Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика практичні заняття, ККР, творчі роботи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Злодій, що тікає, кидає згорток – Молль спритно забирає його собі, і потім розповідає: “я лише обікрала злодія, тому із спокійною совістю привласнила собі ці речі і була рада наживі.”

Обікравши в кареті випадкового коханця – п’яничку, вона ганьбить цю людину, яка забажала любовної пригоди: “Немає нічого гіршого, бридкішого й смішнішого за чоловіка, який нализався і якого гарячать винні пари й хтиві бажання... і він робить дурницю за дурницею”.

Чому Молль, діючи аморально, завжди шукає і знаходить виправдання своїм вчинкам? Поясніть це, вживаючи поняття: добро, зло, докори совісті, честь, гідність, моральна мотивація.

В-10

1) Охарактеризуйте етику Будди. Визначте які чотири основні істини складають заповіт Будди. Яка з чотирьох істин співпадає з моральними зусиллями людини? Як інтерпретується мораль в контексті вчення пророка? Чому духовне самозосередження індивіда до повної незворушності може розглядатися як етично значуща життєва програма?

2) Оцініть перспективи транспланталогії з етико-правових позицій. Висловте свою точку зору на можливість пересадки головного мозку. Як це вплине на структуру і сутність людини?

3) За думкою Ф.Ніцше, до життя треба ставитися як до естетичної категорії, бо інакше воно буде нестерпним. Прокоментуйте вислів Ніцше. А як, на Вашу думку, треба ставитися до життя?

В-11

1) Поясніть моральнісне значення постаті Мойсея як політичного вождя та релігійного наставника народу. Як співвідносяться між собою релігійні та моральні заборони Декалогу? Що сховано за безумовною, категоричною формою заповідей Мойсея?

2) Розкрийте етико-психологічні особливості процесу спілкування: засоби комунікації та механізми взаєморозуміння. Наведіть приклади.

3) В боротьбі зі стражданнями буддизм закликає до нірвани, Арістотель – до мужності, М. Бердяєв – до любові і творчості. Чи існують інші способи уникнення страждання, чи всі вони зберігають особистість? Аргументуйте свою відповідь життєвими ситуаціями або художніми текстами.

В-12

1) Поясніть, чому А. Швейцер відкидає звичні форми благочинної діяльності? Як можна пояснити духовний переворот, що примусив Швейцера змінити життя. Охарактеризуйте з точки зору добра та зла етику благоговіння перед життям. Чому філософ вважав, що чиста совість є винаходом Диявола? Розкрийте зміст принципу прямої індивідуальної дії і в чому його моральнісне значення?

2) Визначте види етикету і коротко охарактеризуйте його історію. Назвіть загальні норми і правила ділового етикету.

3) Спробуйте помістити себе в ситуацію морального конфлікту і, скориставшись наявністю волі, зробіть вибір. Спробуйте проаналізувати свою мотивацію і ті труднощі, які Ви відчули в процесі прийняття рішення. Ситуація. У Вас двоє самих близьких друзів, яких Ви дуже любите і цінуєте. Раптово Ви дізнаєтесь, що один з них, намагаючись допомогти Вам улаштуватися на дуже бажане місце роботи, зрадив іншого (який також претендував на цю посаду). зрада була пов’язана з наклепом. Роботу запропонували Вам. Людина, кандидатуру, якого відхилили, не знає про дійсний стан цієї справи. Про вашу інформованість не знає і той Ваш друг, завдяки якому ви отримали роботу. Як ви будете себе поводити?

В-13

1) Проаналізуйте специфіку морального закону І. Канта. Наведіть класифікацію імперативів, які, за І. Кантом, регулюють поведінку людей. Охарактеризуйте категоричний імператив. Поясніть три формули цього імператива. Покажіть, яку роль в етичній системі Канта відіграють постулати практичного розуму. Які їх нормативні функції?

2) Чому давньогрецький філософ із школи кінніків Діоген Синопський, за свідченнями його сучасників, мешкав у глиняній діжці й спав на плащі, який водночас слугував йому і за одяг, і за підстилку? Вибиріть правильні відповіді:

1.     Тому що заперечував багатство і власність.

2.     Не мав і не міг здобути іншого житла.

3.     Був проповідником аскетизму.

4.     Певна реакція на розпад давньогрецького полісу.

5.     Хотів бути незалежним від можновладців.

6.     Ставився з презирством до загально визнаних норм поведінки.

7.     Демонстрував байдужість до життя.

8.     Це форма протесту через аморалізм суспільства.

3) Давня китайська мудрість стверджує: «Сядь на березі і чекай: рано чи пізно повз тебе пронесуть труп твого ворога». Про який принцип моральності у вислові наголошується. Що він означає? Чи можна застосувати цю установку для культури Європейського типу?

В-14

1) Поясніть, чим був викликаний духовний переворот в житті Л. Толстого? Обґрунтуйте, чому твердження про безглуздість життя розглядалась Толстим як наслідок непорозуміння самого питання про сенс життя. Чи згодні ви з Толстим щодо того, що моральнісні заповіді можуть бути тільки заперечливими, мати тільки форму заборон?

2) В яких країнах (культурах) виникли поняття: ethos і ethika? Mos (mores) і moralis, moralitas? Які з понять створили Арістотель і Цицерон? Поясніть, як історично змінювалося значення термінів: етос, етика і мораль.

3) Спробуйте помістити себе в ситуацію морального конфлікту і, скориставшись наявністю волі, зробіть вибір. Спробуйте проаналізувати мотивацію і ті труднощі, які Вам зустрілися в процесі прийняття рішення. Ситуація. Склалося так, що Ви і Ваша мати живете в різних містах. Ви тільки починаєте влаштовувати своє, в якому вже з’явилося багато цікавого і важливого. Але раптово виявляється, що Ваша мати перенесла тяжку хворобу, потребує постійного догляду, який нікому крім Вас не здійснити. Виникає необхідність Вашого повернення до матері (надовго, можливо, назавжди). Забрати її до себе Ви не можете. З поверненням до рідної домівки Ви втрачаєте улюблену роботу (навчання), кохану людину (вона не зможе за вами поїхати), коло друзів, перспективи. Рішення потрібно приймати швидко. Який Ваш вибір?

В-15

1) Охарактеризуйте моральний нігілізм Ф.Ніцше. Назвіть основні характе-ристики моралі рабів. Що собою представляє надлюдина Ніцше, чи можна говорити про мораль надлюдини? Поясніть смисл тези Ніцше „по той бік добра і зла”.

2) Охарактеризуйте етичні проблеми віртуальної реальності. Як Ви вважаєте, чи є комп’ютер і Інтернет загрозою міжособистісному спілкуванню та „уходом” в штучну реальність?

3) Визначте історичний період, коли розвивалася християнська патристична етика

а).     Iст. до н.е. - I ст. н.е.

б).     II – VIII ст.

в).     III – IV ст.

г).     I – V ст.

В-16

1) Поясніть розуміння Епікуром щастя. Чому філософ інтерпретує задоволення як відсутність страждань? Що, за думкою філософа, необхідно людині для того, щоб звільнитися від страху перед богами, необхідністю та смертю? Як ідея автономності, самодостатності індивіда поєднується в етиці Епікура з високою оцінкою дружби?

2) Проаналізуйте право людини на життя: з якого терміну воно повинно реалізовуватися? Поясніть, що таке аборт – гінекологічна операція чи вбивство? Висловіть своє відношення до „прав” ембріона, новонародженої дитини, та прав матері розпоряджатися своїм життям.

3) Заповідь «Не створюй собі кумира» початково була спрямована проти язичницьких ідолів. В чому моральна шкода будь-яких кумирів? І чи не кумир сам Христос?

В-17

1) Поясніть, що, за Дж. С. Міллем, є універсальною основою людської поведінки. Що вимагає від людини мораль? Проаналізуйте утилітаристський принцип всезагального щастя Мілля. Як філософ-мораліст трактує співвідношення доброчинності і користі? Визначте критерії моральної оцінки в етиці Дж.С.Мілля.

2) Визначте способи впливу в процесі комунікації. Охарактеризуйте особливості зараження паніки, навіювання, наслідування, моди, чуток. Наведіть приклади.

3) «Виходячи з нескінченної свободи, я закінчую нескінченним деспотизмом» (Ф. Достоєвський). Як Ви розумієте цей вислів? Проілюструйте художніми творами.

В-18

1) Охарактеризуйте становлення моралі як форми регуляції людської поведінки. Визначте суттєві моменти первісних форм регуляції поведінки людини. Обґрунтуйте Вашу точку зору.

2) Охарактеризуйте основні концепції сенсу життя. Визначте, з якими цінностями ототожнювався сенс життя людини в різні історичні епохи. Наведіть приклади з художніх текстів.

3) У пригодницькому романі Г. Гаррісона “Фахівець з етики” описується діалог двох персонажів – Язона і Майка, в якому вони торкаються питання моральності первісних людей.

Язон: “І взагалі, як можна судити мене за злочини, які скоєні мною на цій планеті, якщо вони тут не вважаються злочинами? Це все одно, що висмикнути канібала з його часу й судити за людожерство.

-  Правильно, людожерство – це потворно, - відповідає Майк. – Я здригаюсь лише від думки... І природно, що така людина мусить бути покараною.

- Якби він з’їв когось з ваших родичів, я б зрозумів вас, Майк. Проте в тому випадку, коли він із своїми співплемінниками перекусив переможеним ворогом, до його поведінки, даруйте , не прискіпатися. Зрозумійте, людину не можна судити без врахування конкретної ситуації. Норми поведінки відносні. Канібал у своєму суспільстві є так само моральним, як і парафіянин у нашому.

-  Блюзніре! Злочин завжди і скрізь залишається злочином! Існують моральні закони, обов’язкові для будь – якого суспільства.”

Як ви розсудите позиції персонажів? Чи можна оцінювати канібалізм первісного суспільства як аморальне або моральне явище?

Інколи висловлюються міркування, що канібалізм слід вважати поза моральним явищем, залишком тваринного пристосування до навколишнього середовища – чи згодні Ви з цим? Аргументуйте свою позицію.

В-19

1) Поясніть, чим моральна регуляція людської поведінки відрізняється від правової. Визначте поняття інституційної та поза інституційної регуляції. Чи вважали б Ви за доцільне надати основним вимогам моралі чинності правової норми. Обґрунтуйте свою точку зору.

2) Охарактеризуйте кохання як „відповідь на проблему людського існування”. Висловте своє відношення до різновидів кохання в культурі ХХ століття. Проілюструйте відповідь художніми текстами.

3) Виокремте лише етичні твори Арістотеля:

а) „Метафізика”

б) „Нікомахова етика”

в) „Культура і етика”

г) „Все про людське розуміння»

д) „Велика етика”

е) „Органон”

ж) „Евдемова етика”

В-20

1) Поясніть, як впливає на мораль соціальна диференціація суспільства. Охарактеризуйте етичні проблеми національних відносин. Чи має особистість право вибору в установленні своєї національної ідентичності? Визначте моральні цінності національного буття.

2) Охарактеризуйте дві основні життєві орієнтації людини (біофілія - некрофілія) в концепції Еріха Фрома („Анатомія людської деструктивності”).

3) Які наведені нижче з суджень визначають характерні риси моралі. Виокремте правильні відповіді:

а) Це предмет етики;

б) Соціальна інституція, що виконує функцію регулювання поведінки людей;

в) Виконується силою офіційного авторитету;

г) Форма суспільної свідомості;

д) постає у формі безособових вимог, що однаково звернені до всіх;

е) Забезпечується дієздатність норм за допомогою державного примусу;

ж) Вчинки і поведінка людей оцінюються на підставі загальних норм і цінностей, що підкріплені силою масового прикладу, звичаю, громадської думки.

В-21

1) Визначте структуру моральної свідомості. Охарактеризуйте моральні норми і моральні принципи. Окресліть основні категорії моральної свідомості: обов’язок, відповідальність, справедливість.

2) Проаналізуйте розуміння кохання – сексуальності в культурі: визначте основні принципи соціокультурного підходу до інтимних відношень, систему статевого символізму. Наведіть приклади репресивної та терплячої сексуальної моралі.

3)З наведених тверджень виділить окремо ті, що належать до вчення З. Фройда (1) і ті, що відображають теорію Е. Фромма (2):

а) Проблема неврозів, яку досліджує психоаналіз, нерозривно пов’язана з етикою, оскільки “кожен невроз являє собою моральну проблему”, яка нерідко виявляється у формі морального конфлікту. (1) (2)

б) Людина водночас має дві потенції: первинну, яка називається біофілією (любов до життя), і вторинну, яка називається некрофілією (любов до смерті); остання – це психопатологічний феномен. (1) (2)

в) У свідомості індивіда на етапах становлення людського суспільства розвивається і згодом спадково передається особлива інстанція “ідеал-Я”, яка є результатом засвоєння моральних норм. (1) (2)

г) Для досягнення справжності людині необхідна гуманістична етика, цінностями якої є не заперечення, а утвердження її в усіх виявах життя, орієнтація не на те, щоб мати більше речей, а на те, щоб бути людиною, не загарбання “свободи від”, а досягнення “свободи для”, не антагонізм між індивідами, а солідарність людей на засадах загальної любові. (1) (2)

д) Будь–яка цивілізація ворожа людині, позаяк зумовлює утискування її потягів і є результатом перетворення (сублімації) психічної енергії в різні види культурної діяльності. Ті потяги, що не зазнали сублімації, знаходять вияв у формі психічних хвороб і ненормальних вчинків людей. (1) (2)

В-22

1) Визначте моральні мотиви та цінносні орієнтації. Охарактеризуйте два типи цінностей. Які потреби людського суб’єкта вони задовольняють?

2) Проаналізуйте проблему кохання в історії людської культури. Дайте визначення коханню як дійсної форми життя. Проілюструйте відповідь видатними історіями кохання.

3) – Ой! – зойкнув Язон. – З вами неможливо розмовляти. Ми не розуміємо один одного, ми спілкуємося різними мовами. Давайте спробуємо домовитися про значення термінів, які застосовуємо. Для початку, чи знаєте ви різницю між етикою та етосом?

- Звичайно! – вигукнув Майк... – Етика – це вчення про мораль: що добре, що погано, що правильно, що неправильно. Етика займається моральними вимогами та обов’язком. Етос – це філософський термін, що означає характерні риси однієї людини, якої–небудь групи або спільності людей.

- Добре. Бачу ви провели немало ночей, встромивши ніс у книги.

..Етос нерозривно пов’язаний із суспільством і не може бути відірваний від нього. Так? Етика, знову ж таки згідно з вашим визначенням, охоплює необмежену кількість суспільних груп. І якщо існують певні етичні закони, то вони повинні застосовуватись в будь–якому суспільстві. Тобто ці закони можуть бути такими ж універсальними, скажімо, як закон всесвітнього тяжіння.

-Я не зрозумів... (Г. Гаррісон)

А ви зрозуміли міркування винахідливого авантюриста Язона і невиправного мораліста Майка з пригодницького роману Г. Гаррісона “Фахівець з етики”? Поясніть у чому полягає зв’язок та різниця між поняттям “етика” та “етос”. Знайдіть помилки етичного характеру в дискусії персонажів.

В-23

1) Охарактеризуйте добро як провідну ідею моральної свідомості. Поясніть зв’язок ідеї добра та блага. Визначте підходи до розуміння сутності добра.

2) Поясніть бар’єри і труднощі ділового спілкування: перекодування думки в словах, активний мовний фільтр, словниковий запас реципієнта. Наведіть приклади.

3) Робінзон Крузо з однойменного роману Д. Дефо, дивлячись здалеку на висадку людожерів на берег острова, розмірковує:

“З якого такого переляку я мушу мститися за кров, яку вони так нерозбірливо проливають?... Хіба я знаю, чи осудить їх Господь? Безумовно одне: в очах канібалів канібалізм не є злочином... і совість не гризе їх. Вони грішать через невігластво і, творячи свій гріх, не роблять виклику божественній справедливості”.

Оцініть дії канібалів первісного суспільства: вони є неморальними, моральними чи позаморальними?

Зважте позицію Р. Крузо щодо стосунків дикунів, що займаються людожерством, - моральна вона чи неморальна?

В-24

1) Охарактеризуйте зло як категорію моральної свідомості. Поясніть походження, сутність та види морального зла. Визначте спільну основу типових концепцій зла.

2) Розкрийте зміст „мистецтва кохати ” за концепцією Е. Фрома. Охарактеризуйте типологію любові, яку висунув Фром, та поясніть специфіку практики кохання в ХХ ст.

3) Які категорії громадян античного світу Платон характеризує переліченими нижче чеснотами. Виокремте правильний варіант.

1. Мужність 2. Мудрість 3.Стриманість, поміркованість

Відповіді для вибору:

а) філософи-правителі;

б) урядовці

в) ремісники

г) воїни

д) вільні громадяни, що зайняті працею

е) раби

В.-25

1. Охарактеризуйте проблему субстанційності зла. Розгляньте альтернативне-антисубстанціалістське розуміння зла. Поясніть чи можна бажати зла заради самого зла? Чи може зло виступати засобом здійснення добра?

2. Охарактеризуйте щастя як етичну категорію. В чому полягає парадокс щастя? Як Ви вважаєте, чому в етиці ідеальним є щастя мудреця? Хіба мудрець – це не та людина, яка вище щастя?

3. „Боже, даруй мені терпіння, щоб прийняти те, що я не можу змінити, мужність, щоб змінити те, що я взмозі і мудрість, щоб зрозуміти різницю” (Р. Нібур). Як Ви розумієте вислів мислителя? Наведіть приклади життєвих ситуацій, які вимагали б наведених моральних якостей.

В-26

1. Визначте, де людина шукає сенс свого буття? Назвіть три альтернативні підходи осмислення людського буття. Охарактеризуйте життя як продукування смислу, як утілення смислу та спілкування як здобуття життєвого смислу.

2. Визначте завдання науки етики. Поясніть проблему подолоння існуючої методологічної кризи в етиці.

3. В етико-соціологічній літературі аналізують різні форми, концепції, підходи до справедливості. Визначте, для яких історичних періодів характерні вказані форми справедливості?

Форми справедливості

У первісній родовій общині

В рабовлас-ницьких державах

В Росії за періоду кріпатства

За козацької доби в Україні

1. Кожному одне й те саме

1

2

3

4

2. Кожному за заслугами

1

2

3

4

3. Кожному за працею

1

2

3

4

4. Кожному за потребами

1

2

3

4

В-27

  1. Охарактеризуйте культурно-історичний аспект проблеми смерті. Хто з видатних представників світової філософії зробив найбільший внесок в осмислення таємниці смерті? Проілюструйте різні підходи до проблеми смерті роботою Л.Уотсона „Помилка Ромео”.

  1. Охарактеризуйте поняття моральної самосвідомості: честь, гідність, совість. Яку роль відіграють ці чинники моральної самосвідомості в професійній діяльності правника? Наведіть приклади.

  1. Як відомо, І.Кант заповідав зробити наступний напис на своїй могилі: „Зоряне небо наді мною, моральний закон в мені ”. Яка морально-етична проблема концентрується в епітафії? А який би напис заповіли б зробити Ви?

В-28

  1. Поясніть, який сенс в прагненні людини до безсмертя. Охарактеризуйте виміри безсмертя. Наведіть приклади людського уявлення моделей безсмертя з художніх текстів.

  1. Охарактеризуйте етико-психологічні проблеми сімейних відносин. На яких моральних цінностях грунтуються сімейні стосунки. Які чинники заважають сімейному щастю?

  1. Чому ще в стародавні часи війна була спрямована не тільки проти людей, але й проти природи? Чим можна пояснити її специфічну аморальність?

Геродот у своїй історії описує відступ скіфів перед арміями Дарія Великого (бл. 514 р. до н.е.): „Вони засипали джерела і колодязі й спустошили всю землю, знищили все, що росло ... земля була порожня та безплідна. У третій Пунічній війні (149-146 рр. до н.е.) римляни зламали опір захисників Карфагена, які билися за кожен дім. Місто було зруйноване, грунт посипано сіллю.”

В-29

1.Розкрийте поняття та сутність етикету. Визначте загальноіснуючі норми і правила етикету.

2. Визначте суперечність права людини на смерть як проблеми прикладної етики. Проаналізуйте етико-психологічні причини суїцидальної поведінки людини. Співставте філософський, соціологічний та етико-релігійний підходи до самогубства. Проілюструйте відповідь художніми творами.

3. Нижче наведені характерні висловлювання з питань етики, що належать представникам німецької класичної філософії – І. Канту (1), Г. Гегелю (2), Л.Фейєрбаху (3). Визначте, хто є автором вказаних тез:

а) „Поводься лише з такою максимою, керуючись якою ти водночас можеш зажадати, щоб вона постала загальним законом”.(1), (2), (3)

б) „Принципом моралі є щастя, проте, не таке щастя, яке знаходиться в одній і тій самій особі, а щастя, що розподілене між різними людьми” (1), (2), (3)

в) „Дій так, щоб ти завжди ставився до людства і в своїй особі, і в особі будь-кого іншого саме як до мети, й ніколи не ставився до нього лише як до засобу”. (1), (2), (3)

г) „Я можу дозволити собі два взаємовиключні відчуття., проте ніколи два взаємовиключні судження. Бо ж мовиться: це необхідно, щоб трикутник складався з трьох кутів. Так само необхідно виконувати й обіцянки”. (1), (2), (3)

д) „Моральне є підкоренням у свободі” (1), (2), (3)

е) „Матеріалізм – це єдине солідне підгрунтя моралі” (1), (2), (3)

В-30

1.Охарактеризуйте кохання як категорію моральної самосвідомості. Порівняйте „дійсне” та „невротичне” кохання. Окресліть межі еротичного і порнографічного, садизма і мазахізма. Обгрунтуйте тезу щодо сенсу сексуальної революції.

2. Проаналізуйте смертну кару як прикладну проблему етики. Покажіть, як історично змінювалася практика застосування смертної кари. Які аргументи висували прибічники смертної кари? Як Ви вважаєте, чи можлива послідовна аргументація щодо смертної кари? Перелічить аргументи супротивників смертної кари.

3. Визначте роботи І. Канта, присвяченій етиці:

а) „Критика чистого розуму”

б) „Антропологія з прагматичної точки зору”

в) „Критика здатності судження”

г) „Метафізика нравів”

д) „Критика практичного розуму”