Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cyvilnyy-Zakhyst_vidpovidi.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

47. Зіз, їх класифікація.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) - пристосування, призначені для захисту шкірних покривів і органів дихання від дії отруйних речовин та інших шкідливих домішок у повітрі. Такі засоби поділяються на засоби індивідуального захисту органів дихання (СІЗОД) і засоби захисту шкіри. До СІЗОД відносяться протигази, респіратори, ватно-марлеві пов’язки, до засобів захисту шкіри - захисні костюми. Вибір засобів захисту проводиться з урахуванням їх призначення і захисних властивостей, конкретних умов обстановки і характеру зараження.

Класифікація ЗІЗ

Класифікація ЗІЗ в Україні встановлюється ГОСТ 12.4.011-89, де в залежності від призначення вони поділяються на 11 класів, які, у свою чергу, залежно від конструкції поділяються на типи:

1. Одяг спеціальний захисний (кожухи, пальто, півпальто, накидки, халати і т. д.)

2. Засоби захисту рук (рукавиці, рукавички, напалечнікі, нарукавники і т. д.)

3. Засоби захисту ніг (чоботи, черевики, туфлі, балахони, тапочки і т. д.)

4. Засоби захисту очей й обличчя (окуляри захисні, щитки лицьові, довге волосся)

5. Засоби захисту голови (каски, шоломи, шапки, берети і т. д.)

6. Засоби захисту органів дихання (протигази, респіратори, саморятівники і т. д.)

7. Костюми ізолювальні (пневмокостюми, скафандри і т.д)

8. Засоби захисту органів слуху (затички, навушники, беруші і т. д.)

9. Засоби захисту від падіння з висоти (запобіжні пояси, троси і т. д.)

10. Засоби дерматологічні захисні (очисники шкіри, репатівние засоби)

11. Засоби захисту комплексні

48. Сховища, їх об’ємно-планувальні рішення та обладнання, системи життєзабезпечення.

Сховища – це інженерні споруди, які забезпечують надійний захист людей від усіх уражаючих факторів ядерного вибуху, отруйних і СДЯР, бактер. засобів і уражаючих факторів звич.ї зброї, обвалів і уламків зруйнованих будівель і споруд. Сховища будують з урахуванням таких вимог: забезпечувати захист людей від усіх уражаючих факторів, безперервне перебування в них людей не менше двох діб, розташування на місцевості, що не затоплюється на відстані від ліній водостоку і каналізацій, мати входи і виходи з тим ступенем захисту, що й основні приміщення, а на випадок їх завалу – аварійні виходи, мати вільні виходи, де не повинно бути горючих або дуже димлячи матеріалів, висота основних приміщень не менше 2,2 м і рівень полу, вище ґрунтових води не менш як на 20 см. У фільтровентиляційному приміщенні розміщується фільтровентиляційний агрегат, який вентилює приміщення й очищає зовнішнє повітря від РР., хімічних речовин і бактеріальних засобів. Фільтровентиляційна система може працювати у 2 режимах: чистої вентиляції і фільтровентиляції. У першому режимі повітря очищається від грубодисперсного радіоактивного пилу, а в другому – від решти радіоактивних речовин, а також отруйних, сильнодіючих ядучих речовин і бактеріальних засобів. Крім цього, може бути режим повної ізоляції сховища з регенерацією повітря в ньому.

49. Медична служба цз держави та територій.

Медична служба організовується на базі медсанчастини (поліклініки) об’єкта. Начальник служби — головний лікар. Служба забезпечує комплектування, навчання і підтримування в готовності медичних формувань; накопичення запасів медичного майна та медичних засобів індивідуального захисту; медичну розвідку і санітарно-епідемічне спостереження.

Надає медичну допомогу ураженим та евакуйовує їх у лікарняні установи, здійснює медичне забезпечення робітників, службовців і членів їх сімей у місцях розміщення евакуйованих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]