Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 20. Перегляд рішень, ухвал, що набрали законної сили, у зв'язку з нововиявленими та винятковими обставинами

126. Ткаченко, використовуючи нетверезий стан Іванова, 27 травня 2002 р. примусив останнього підписати договір, згідно з яким Іванов ніби отримав від Ткаченка в борг 1000 грн. строком до двох місяців. По закінченні зазначеного строку Ткаченко звер­ нувся до суду із позовом до Іванова про стягнення 1000 грн. У судовому засіданні відповідач заявив про те, що грошей від Тка­ ченка не отримував і не пам'ятає, як підписував договір, але суд позов задовольнив у повному обсязі. Рішення суду набрало за­ конної сили.

Іванов звернувся до слідчих органів із заявою про притяг­нення Ткаченка до відповідальності за злочинні дії. Ткаченка бу­ло засуджено, вирок набрав законної сили. У зв'язку з цим Іванов звернувся до суду з проханням скасувати судове рішення.

Дайте висновок щодо заяви Іванова. Викладіть порядок розгляду заяви про перегляд судового рішення.

127. Рішенням районного суду з Колесникова було стяг­ нуто аліменти на користь Божко на сина Валерія до повноліття останнього. Через деякий час суд визнав недійсним запис про ба­ тьківство у свідоцтві про народження Валерія. Тому прокурор звернувся до суду з позовом про звільнення Колесникова від сплати аліментів. Суддя відмовив у прийнятті позову, посилаю­ чись на те, що прокуророві необхідно було звернутись із заявою про перегляд рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, але він такого права вже не має, оскільки від дня винесення рі­ шення пройшло більше трьох місяців.

Дайте висновок щодо рішення судді.

128. Після смерті Арбузова між його синами і дочками виник спір про право на спадщину. За позовом синів районний

48

суд визнав за кожним Із дітей право на четверту частину спадщи­ни. Після набрання рішенням законної сили старша дочка Петро­ва отримала із нотаріальної контори повідомлення про те, що за заповітом батька вона є єдиною спадкоємицею. Тому рішення суду було переглянуто у зв'язку з нововиявленими обставинами. Чи були підстави для перегляду рішення?

129. У грудні 2001 р. Петренко подав позов до Ситниць- кого про стягнення 250 грн. У заяві він зазначив, що внаслідок побоїв, які заподіяв йому відповідач з хуліганських мотивів, він не працював ЗО робочих днів. Рішенням Харківського районного суду позов було задоволене. 8 січня 2002 р. Ситницький звернув­ ся до прокурора Харківського району зі скаргою, в якій зазначив, що. задовольняючи позовні вимоги Петренка, суд виходив із на­ явності кримінальної справи, проте постанову про її порушення скасовано, провадження у кримінальній справі закрите.

Яке рішення має прийняти прокурор? Складіть відповідні документи прокурора і суду.

Тема 21. Виконання судових постанов

130. При виконанні судового рішення про відшкодування збитків, заподіяних Шаровим заводу, директор заводу Громов звернувся з проханням про відвід державного виконавця Суворо- ва, посилаючись на те, що Шаров і Суворов є друзями, тому не виключена можливість зникнення найбільш коштовних речей, після чого реальне виконання рішення стане неможливим.

Начальник відділу Державної виконавчої служби, розгля­нувши заяву, виніс постанову, якою клопотання Громова було відхилено у зв'язку з тим, що виконання наведеного судового рі­шення не впливає на матеріально-правові інтереси Суворова, а тому визнати його заінтересованим у справі не можна.

Чи має Громов право оскаржити цю постанову?

131. Державний виконавець прибув до місця проживання боржника Гребєшкова для опису майна і накладення арешту о 22 год. ЗО хв. Однак дружина Гребєшкова не відчинила держав­ ному виконавцю, посилаючись на пізній час. Через півгодини ви­ конавець прийшов із понятими і представником ЖЕКу, зламавши

49

дверний замок, зайшов до квартири і описав меблевий гарнітур "Анна", телевізор "Горизонт", піаніно фірми "Шредер", книжко­ву шафу і стіл (на загальну суму 4700 грн.). Дружина Гребєшкова просила державного виконавця залишити сім'ї обідній стіл, а та­кож не включати до акта опису піаніно, оскільки її син Євген (17 років) є учасником музичного ансамблю "Обрій" і піаніно йому потрібно для репетицій. Вона просила не включати до опи­су і деякі інші речі, оскільки розмір боргу становить 3000 грн. Державний виконавець прохання Гребєшкової залишив без задо­волення, тому остання звернулася зі скаргою до суду, вважаючи дії судового виконавця неправильними.

Дати висновок щодо скарги. Чи правильні дії судового ви­конавця?

132. Державний виконавець повернув Галєєвій без вико­ нання виконавчий лист про стягнення з Галєєва аліментів на не­ повнолітніх дітей, а заводу "Зірка" - виконавчий лист про стяг­ нення з Галєєва збитків, заподіяних заводу розкраданням майна. При цьому і Галєєвій, і заводу "Зірка" було вручено копії актів про невстановлення місця проживання боржника, його місця ро­ боти і місцезнаходження майна Галєєва.

Чи правильні дії державного виконавця? Вкажіть під­стави повернення виконавчих документів стягувачеві без вико­нання.

133. Під час виконання судових рішень про стягнення із Заболотного щомісячних платежів (про відшкодування збитків від каліцтва, заподіяного Заболотним Редькіну), а також про стя­ гнення із Заболотного на користь Караєва 1300 грн., одержаних ним від Караєва за договором позики, державному виконавцеві було видано свідоцтво про смерть Заболотного.

Хто і як розглядає питання про можливість виконання рішень у таких випадках?

134. За виконавчими листами із заробітку боржника Бор- зова стягувалися щомісячно аліменти на утримання непрацездат­ ної матері і відшкодовувалася шкода, заподіяна Борзовим Голіко- ву розкраданням майна, що належало останньому на праві прива­ тної власності.

У зв'язку з виходом на пенсію за віком Борзов звернувся

50

до суду Із заявою, в якій просив дати вказівку державному вико­навцю щодо зменшення розміру щомісячних стягнень з його пен­сії, оскільки її розмір значно нижчий за розмір його колишнього заробітку.

Хто і в якому порядку вирішує такі питання? Які особли­вості звернення стягнення на пенсію?

135. За позовом Круглова суд своїм рішенням зобов'язав Тихонова протягом двох місяців відремонтувати стелю і стіни у двокімнатній квартирі, яку займає Круглов, у зв'язку з тим, що Тихонов, залишивши відкритим у своїй квартирі кран, залив квартиру Круглова, зіпсувавши побілку і штукатурку стелі і стін.

По закінченні двомісячного терміну державний викона­вець установив, що Тихонов до ремонту не приступав і відмовля­ється від його проведення.

Які заходи встановлено законом щодо забезпечення при­мусового виконання таких рішень?

136. До державного виконавця надійшло два виконавчих листи. Один - про конфіскацію майна засудженого Коржова, дру­ гий - про стягнення з Коржова відшкодування збитків у сумі 876 грн., заподіяних Коржовим фабриці "Хутряний одяг" розкра­ данням. До виконавчих листів було додано акт опису майна Кор­ жова на суму 5278 грн. і копія вироку про засудження Коржова за розкрадання, де зазначалося, що належні Коржову автомобіль ВАЗ-2109, автопричіп "Скіф-ГМ" і магнітофон "5опу" було при­ дбано за рахунок коштів, набутих злочинним шляхом. Державний виконавець направив виконавчий лист про стягнення витрат у сумі 876 грн. до місця відбування Коржовим покарання для стяг­ нення боргу із заробітку засудженого, а описане майно Коржова передав до райфінвідділу згідно з виконавчим листом про конфі­ скацію майна засудженого. Дружина Коржова - Воробйова - зве­ рнулася до суду з позовом про виключення з опису половини майна, стверджуючи, що описане майно було придбане за період перебування її у шлюбі з Коржовим і згідно з законом половина майна належить їй особисто.

Чи правильні дії державного виконавщ?

137. Згідно із заповітом Сорокіній належить третина до­ моволодіння, а Нємцову - дві третини цього ж домоволодіння.

51

Сорокіна звернулася до суду з позовом до Нємцова про реальний виділ її' ідеальної частки. Суд позов задовольнив. Рішенням суду постановлено: "Виділити Сорокіній у рахунок частки в домово­лодінні кімнату площею 24 кв. м".

Після набрання рішенням законної сили сторони уклали мирову угоду, згідно з якою відповідач у рахунок частки у домо­володінні сплачує Сорокіній грошову компенсацію в повному розмірі, а Сорокіна відмовляється від будь-яких претензій. Сто­рони звернулися до суду з проханням затвердити мирову угоду.

Суддя відмовив у затвердженні мирової угоди на підставі того, що вона суперечить закону і порушує права позивачки.

Чи правильне рішення прийняв суддя?

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Форми захисту цивільних прав і законних інтересів гро­ мадян та організацій.