Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSPYeKT_LYeKTsIJ_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
6.75 Mб
Скачать

2.3. Економічна думка епохи феодалізму в Україні. Матеріали роботи Комісії по розробці нового Уложення 1767 – 1768 р. Р.

Передова суспільно-економічна думка в Україні у другій половині XVIII ст. була пройнята антикріпосницькими, демократичними ідеями (однак ця критика була досить поміркована).

В 1767 р. в Комісії з укладання нового Уложення взамін застарілого “Соборного Уложения” 1649 р. визначилися різні напрями серед депутатів:

  • захист інтересів реакціонерів-кріпосників, великих поміщиків (у тому числі українських), а також військової старшини – Г. Полетик, В. Капніст, Г. Божич та інші;

  • розвиток просвітницьких ідей, виступи за обмеження кріпосного права, проти виняткових прав родового дворянства – А. Маслов, Г. Короб’їн, Я. Козельський та інші. У своїх проектах намагалися знайти шляхи підвищення продуктивності праці селян-кріпаків, але не ставили питання про звільнення від кріпосної залежності.

Економічні погляди а. Алейникова.

Козак, депутат від Хоперської кріпості (Слобідська Україна).

Різко критикував кріпосницькі порядки, вимагав скасування кріпосного права з закликом брати приклад з держав, де немає ніякої потреби в кріпаках.

Висловлювався проти привілеїв дворянства (особливо проти права купівлі земель, населених кріпаками).

Розкриваючи причини масової втечі селян, пропонує, щоб “роботи на фабриках виконувалися вільними людьми”; виступає за включення ст. 22 (за якою дозволялося дворянам в своїх селах будувати фабрики та заводи).

Вимагає нагороджувати за заслуги перед державою не дозволом купувати селян і кріпосних дворових людей, а грошовою та хлібною платнею.

Пропонує усунути кріпосницькі відносини законодавчими нормами.

Переконував, що багато економічних питань можна вирішити, поліпшивши становище козаків і кріпосних селян (дозволити селянам продавати продукти їхньої праці вроздріб, а не оптом купцям).

Відстоював вільну торгівлю, яка велася через українські прикордонні митниці з європейськими та азіатськими державами.

Економічні та просвітницькі погляди я. Козельського

(1729 – 1795 р.р.)

Філософ-матеріаліст і просвітник, представник демократичного напряму суспільної думки.

Виступав проти проведення ”згори” реформ у соціально-економічному житті; за необхідність негайної ліквідації феодального устрою.

Аналізував економічні категорії сучасного суспільства, торкнувся, зокрема, проблем простого і розширеного відтворення, теорії грошей, вартості, прибутку, кредиту, праці, капіталу.

Розрізняв просте відтворення, коли ще немає “ніякого наміру прибутку та баришу” й розширене “коли власники засобів виробництва намагаються збільшити частину товарної продукції свого господарства і з цією метою посилюють гноблення своїх рабів”.

Праця – джерело всіх багатств суспільства. Першим в історії суспільної думки України він виявив прихильність до загальної трудової повинності. Пропонував, щоб праця була рівномірно розподілена між усіма у суспільстві.

Першим в історії суспільної думки України, задовго до появи пролетаріату, формулює одну з основних вимог цього класу – восьмигодинний робочий день; вирішальний фактор – не тривалість, а продуктивність праці, а шлях до цього – підвищення матеріальної заінтересованості;

Виступає за дрібну, приватну, своєю працею здобуту власність. Ідеал Я. Козельського – суспільство вільних, рівноправних, дрібних товаровиробників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]