Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Техніка безпеки при роботі у біохімічній лабораторії

1. Перед початком лабораторних занять студенти повинні ознайомитися з правилами техніки безпеки і протипожежних заходів.

2. Працювати в лабораторії дозволяється тільки після попереднього підготування. Необхідно: засвоїти за підручниками і конспектом лекцій теоретичний матеріал, з даної теми; підготувати щоденник лабораторної роботи, усвідомити мету роботи і план її виконання.

3. Студенти зобов'язані підтримувати в чистоті й порядку постійні робочі місця. На робочому столі повинні знаходитися лише предмети, необхідні для проведення роботи. Портфелі, сумки й інші речі варто залишати у відведеному для цього місці. Бути присутнім на заняттях і працювати дозволяється тільки в медичних халатах.

4. Необхідні для дослідів реактиви знаходяться на поличках лабораторних столів, концентровані кислоти і летючі речовини - у витяжних шафах, звідки їх виносити категорично забороняється.

5. Сухі реактиви варто брати чистим шпателем або спеціальною ложечкою. Розчини наливати в пробірки у невеликій кількості (краплями).

6. Без дозволу викладача не проводити ніяких додаткових дослідів.

7. При нагріванні на дерев'яному столі під нагрівальний прилад необхідно покласти товстий прошарок азбесту.

8. Не допускати при роботі з газом проскакування полум'я в пальниках (при цьому характерний шум замінюється свистом). У таких випадках треба негайно закрити газовий кран і тільки після охолодження пальників запалювати їх знову.

9. Усі досліди з отруйними і летючими речовинами, а також ви- парювання проводити тільки у витяжній шафі. При цьому голова працюючого повинна знаходитися поза шафою.

10. Роботу з легкозаймистими речовинами проводити подалі від вогню.

11. Нагріваючи розчини в пробірці, потрібно тримати її так, щоб отвір був спрямований убік від працюючого та його сусіда.

12. Їдкими лугами і концентрованими кислотами користуватися з великою обережністю, щоб уникнути хімічних опіків і ушкодження одягу.

13. Розведення концентрованих кислот і лугів здійснювати нашаровуванням їх на воду, а не навпаки.

14. Залишки концентрованих кислот і цінних матеріалів (солі срібла) зливати тільки в спеціально відведені для цього склянки.

15. У випадку виникнення пожежі для її гасіння застосовувати вогнегасники, пісок, мокру ганчірку, ковдру (грубошерстий або азбестовий рушник). При спалаху розчинних у воді пальних рідин (спирт, ацетон) для гасіння можна застосовувати велику кількість води; при горінні нерозчинних у воді рідин (бензин, петролейний ефір і ін.) для гасіння не можна застосовувати воду, а варто використовувати азбест, пісок, грубошерсті ковдри.

16. Не можна бігти в одязі, що горить.

Забороняється з метою уникнення травм, опіків, нещасних випадків:

  1. Працювати на несправному устаткуванні.

  2. Лишати працюючі прилади без догляду.

  3. Берегти і готувати їжу в лабораторіях, пити з хімічного посуду.

  4. Відмірювати концентровані кислоти і луги, втягуючи їх ротом у піпетку.

  5. Зберігати летючі й легкозаймисті речовини поблизу джерел тепла, відкритого вогню, працюючих приладів.

  6. Ставити в термостат легкозаймисті речовини.

  7. Торкатися голими руками до погано ізольованих проводів і недостатньо заземленого устаткування, що може бути під напругою.

  8. Щоб запобігти отруєнню, необхідно знати токсичні властивості речовин, із якими працюєте, і уникати вдихання парів, а також потрапляння отруйних речовин на шкіру й одяг.