Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика практичні заняття, ККР, творчі роботи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Глава 2

Мислення живої матерії і саме існування і розвиток живої матерії мають спільну основу. І те, і інше є протитечією ентропії. В мисленні ця протитечія виражається в пошуках логічності. Вашому мисленню також властиві пошуки логічності, але на цьому і закінчується схожість вашого мислення з мисленням, яке притаманне переважної більшості розумних рас, що входять до складу Коаліції.

Дана обставина примушує багатьох учасників КЗС сумніватися у правомірності звернення до вас, як до розумної раси. Основою вашої логіки є поняття “так” - “ні”, які ніби то реально існують і багаторазово проявляються при ступінчастому аналізі будь-якого складного питання. При цьому кількість сходинок в аналізі як правило і найчастіше за все дуже мала, навіть коли досліджується вами достатньо серйозна проблема. Пошук відповідей зводиться до вибору одного з 2-х, де 2 – це кількість сходинок, можливих рішень, тоді як найбільш правильне рішення найчастіше лежить між ними.

Вашим математикам буде зрозумілою наступна аналогія: вирішення проблеми, що з’являється після вирішення часткових опитувань типу “так” – “ні”, аналогічно вибору однієї із вершин N- мірного кубу, тоді як простором можливих рішень є в першому наближенні всі точки N- мірного простору. Якщо не уточнювати, то реальна мірність простору рішень найчастіше визначається вами невірно і дуже рідко є насправді цілочисельною.

Наше ставлення до вас як до розумної раси ускладнюється і наступними міркуваннями. Наскільки ми можемо бачити, будь-який науковий або юридичний закон, значення відкриття або винаходу, сутність будь-якої вашої думки може бути виражена вами фразою, що містить 100 слів із словника 50 000 слів, який має математичні та інші умовні позначення. Загальна кількість всіляких фраз із такого словника являє досить скромну величину, що дорівнює 50 000 у степені 100. Якщо ж залишити тільки фрази, які мають лінгвістичну (діагностичну) несуперечність, то їх кількість зменшиться до 50 000 у степені 50,5. Якщо ж відкинути фрази, в яких слова граматично правильно з’єднані, але їх зміст навіть не має видимості смислу, то кількість зовнішньо осмислених фраз скоротиться до 50 000 в степені 25. Відсів помилкових від істинних тверджень складає, за самими завищеними оцінками, список із не більш 3,9*10 в степені 37 тверджень, які можуть бути виказані вами і відповідали б дійсності.

Тим часом нам відомі представники тваринного світу на різних планетах, здатних давати не меншу кількість різноманітних безумовних реакцій, цілком відповідних дійсності, на різні комбінації зовнішніх подразників, які, проте, не можуть бути названі розумними.

Мабуть, правильніше було б вважати Людство не розумною, а потенційно розумною расою, оскільки обмеженість мислення все-таки не є у вас вродженою

Від природи людський мозок наділений апаратом мислення, не менш досконалим, ніж органи мислення представників багатьох розумних рас у всесвіті. Але розвиток вашого мислення з самого початку пішов абсолютно невірним шляхом.

На початку становлення процесу мислення здатність до мислення закладена в потенційній можливості багатоманітної реакції на одну і ту саму інформаційну дію. На графіку, іменованому далі логічним фундаментом, по вертикалі відкладається сила або відчутність реакції на інформаційну дію, по горизонталі направо – прийняття цієї реакції, а наліво від 0 - її неприйняття. Як усе в природі, що ще не оброблено протидіючої ентропії діяльністю розуму, цей графік хаотичний, сплески кривої на ньому пояснюються суто фізіологічними пороговими ефектами, самовиховання розуму полягає не лише в побудові складної системи логічного мислення, але і в переробці і вдосконаленні фундаменту, на якому ця система базується.

Слід застерегти, що нам відомо у Всесвіті декілька розумних рас, які мають прямолінійну структуру логічного фундаменту із гілками, що відходять в нескінченність. Вони складають власне Об’єднання рас, до складу Коаліції не входять, через те, що ми не змогли знайти з ними спільну мову . Принципова відмінність їх мислення від нашого полягає в тому, що площа фігури, що описує логічний фундамент, у нас кінченна, а в їхньому мисленні нескінченна. Нам навіть важко уявити, як вони сприймають буття, и не можемо зрозуміти, що зберігає їхнє життя під шаленими ударами, що входять у необмежену нескінченність позитивних і негативних інформаційних впливів.

Необроблений логічний фундамент людини має два помітних сплески праворуч і ліворуч від нуля і декілька незначних. Його дослідження вказують, що у людини не було і не має ніяких перешкод для налагодження свого логічного фундаменту. Ці високі сплески праворуч і ліворуч від нуля і є те, що ви називаєте “так” і “ні” і без чого в принципі ви не можете уявити явище. Тим часом у вас говорить лише сила звички. Цільовий розпад логічного фундаменту на поняття “ні” і “так” є найбільшою перешкодою на шляху пізнання вами буття. Більш того, теоретичні розробки логічного мислення, здійснені вами, замість виправлення помилки лише поглиблюють її. Теоретичні логічні системи оперують лише рафінованими поняттями “так” і “ні”, виключаючи інші варіанти логічних реакцій. Ці розробки є кроком назад навіть в порівнянні з логічним фундаментом людського мислення, яке показано на попередній схемі, так як площа фігури, що описує логічний фундамент, замість кінцевої стає рівною нулю.

Використовуючи вашу математичну мову можна сказати, що ваша логіка базується на дискретному логічному фундаменті замість неперервного, причому за основу взята найпримітивніша функція, яка має всього два значення. Звідси йде неминучий висновок, що якщо ваш метод сприйняття буття і можна назвати мисленням, то ця система мислення є найпримітивнішою із всіх можливих.

Дискретизація логіки примушує вас розповсюджувати принцип дискретизації і на все існуюче. Так, натуральний рядок чисел, який по суті є можливою, але досить штучною логічною оманою, що має з реальною природою дуже мало спільного, став для вас базисом тих основ математики, з якими лише і знайома величезна кількість представників Людства. Ви прагнете підрахувати усе підряд і в той же час вам не під силу точно визначити, наприклад, інформацію про силу вітру, якщо не виразите її чисельно в балах або тиску на квадратний метр або милю, причому ці три числа, що виражають одну і ту саму силу вітру, не визвуть у вас однакової реакції, доки ви не зробите додаткових розрахунків і не впевнитесь, що вони дійсно є свідоцтвом одного й того самого.

Арифметичний рахунок привів вас до появлення головоломок, які викликані не реальністю світу, а саме примітивністю вашого мислення. Тим часом ви витрачаєте сили, намагаючись вирішити їх і узгодити з картиною світу, що представляється вам, як реальні загадки природи. Наприклад, розташування раціональних і ірраціональних чисел на речовинній осі.

Дискретизація логіки примушує вас дробити цілісно сприймаюче на окремі факти, явища, поняття і категорії, проводячи між ними штучні кордони.

Дискретизація логіки і принцип рахунку спонукають вас вважати число ознак предмету кінцевим і давати назву кожному з них. Звідси виникає досить сумнівна можливість відокремлювати одні ознаки від інших – прийом, який ви називаєте абстрагуванням. Рух по сходинках абстрагування до все більш загальних ознак вважається вами єдино вірним шляхом пізнання істини, тим часом, як цей рух є шляхом, що уводить в зворотній бік, у темряву. Не випадково усі ваші абстрактні конструкції, що іменуються філософськими системами, взаємно суперечливі, хоча базуються на одній й тій самій логіці. Крок за кроком занурюючись у темряву по сходинах абстракції, крок за кроком втрачаючи зв'язок з реальним світом, філософські системи поступово утрачають орієнтир і доходять до того, що у глухому куті точки цього руху, на безглузде питання про першість матерії або духу, дають діаметрально протилежні відповіді. Логіка, ґрунтуючись на “так” і “ні”, змушує нас завжди і всюди проводити кордони між різними комплексами ознак предметів, причому через слабкість цієї логіки ентропія керує в процесі проведення кордонів, і вони прокреслені досить хаотично, нелогічно навіть з точки зору вашої логіки, що особливо яскраво підкреслюється неоднаковим розташуванням їх у словах різних людських мов. На проведенні цих хаотичних кордонів ґрунтується ваш спосіб спілкування, який вважається вами одним із вищих досягнень людського розуму. Примітивність мови як способу обміну інформацією показана нами вже у підрахунку кількості можливих обгрунтованих і правильних фраз.

Мова , як головний носій інформації, сама в свою чергу впливає на ваше мислення, насильно примушуючи його більш чітко дотримуватися принципу дискретності. Тому, зокрема, ваша етика і естетика містять безліч парних понять, протидіючих як логічна теза і антитеза. Ваша суспільна і особиста мораль керується правилами, що поляризуються в поняттях “добро” - “зло”, “життя” -“смерть”, “вигода” - “втрата”, “любов” - “ненависть” та інше в цьому дусі. Вам не допомагає навіть ваше власне спостереження, що суть цих діаметральних понять у різних народів різна, та і у одного народу змінюється з часом. І тепер, вважаючи себе високоцивілізованим Людством, ви і в суді присяжних визначаєте винність або невинність підсудного за принципом “так” - “ні”, що може бути допустимим для вирішення долі однією людини, але зовсім не бути прийнятним для вирішення доль народів. Але і там володарює той же принцип “так” - “ні” під час всенародних референдумів або голосувань у парламентах. Більш того, дискретна логіка дозволяє вам довіряти долі народів і Людства декільком окремим людям. У міжнародній політиці такими полярними поняттями є для вас поняття “стан світу” і “стан війни”, і різкий перехід від одного до іншого, притаманний лише вашій логіці і суперечливий природі, ви реалізуєте із божевільною рішучістю. Нещодавня світова війна, і, очевидно, назріваюча нова світова війна є свідоцтвом того, що різкий розвиток технічної цивілізації також не примусив вас порозумнішати. Втім, що стосується вашого історичного розвитку, ми з великими труднощами можемо робити прогнози саме через цю різку дискретність і майже миттєвості переходів ваших соціальних обладнань і зовнішньо політичних станів від одного до іншого. Вже протягом декількох тисяч років КЗС спостерігає майже безперервні війни, які ви ведете між собою, і при природному перебігу історичних подій ваші війни могли б піти на спад лише через 12 000 років, але КЗС не може навіть стверджувати, що ці війни припиняться найближчі 100 років. Тільки останнє міркування і дозволяє нам вважати безнадійним звернення, бо звичайно, що угоду між Людством і Коаліцією може бути досягнуто лише після ліквідації войовничих звичок Людства.