Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
392.19 Кб
Скачать

Модуль 1. Антична та середньовічна філософія.

Тема 1. Виникнення, суть і функції філософії (2 години).

Відношення “людина-світ”. Теоретичне і практичне ставлення людини до світу. Формування і структура світогляду. Значення філософії в житті людини та суспільства. Напрямки і школи в філософії. Методи філософії. Філософія та інші науки. Філософія і міфологія. Об’єктивні умови виникнення філософії.

Тема 2. Філософія Стародавньої Греції (2 години).

Соціокультурні умови виникнення філософії Стародавньої Греції. Перші філософи: Фалес, Анаксімен, Анаксімандр, Геракліт. Проблема першооснови світу, руху та єдності світу. Пармені, Зенон, Піфагор, Демокріт. Проблема людини в філософії Сократа. Платон: теорія держави. Ідеї та ідеальна Елліністична філософія. Школи епікурейців, стоїків та скептиків.

Тема 3. Середньовічна філософія та її значення в розвитку духовного життя людства. Гуманізм епохи Відродження (2 години)

Соціокультурні умови, теоретичні підвалини середньовічної філософії. Принципи релігійної філософії. Природа, людина, суспільство в філософії Августина Блаженного. Свобода, свобода волі, зумовленість та відповідальність у християнській філософії. Схоластика. Проблеми універсалій. Боротьба номіналізму та реалізму у середньовічній схоластиці. Фома Аквінський – реформатор середньовічної філософії.

Основні принципи нового підходу до світу. Перехід від геоцентризму до антропоцентризму. Гуманісти Лоренцо Валла, Піко делла Мірандола про людину. Пантеїзм М. Кузанського, Дж. Бруно. Розвиток природничих знань. Політика і суспільство. Т. Мор, Т. Кампанелла, М. Макіавеллі.

Модуль 2. Філософія Нового часу.

Тема 4. Філософія Нового часу. (2 години)

Соціокультурні умови, теоретичні підвалини формування філософії Нового часу. Наукова революція ХУІІ ст. Проблема методу в філософії Ф. Бекона, Р. Декарта. Вчення про субстанцію. Декарт. Спіноза. Лейбніц. Людина і суспільство в філософії Нового часу. Ф. бекон, Т. Гоббс.

Тема 5. Філософія епохи просвітництва (2 години).

Європа напередодні буржуазних революцій, критика існуючого ладу, релігії, схоластики. І. Мельє, Ш. Монтеск’є. Проблема історії. Вольтер про всесвітню історію. Ідея договірного походження держави. Ж.-Ж. Руссо. Т. Гоббс.

Тема 6. Німецька класична філософія. Філософські та суспільно-політичні погляди к. Маркса (2 години).

Проблема суб’єкту та об’єкту в німецькій класичній філософії. І. Кант Теорія пізнання Канта. Категоричний імператив. Елементи діалектики в філософії Канта. Філософія І.Г. Фіхте. Філософія Шеллінга. Система і метод філософії Гегеля. Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха. Проблема людини в філософії Л. Фейєрбаха.

Умови виникнення марксизму, головні принципи та метод, матеріалістичне розуміння історії. Проблема відчуження в марксизмі. Структура суспільства. Закони суспільного розвитку. Суспільно-економічні формації. Людина і історичний процес.

Тема 7. Розвиток філософських ідей в Росії ху – хх ст. (2 години).

Наслідки татаро-монгольської навали. Культура Московського царства. Натурфілософські ідеї М.В. Ломоносова. Виникнення світської інтелігенції О. Радищев, П.Я. Чаадаєв. Слов’янофіли і західники О. Хомяков, І Киреєвський, О. Герцен, М. Бакунін, М. Чернишевський. Філософія загальної єдності В. Соловйова. Комізм. “Філософія спільної справи” М. Федорова. К. Ціолковський про єдність людини і космосу. Проблема людини, сенсу історії, свободи та творчості у Ф. Достоєвського і М. О. Бердяєва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]