Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансовое 5 семенар.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
316.42 Кб
Скачать

17.Назвіть умови, за яких Національний банк може відмовити в державній реєстрації банку.

Національний банк може відмовити в державній реєстрації банку в разі:

― порушення порядку створення банку;

― невідповідності установчих документів, потрібних для реєстрації банку, чинному законодавству України;

― подання неповного пакета документів або невідповідності поданого пакета вимогам чинного законодавства України, в тому числі нормативно-правовим актам Національного банку;

― незадовільного фінансового стану принаймні одного із засновників, які мають істотну участь у банку;

― відсутності бездоганної ділової репутації принаймні одного із власників істотної участі в банку;

― професійної непридатності чи відсутності бездоганної ділової репутації голови та/або членів правління (ради директорів), головного бухгалтера банку.

У разі відмови в державній реєстрації банку Національний банк приймає мотивоване рішення. Засвідчена Національним банком копія рішення про відмову в реєстрації банку надсилається уповноваженій особі рекомендованим листом або вручається під розписку. При цьому кошти з накопичувального рахунка повертаються учасникам банку за їх заявою протягом трьох робочих днів.

18.Які особливості створення банку з іноземним капіталом визначено чинним законодавством України?

Для набуття діючим банком статусу банку з іноземним капіталом за попереднім дозволом до Національного банку звертається правління банку (рада директорів). Попередній дозвіл для набуття діючим банком статусу банку з іноземним капіталом надається правлінню (раді директорів) за умови надання необхідної інформації щодо юридичної особи (нерезидента України) або фізичної особи (іноземця), яка має намір придбати акції (паї, частки) банку як при первинному розміщенні, так і на вторинному ринку, незалежно від того, за угодами з банком, торговцем цінними паперами чи попереднім власником акцій вони придбаватимуться.

Одночасно з наданням попереднього дозволу на створення банку з іноземним капіталом або набуттям діючим банком статусу банку з іноземним капіталом Національний банк надає попередній дозвіл на придбання істотної участі в банку юридичній особі (нерезиденту України) або фізичній особі (іноземцю). Для отримання дозволу на придбання істотної участі в банку юридична особа — нерезидент та фізична особа — іноземець подають відповідні документи.

Документи, що подаються до Національного банку для створення банку з іноземним капіталом або для набуття діючим банком статусу банку з іноземним капіталом, розглядають Генеральний департамент банківського нагляду та Юридичний департа­мент. Рішення про надання попереднього дозволу на створення банку з іноземним капіталом або набуття діючим банком статусу банку з іноземним капіталом приймає Правління Національного банку України у місячний строк із дня отримання всіх доку- ментів.

Попередній дозвіл на створення банку з іноземним капіталом або для набуття діючим банком статусу банку з іноземним капіталом є дійсним протягом трьох місяців із дня його видачі.

Рішення про реєстрацію змін до статуту банку з іноземним капіталом у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу за рахунок коштів нерезидентів, а також у зв’язку зі збільшенням частки юридичних осіб — нерезидентів України та фізичних осіб — іноземців у статутному капіталі банку приймається Комісією Національного банку.