПА (Одеська, Миколаївська, Вінницька, Кіровоградська, Чернівецька обл.)

Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА бактерійної і вірусної етіології I групи патогенності (вся територія України).

Київська протичумна станція МОЗ України

Індикація і ідентифікація БПА (АР Крим, м. Севастополь, Запорізька, Херсонська, Дніпропетровська обл.).

Ідентифікація некласифікованих на попередніх етапах індикації БПА бактерійної етіології (холерних і інших патогенних вібріонів, легионел, лептоспір) (вся територія України).

Мал. 2. Центри індикації БПА, їх функції та закріплені за ними території.

В Україні забезпечення заходів щодо запобігання і ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі терористичних (біотерористичних) акцій, має багаторівневу, міжві­домчу та ієрархічно підпорядковану організацію.

Соціально-економічні та медико-санітарні протиепідемічні заходи проводять не тільки медичні, але й немедичні сили і засоби.

До медичних сил і засобів системи протиепідемічного захисту населення належать:

• амбулаторно-поліклінічні заклади;

• станції швидкої та невідкладної медичної допомоги;

• центри екстреної медичної допомоги;

• лікувальні стаціонарні заклади і прибулі в район лиха ліку­вально-профілактичні заклади;

• медичні формування (бригади екстреної медичної допомоги різного профілю);

• заклади і формування санітарно-епідеміологічної служби (санітарно-епідеміологічні загони, санітарно-профілактична бригада, протиепідемічна бригада та ін.);

• наукові та медичні установи.

Немедичні сили і засоби включають:

• територіальні й регіональні адміністративні органи, надзви­чайні протиепідемічні комісії (НПК) та ін.;

• господарські органи і заклади, підприємства, організації;

• рятувальні формування різноманітних міністерств і відомств, підрозділи Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Міністерства надзвичайних ситуацій України;

• населення країни.