Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦПП - методичка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 8. Судові витрати. Судові штрафи

43. Смирнов подав позов про зменшення розміру алімен­ тів на 50 грн. щомісячно, які він сплачує за судовим рішенням на двох дітей. Його заробітна плата після всіх стягнень складає 300 грн.

Визначте розмір державного мита.

44. Кириленко подала позов до Уледових про виселення з будинку, який належить їй на праві приватної власності у поряд­ ку спадкування, посилаючись на необхідність особистого прожи­ вання в ньому.

Рішенням судової колегії у цивільних справах Апеляцій­ного суду Закарпатської області позов задоволене. В апеляційній скарзі відповідачі просили скасувати це рішення і закрити прова­дження у справі, посилаючись на те, що вони позов визнали пов­ністю, тому не було необхідності постановлювати рішення і стя­гувати з них на користь Кириленко судові витрати.

Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд? Хто зві­льняється від сплати судових витрат?

45. Позивач подав позов про стягнення з відповідача 1800 грн. Суд задовольнив позов частково у розмірі 1600 грн. За ініціативою суду була проведена експертиза,- вартість якої скла­ дала 400 грн.

Як мають розподілитися судові витрати між: сторонами?

46. Шаповал звернулася до суду з позовом про стягнення з Кошлая аліментів на двох дітей. Справу було призначено до розгляду на 20 липня 2000 р.

У зазначений строк відповідач не з'явився у судове засі­дання, хоча повідомлення суду йому було вручено. Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю "Лідер", де працює Кошлай, не виконало вимоги суду надати довідку про заробітну плату відповідача. Ухвалою від 20 липня 2000 р. суд відклав роз­гляд справи на 1 серпня 2000 р. і визнав явку відповідача обов'язковою.

1 серпня 2000 р. Кошлай у судове засідання не з'явився. Довідка про розмір його заробітної плати до суду не надійшла.

Яких заходів слід вжити судді? За які порушення правил ЦПК України і в якому розмірі накладаються судові штрафи?

18

Тема 9. Процесуальні строки

47. Районний суд відмовив Петрову у прийнятті апеля­ ційної скарги тому, що ним було пропущено встановлений зако­ ном місячний строк. Петров звернувся зі скаргою до апеляційно­ го суду і просив скасувати ухвалу районного суду про відмову у прийнятті апеляційної скарги. У скарзі Петров зазначив, що останній день звернення з апеляційною скаргою припав на неро­ бочий день - суботу, який не повинен бути зарахований. Остан­ нім днем строку на оскарження треба вважати понеділок, саме тоді він і звернувся до районного суду.

Чи має бути задоволена скарга Петрова?

48. Рішенням київського районного суду м. Харкова Кли- мовій П. та Климову В. відмовлено у позові до Орлова та Климо- вої Л. про виселення і задоволене зустрічний позов Орлова до Климової П. та інших про визнання обміну недійсним. На це рі­ шення Климова П. та інші подали апеляційну скаргу і просили суд поновити пропущений строк для оскарження в апеляційному порядку рішення місцевого суду. У заяві про поновлення пропу­ щеного строку на оскарження рішення зазначалося, що з рішен­ ням суду Климова П. та інші не були знайомі, а їх представник не виконав доручення по його оскарженню. Будь-яких пояснень про причини невиконання представником цього доручення у матеріа­ лах справи не було.

Не викликаючи в судове засідання сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, ухвалою київського районного суду це клопотання залишено без задоволення.

Чи правильні дії суду? Який порядок поновлення пропуще­них строків?

49. 20 листопада 2001 р. московський районний суд м. Харкова розглянув справу і задовольнив позовну вимогу Ша- пошникова до Яковлєва про виселення через неможливість сумі­ сного з ним проживання. 26 листопада 2001 р. відповідач зверну­ вся з письмовою заявою до суду про обґрунтування висновку су­ ду по цій справі. 4 грудня 2001 р. суд постановив окремий проце­ суальний документ, в якому обгрунтував висновки суду. 27 груд­ ня 2001 р. відповідач звернувся до районного суду з апеляційною

19

скаргою, в якій зазначив необґрунтованість рішення. Суддя від­мовив у прийнятті апеляційної скарги, посилаючись на пропуск відповідачем строку на оскарження рішення.

Чи правильні дії судді ? Які строки належать до проце­суальних, а які - до службових?