Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансовое 5 семенар.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
316.42 Кб
Скачать

10.Які види кошторисів ви знаєте?

1) Індивідуальний кошторис - кошторис конкретної установи, складається самою установою.

2) Загальний кошторис – кошторис по однотипних установах (школам, садам і т.д.), складається централізованими бухгалтеріями керувань місцевих адміністрацій.

3) Кошторис на централізовані заходи - кошторис на проведення конкретних заходів, проведених міністерствами, відомствами, керуваннями адміністрацій.

4) Зведений кошторис включає кошториси індивідуальні, загальні, на централізовані заходи складається міністерствами, відомствами, керуваннями адміністрації для включення видатків бюджетів.

11.Визначте структуру кошторису бюджетної установи

Кошторис бюджетних установ (далі - кошторис) - основний плановий документ, який надає повноваження бюджетній установі відносно отримання доходів і здійснення витрат, визначає об'єм і напрям засобів для виконання бюджетною установою своїх функцій і досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Структура кошторису

Будь-який кошторис складається з двох частин:

I частина "ДОХОДИ";

ІІ частина "ВИТРАТИ".

Доходи - це засоби, отримані установою від :

1. Надання платних послуг;

2. Виконання робіт;

3. Реалізації продукції;

4. Продажі необоротних активів (окрім будівель і споруд);

5. Суми надлишків матеріалів, виявлених під час проведення інвентаризації;

6. Списання дебіторської заборгованості;

7. Засобів на виконання окремих доручень;

8. Інші власні надходження: засоби, які фактично поступили від вищестоящої установи;

9. Засобів, які поступили безпосередньо на ім'я установи (наприклад, благодійна допомога), субвенції, отримані з бюджету іншого рівня

Витрати - це витрати, які здійснює установа для свого утримання і виконання своїх функцій. У т. ч. витрати по несплачених рахунках кредиторів, по нарахованій і не виплаченій заробітній платі і стипендіям і тому подібне, одним словом - кредиторська заборгованість. Тобто під витратами розуміють державні платежі, які не підлягають поверненню. Витрати діляться на поточні і капітальні. Вони бувають відплатами, т.е здійсненими в обмін на товар або послугу, або неоплатними (односторонніми), наприклад, такими, як заробітна плата, живлення, медикаменти і тому подібне. Під капітальними витратами розуміють платежі з метою придбання предметів, оснащення і тому подібне з терміном служби більше року, запасів товарів, землі, нематеріальних активів або неоплатні платежі, які передаються одержувачам з метою придбання ними активів, або компенсації втрат, пов'язаних з руйнуванням або ушкодженням основних фондів. До поточних витрат відносяться платежі, які здійснюються протягом року на невідкладні потреби установи (виплата заробітної плати, витрати на відрядження, опалювання і тому подібне).

В установах витрати можуть бути двох видів:

касові;

фактичні.

Тема 8

12*Яке значення кошторису для бюджетної установи? (Шведовська)

Кошторис – фін.-плановий документ, що визначає обсяг, цільове спрямування та щоквартальний розподіл бюджетних коштів, які використовуються на утримання установ і організацій та здійснення централізованих заходів з господарського і культурного розвитку.

Складається на календарний рік і затверджується керівниками організ.вищого рівня не пізніше, аніж за місяць після затвердження відповідного бюджету, з якого здійснюється фінансування установи.

Значення кошторису полягає в тому, що він визначає права й обов'язки керівника бюджетної установи щодо цільового використання коштів, що виділяються з відповідного бюджету, а також обов'язки фінансових органів з відпуску цих засобів і їх права на здійснення контролю за цільовим використанням бюджетних ресурсів. На підставі відповідним чином затвердженого кошторису в учасників правовідносин з виконання видаткової частини бюджету - керівників бюджетних установ, з одного боку, і у фінансових органів, що представляють інтереси держави, - з іншого, виникають права і обов'язки.

13Дайте поняття норм витрат кошторису (Шведовська)

Планування витрат за кошторисом – складова бюджетного фінансування. Важливою складовою планування є нормування витрат.

Норма витрат – розмір витрат на розрахункову одиницю.

Нормативи – це розмір витрат, непов’язаних з одиницею нормування.

14Які є види норм витрат кошторису? (Шведовська)

  1. За способом застосування: Обов’язкові - встановлюються актами вищих органів державної влади та управління й не підлягають зміні. Розрахункові – це є середні витрати на розрахункову одиницю. При їх визначенні обов'язково враховуються конкретні умови, в яких знаходиться данна бюджет; установа.

  2. За змістом норми поділяються на натуральні (матеріальні) та грошові (фінансові). Натуральна норма — це кількісний набір продуктів або інших матеріальних цінностей на одну розрахункову одиницю. Натуральна норма найбільш прийнятна при розрахунках харчування в лікарнях, будинках дитини, дитбудинках, будинках інвалідів та престарілих, дитячих дошкільних установах, виходячи з необхідного набору продуктів харчування на один ліжко-день, дитино-день, а також на придбання м'якого інвентаря і спецодягу з подальшим переведенням у грошове вираження, при плануванні й фактичному використанні коштів. Тобто в основі натуральної норми лежить розмір витрат у натуральному виразі (наприклад, витрати електроенергії на 1 кв. метр площі), а в основі грошових — вартісне відбиття матеріальних норм (наприклад, ціна витрат електроенергії на 1 кв. м площі, яка освітлюється).

  3. За методами створення грошових норм ряд вчених поділяє їх на індивідуальні, комбіновані та укрупнені. До комбінованих норм відносять норми, що об'єднують видатки у рамках однієї статті або по декількох статтях при зведеному плануванні, а до укрупненої норми (на відміну від комбінованих) відносять усі видатки, пов'язані з фінансовим забезпеченням всієї бюджетної установи (наприклад, клубу чи бібліотеки) або ж її структурної частини, доцільно погодитись з існуванням всіх трьох групових норм. Індивідуальні норми застосовуються при складанні кошторису окремого закладу, вони встановлюють окремі види видатків (опалення, освітлення).

15.З’ясуйте зміст кошторисного процесу . (Шведовська)

Процес складання кошторису має назву кошторисного процесу та включає декілька етапів: складання, затвердження, виконання. Ці етапи є юридичними діями. Кожен етап регулюється Законом України “Про бюджетну систему України” та іншими нормативними актами.

На першій стадії — стадії складання кошторису — здійснюється коштористно-бюджетне планування, в результаті якого створюється проект кошторису. Далі, на стадії затвердження, кошторис набуває ваги офіційного акту, а на етапі його виконання відбувається втілення в життя положень кошторису. Будь-яке відхилення при здійсненні кошторисного процесу є порушенням фінансової дисципліни та чинності нормативного акту. Тому порушення норм, що регулюють порядок складання та затвердження кошторисів, тягне за собою визнання кошторису недійсним.

Кошториси витрат бюджетних установ складаються за формами, які розробляє Міністерство фінансів України для окремих типів установ (бюджетних закладів, підприємств, організацій). Кошторис вміщує лише видатки на поточне утримання, придбання обладнання та інвентаря, проведення капітального ремонту. Капітальні вкладення, передбачені планами економічного та соціального розвитку, фінансуються на основі окремих самостійних кошторисів. Суми видатків, що нараховуються на рік, який планується, наводяться у кошторисі у співстав-ленні з планом, що затверджений на поточний рік з урахуванням внесених змін, та з фактичним виконанням за минулий рік.