Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика практичні заняття, ККР, творчі роботи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Критерії оцінки письмової творчої роботи

1) знання і розуміння проблеми;

2) вміння систематизувати і аналізувати матеріал, чітко й аргументовано формулювати висновки;

3) «трудомісткість» роботи – обсяг вивченої літератури, сумлінне ставлення до аналізу проблем;

4) самостійність – здатність до визначення власної позиції, практична адаптація матеріалу, уникнення прямого плагіату;

5) охайність оформлення письмової роботи, в тому числі посилань на використану літературу, точність цитування, тощо.

5.4. Варіанти письмової творчої роботи (денна форма навчання)

В - І

Досвід моральнісного самоаналізу (схема експерименту)

І. Теоретична частина. Задача – систематизувати свої знання:

  • Що таке моральнісні якості, на чому вони базуються, чим визначаються, як пов'язані із стратегічними цінносними орієнтирами?

  • Які існують основні вади і чесноти?

  • Як можна охарактеризувати моральнісний облік особистості в цілому, які його складові та яка субординація між ними? Що таке моральнісний ідеал людини, яка його роль в самооцінці?

ІІ. Практична частина. Задача – застосувати систематизовані знання до самоаналізу:

  • Ваша уява про себе: вади, чесноти, моральнісний облік, тощо.

  • Уява про Вас інших людей (спитайте їх, якщо є така можливість, або міркуйте за специфікою Ваших з ними стосунків) – близьких та «далеких», друзів та ворогів. Як ви оцінюєте їх думку про вас? Чи відповідає вона вашим якостям?

ІІІ. Висновки. Задача – узагальнити свої міркування, сформулювати їх результати:

  • Дайте собі загальну моральнісну оцінку (поставте «діагноз»).

  • Визначте свої перспективи у справі моральнісного самовдосконалення.

  • Оцініть проведений експеримент.

Завдання «Досвід моральнісного самоаналізу» спрямоване допомогти Вам розібратися у собі, перевести Ваші етичні знання в особистісні смисли. Запропонована схема експерименту над собою не є обов’язковою. Ви можете обрати особистий спосіб аналізу підвалин Вашої моральнісної свідомості та стилістичну манеру опису. (Див. зразок: Зеленкова И.Л., Беляева Е.В. Этика: Учебное пособие и практикум. – Минск.: НТООО «Тетра-Системс», 1997. – С. 343-346.)

В – II

Напишіть лист коханій людині – реальній або уявній. Зверніться до відомих Вам етико-філософських концепцій, художніх текстів, власного досвіду. Лист повинен відображати Вашу індивідуальність, вміння міркувати над проблемами кохання, щастя, сенсом життя, робити висновки. ( Див. зразки: Зеленкова И.Л., Беляева Е.В. Этика: Учебное пособие и практикум. – Минск: НТООО «Тетра-Системс», 1997. - С. 328-332.)

В – III

Як впливає на особистість та її талант відданість силам зла? (Т.Манн «Доктор Фаустус», Й.Гете «Фауст», Б. Стокер «Сповідь Сатани» та ін).

В – I V

Поміркуйте над проблемами сенсу життя (досвід побудови етичної концепції). Див. схему: Зеленкова И.Л., Беляева Е.В. Этика: Учебное пособие и практикум. – Минск: НТООО «Тетра-Системс», 1997. – С. 302-303.

В – V

«Щоб розуміти людину, її треба полюбити»: роздуми про парадокси кохання. (П.Вєжинов «Бар’єр»; С.Цвейг «Нетерпіння серця»; А.Барбюс «Ніжність» та ін.)

В – VI

Патріотизм і націоналізм: етична експертиза.

В – VII

Познайомтесь з текстом «Третє звернення до людства». Оцініть перспективи розвитку людства. Виокремте головні проблеми, які гальмують його розвиток. Що, на Ваш погляд, може допомогти консолідувати сили людству в напрямі духовної еволюції? Що може заважати? Проілюструйте свій етюд-міркування відомими Вам моделями вирішення проблеми з художньої літератури. (Текст звернення дивись в електронній версії локальної мережі свого факультету в папці «Етика. Варіанти творчої роботи»).

В –VIII

Як Ви гадаєте, що дало підставу Ф.Ніцше стверджувати: «Життя у супроводі моралі є незносним»? Залучіть до своєї аргументації твори філософа-мораліста.

В - IХ

Що, на Вашу думку, спонукає людину чинити морально, а що примушує творити зло? Чим відрізняються варіанти свідомого та несвідомого зла? Які види та наслідки зла ви знаєте? Запропонуйте Ваш варіант засобів опору злу. Наведіть приклади історичних подій, художніх текстів, життєвих ситуацій – своїх або чужих – як спроби подолання влади зла.

В - Х

В трактаті «Дао де цзин» проголошується: «Хто присвячує себе навчанню – з кожним днем збагачується. Хто присвячує себе Дао – з кожним днем втрачає і дещо зменшує до тих пір, поки не досягне недіяння…Щоб оволодіти Піднебесною, постійно здійснюй неслужіння (бездіяльність)». В чому полягає принцип недіяння? Що він означає в системі моральних цінностей буддизму? Чи є цьому принципу місце в західній культурі і в якій формі він може втілюватися? Чи є він привабливим для Вас? Чому?

В - ХI

Чи можливо «так зійтися з природою, щоб відчувати в ній свою особливу душу» (М.Пришвін)? Див: Этика: Учебн. пособие / Т.В. Мишаткина, З.В.Бражникова, Н.И.Мушинский и др. – Минск: Новое знание, 2002. – Раздел IV.

В – XII

«Коли минуле було теперішнім». Якби у Вас був шанс повернутися в минуле і стати одним з мільйонів, ким би Ви стали? Щоб Ви відчували? Ви б повстали проти пригнічення і насильства, ризикнули б власним життям заради інших, чи надали б перевагу невтручанню? Якби у Вас буда змога потрапити в минуле і зустріти себе самого в дитинстві, яку б пораду Ви собі б дали? Осягнути світ, здійснити мрію (яку?) або створити шедевр? Як би Ви жили? Кого б кохали? Щоб змінили в своєму житті?

Залучіть до відповіді морально-етичну проблематику курсу.

В – ХШ

Моральнісні наслідки діяльності ЗМІ (засобів масової інформації).

В – XIV

Спробуйте створити проект реклами будь-якої етичної ідеї. Робота може бути виконана в звичайному письмовому вигляді або за допомогою електронних носіїв з елементами відеоряду (наприклад, у формі кліпу). Додатковий матеріал див: Этическая мозаика. / Под ред. Зеленковой И.Л.– Минск, 2001.

В – XV

Проблема взаємовідносин статей: аспекти етичної інтерпретації. (Див: Хамитов Н., Крылова С. Этика. Путь к красоте отношений. Курс лекций. – К.: КНТ, Центр учебной литературы, 2007. - Тема 8).

В – XVI

Проведіть міні-соціологічне дослідження у своїй групі «Етичні аспекти проблеми смерті» ( або оберіть будь-яку іншу тематику), зробіть звіт. (Див. приклад: Зеленкова И.Л., Беляева Е.В. Этика: Учебное пособие и практикум. – Минск: НТООО «Тетра-Системс», 1997. – С. 320-327).

Третє звернення до людства

(Дано в 1929 році від Різдва Христова)

До розумних жителів Землі, до раси, що називає себе Людством, звертається Коаліційний Загін Спостерігачів, який в подальшому називає себе КЗС. Дане звернення КЗС до землян є третім, контрольним.

Перше звернення КЗС було передано в 576 році від Різдва Христова жителям найбільшого в той час на Землі міста Апурадхапура.

Друге звернення КЗС було передано в 711 році від Різдва Христова жителям найбільшого в той час на Американському континенті міста Ткаацеткоатль.

Дане звернення КЗС до землян в основному ідентично першим двом за змістом, складено на китайській, англійській, руській та іспанській мовах. Текст звернення відкоректований із врахуванням сучасного рівня знань та помилок жителів Землі. Метою звернення є пропозиція про проведення в деякому майбутньому переговорів між представниками Людства і представниками Коаліції про предмет вступу Людства до Коаліції.

Оскільки проведення переговорів буде можливим лише після виконання Людством деяких попередніх умов, нижче надаються ці умови, передуючі для вірного їх розуміння як короткими відомостями космогонічного характеру, так і порівняльною характеристикою образу мислення Людства.