Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
171.52 Кб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни “Основи психології і педагогіка”, її місце в навчальному процесі

1.1. Мета викладання дисципліни

Дисципліна «Основи психології і педагогіки» розглядається як функціональна з блоку дисциплін гуманітарної підготовки, оскільки її зміст є інваріантним до видів та предметів будь-якої професійної діяльності.

Дисципліна «Основи психології і педагогіки» інтегрує знання про індивідуальний світ людини, взятий у психологічних закономірностях його розвитку та функціонування (психологічний аспект), та знання щодо функцій та механізмів управління розвитком людини (педагогічний аспект).

З урахуванням того, що на засвоєння даного курсу відведено недостатній об’єм годин, програма спрямована на завдання вивчення та зорієнтована лише на елементи «Основ психології і педагогіки».

Основу елементів бази знань даної дисципліни мають складати категорії та поняття, що розкривають психологічну сутність людини, особливості психічних явищ, закономірності розвитку психічних властивостей та основи психолого- педагогічного впливу.

Отже, метою викладання навчальної дисципліни “Основи психології і педагогіки” є надання майбутнім фахівцям знань про психіку людини, методи і засоби навчання та виховання людей для ефективного функціонування у соціальних структурах. Психолого-педагогічні знання, вміння і навички є важливим компонентом фахової підготовки спеціалістів з вищою освітою, відповідають завданням її гуманізації, оскільки робота з людьми є невід’ємною складовою соціальної діяльності.

Досягнення цілей та завдань навчального предмета «Основи психології і педагогіки» відбувається за таких умов, що:

  • засвоєння змісту курсу здійснюється шляхом опанування трьох блоків: теоретичного, практичного та блоку самостійної роботи (денна форма навчання) і теоретичного та блоку самос­тійної роботи (вечірня та заочна форми навчання)

  • теоретичний блок забезпечує опанування понятійно-термі­нологічним апаратом психології і педагогіки та інших елементів бази знань даного предмета

  • практичний блок має сформувати вміння та навички застосовувати методи психології для вивчення певних психічних феноменів, використовувати методики психологічних досліджень для визначення психічних явищ, процесів, властивостей психіки, поведінку людини, сприяти розумінню себе та оточуючих

  • блок завдань для самостійної роботи вирішує проблеми опанування теоретичним блоком, використання набутих знань для особистісного та професійного самоаналізу та формування вмінь вирішувати складні практичні ситуації взаємодії у малій групі, колективі та соціумі взагалі.

У процесі оволодіння матеріалом із зазначеної дисципліни студенти повинні здійснюватися зв’язки з філософією, історією України та іншими навчальними дисциплінами

Протягом вивчення навчальної дисципліни науково-педагогічний працівник повинен навчити студентів вчитися самостійно, тобто працювати з різними літературними джерелами, використовувати довідковий матеріал, вмііти аналізувати, робити висновки, тощо. У подальшому він повинен вміло керувати їх самостійною роботою. Важливу роль при проведенні самостійної роботи має чітка постановка завдань і технології їх роз’яснення.

Навчальний матеріал розподілено за відповідними темами. Крім того, передбачено різні форми і види контролю.