Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансовое 5 семенар.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
316.42 Кб
Скачать

3.За якими підставами класифікують державні та місцеві видатки?

Видатки держави можна класифікувати залежно від

1) необхідності фінансування на відповідний проміжок часу: на поточні видатки та видатки розвитку;

2)  поділу  бюджетів  на  загальний  та  спеціальний фонди: на  видатки, пов’язані з фінансуванням діючих установ, навчальних закладів, соціальних програм та на видатки, пов’язані з окремими спеціальними заходами та програмами;

3) місця  в  суспільному  виробництві:  видатки на розвиток матеріальної та нематеріальної сфери;

4) суспільного призначення: видатки на економічний розвиток, соціально-культурні  заходи,  науку  та  освіту,  зовнішньоекономічну  діяльність, погашення державного боргу;

5) цільового  призначення:  видатки  на  заробітну  плату,  господарські витрати, ремонт;

6) форми  власності  суб’єктів,  які  здійснюють  публічні  витрати:  на державні видатки та муніципальні;

7) джерел фінансування: на централізовані та децентралізовані видатки.

Видатки місцевих бюджетів поділяють на три групи:

1) видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, що забезпечують  необхідне  першочергове  надання  соціальних  послуг,  які  гарантуються державою та максимально наближені до споживачів, наприклад, видатки  на  дошкільну  освіту,  первинну  медико-санітарну  допомогу,  що надається місцевими клініками тощо. Такі видатки фінансуються з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань (ст. 88 БК України);

2) видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, що забезпечують надання основних соціальних послуг, гарантованих державою для всіх громадян України. Такі видатки фінансуються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського значення, АРК  і міст обласного значення (ст. 89 БК України);

3) видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які направлені на надання соціальних послуг окремим категоріям громадян чи фінансування програм, необхідність існування яких характерна для окремих регіонів  України.  Такі  видатки  фінансуються  з  бюджету  АРК  та  обласних  бюджетів (ст. 90 БК України). Слід зазначити, що з бюджетів міст Києва та Севастополя  можуть  здійснюватися  видатки,  закріплені  у  всіх  зазначених групах,  що  зумовлено  спеціальним  статусом  цих  адміністративно-територіальних одиниць.

  1. Що розуміють під фінансуванням державних та місцевих видатків?

Фінансування державних видатків — це плановий, цільовий, безповоротний й безвідплатний відпуск грошових коштів, який виконується з урахуванням оптимального поєднання власних, кредитних та бюджетних джерел фінансування, проводиться в міру здійснення планового використання коштів для забезпечення виконання загальнодержавних функцій (оборона країни, управління діяльністю держави тощо), а також для утримання соціально-культурної сфери, забезпечення соціальних гарантій та зобов'язань держави з додержанням режиму економії при постійному здійсненні контролю.

Фінансування здійснюється із різних джерел: бюджетів різних рівнів, позабюджетних цільових фондів, власних коштів державних та комунальних підприємств.

В залежності від джерел фінансування можна виділити такі його види: бюджетне фінансування, самофінансування та державне кредитування.

Бюджетне фінансування — це фінансування, що проводиться за рахунок бюджетних коштів, тобто це безповоротний, безвідплатний відпуск коштів з державного та місцевих бюджетів на виконання загальнодержавних функцій, функцій місцевого самоврядування та забезпечення функціонування бюджетних підприємств, установ, організацій.

Самофінансування використовується для покриття видатків державних та комунальних підприємств за рахунок їх власних фінансових ресурсів.

Державний кредит — це економічні відносини, які виникають між підприємством і державою внаслідок купівлі першим державних цінних паперів (підприємство стає кредитором держави), а також унаслідок одержання бюджетних і позабюджетних кредитів (підприємство стає позичальником).

Суб'єктами фінансування – державні органи, підприємства, установи та організації державної та комунальної форми власності. Останні поділяються на такі, що фінансуються з бюджету частково або повністю.