Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ УГ. ПР. ОСОБЕННАЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Нормативні акти до теми

  1. Закон України „Про транспорт” від 10 листопада 1994 р.

  2. Закон України „Про залізничний транспорт” від 4 липня 1996 р.

  3. Закон України „Про дорожній рух” від 30 червня 1993 р.

  4. Закон України „Про автомобільний транспорт” в редакції від 23 лютого 2006 р.

  5. Закон України „Про міський автомобільний транспорт”від 29 червня 2004 р.

  6. Закон України „Про автомобільні шляхи” від 8 вересня 2005 р.

  7. Закон України „Про трубопровідний транспорт” від 15 травня 1996р.

  8. Постанова ПВС № 14 від 23 грудня 2005 р. „Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, а також адміністративні правопорушення на транспорті” (п.п. 2-18)

Тема 14. Злочини проти громадського порядку та моральності

Задача 1. 2 липня, приблизно о 1-й годині, М., Л. та Г. в числі інших власників приватних автомобілів, які протягом дня не змогли заправити їх бензином, своїми автомо­білями блокували проїжджу частину вулиці Хрещатик навпро­ти будинку Київради, що потягло за собою припинення руху транспорту по вулиці Хрещатик. М., Л. та Г., як і ряд інших автомобілістів, відмовилися підкори­тися вимозі працівників ДАІ та УВС м. Києва звільнити про­їжджу частину вулиці Хрещатик, вимагаючи бензину. Приблиз­но о 4-й годині автомобілісти-блокувальники роз'їхалися по домівках — коли після тривалих попереджень про недопус­тимість вчинюваних ними дій і вимог роз'їхатись працівники ДАІ почали переписувати номери автомобілів, які блокували Хрещатик, а також прийняли лист-вимогу автомобілістів про забезпечення їх бензином.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. В., Ч. і Г. біля будинку міської ради під час проведення сесії ради організували мітинг. Його учасники почали заповнювати вулицю перед будинком міської ради, внаслідок чого було блоковано рух транспорту. Тому працівники міліції вимагали звільнити проїжджу частину вулиці, відтісня­ючи мітингуючих на хідник. Організатори мітингу закликали його учасників не виконувати вимог працівників міліції, щоб посилити дієвість прийнятого на мітингу звернення до сесії ради.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. К., будучи в стані сп'яніння, у сквері чіплявся до дівчат Ч. і Х., пропонуючи познайомитись. Дівча­та не побажали з ним розмовляти і пересіли на іншу лаву. Тоді К. пішов за ними і ударив рукою в обличчя Ч., запо­діявши їй фізичний біль.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. Перебуваючи у стані сп'яніння, К. вирішив увечері піти до своєї знайомої дівчини. Не знаючи точно її адреси, він постукав навздогад в одні з дверей. Коли двері відчинилися, К. спитав у 75-річної Р., де його дівчина «Т.». Р. відповіла, що Т. в неї не проживає. У цей час з квартири вийшов А. — зять Р. — і спитав К., що тому треба. У відповідь К. ударив А. кулаком в обличчя, А. зачепився і впав на Р., яка, не втримавшись на ногах, впала на підлогу.

Варіант. При падінні Р. поламала руку.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. М. без черги намагався придбати спиртне в мага­зині «Вино—горілка». На зауваження П. він вийнятою з кишені зв'язкою ключів ударив того по голові, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров'я.

Варіант. П. було заподіяно легке тілесне ушкод­ження з короткочасним розладом здоров'я.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. П'яний Ш. зайшов до кімнати опорного пункту правопорядку, в якій Г. вела ремонтні роботи. Він за­пропонував їй вступити в статевий зв'язок. Діставши відмову, Ш. почав ображати Г. і завдавати їй ударів рука­ми в різні частини тіла, внаслідок чого потерпілій довелося стаціонарно лікуватися шість діб.

Варіант. Від удару Г. упала і поламала руку. З лікарні вона виписалась через 22 дні.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Озброївшись відрізком металевої труби, п'яний М. уночі бігав по під'їздах багатоквартирного будинку, стукав ногами і руками в двері багатьох квартир, бив трубою дверне скло на сходових майданчиках. На зауваження мешканців відпові­дав нецензурною лайкою, погрожував розправою.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. Н. у дворі багатоквартирного будинку підставив підніжку Ц., який погнався за підлітком, що ламав дитячу карусель. П'яний Н. кілька разів ногою ударив Ц., заподіявши перелом трьох ребер. При цьому він нецензурно ла­явся в присутності мешканців будинку. Ц. піднявся з землі і вдарив Н. Той знову кілька разів ударив Ц. кула­ком в обличчя. Далі дії Н. були припинені присутніми.

Варіант. При припиненні його дій Н. бив усіх, хто до нього наближався.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Х. алкоголік Ч. п'яним зайшов до під'їзду багатоквартирного будинку, де почав стукати у перші ж двері. У квартирі в цей час була лише 9-річна І. Відкривши двері, вона злякалася п'яного і побігла в магазин шукати маму. Зайшовши до квартири незнайомих Ч. розкидав речі, розбив транзисторний раді­оприймач, термос, телевізор, пошкодив піаніно, торшер, швей­ну машину. На вимоги сусідів залишити квартиру він не реа­гував. Наостанок Ч. ще й відправив у коридорі природні потреби.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. У пивному барі У. із С. розпивали принесену із собою горілку. Коли до бару зайшов К., У. запропонував йому пристати до їхньої компанії. К. відмовився і попряму­вав до своєї дружини Ш., яка працювала буфетницею. Тоді У. пивним бокалом ударив К. по голові, спричинивши легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров'я. Коли Ш. схопила У. за руку, він і її ударив бокалом, за­ подіявши легкі тілесні ушкодження без розладу здоров'я.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. У стані сп'яніння Г. у гастрономі у відповідь на осуд­ливий погляд В. вдарив його в обличчя кулаком, заподі­явши фізичний біль. Коли його почав заспокоювати Л., Г. двічі кулаком ударив його в обличчя, спричинивши легке тілесне ушкодження без розладу здоров'я. Третього удару він завдати не встиг, оскільки зайшов працівник міліції Т. і затримав Г. Той намагався вирватися від працівника міліції, вдарити його.

Варіант. Г. працівник міліції затримав уже на трамвайній зупинці у зв'язку зі скаргою Л., який розповів про поведінку Г. в гастрономі.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. Звільнившись із місць обмеження волі, де він відбував покарання за ч. 1 ст. 296 КК України, С. через рік в їдальні села розпивав принесені з собою горілку і вино. На зау­важення з боку персоналу їдальні відповідав нецензурною лай­кою, залишки червоного вина вилив на скатерку. Виведений з приміщення відвідувачами, С. кинув пляшку з-під вина у вікно їдальні, розбивши скло.

Варіант. С. вчинив ці дії на п'ятий день після винесення вироку судом, яким він за ч. 1 ст. 296 КК України був засуджений до штрафу в розмірі п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. Н. вдома посварився з дружиною. Остання пішла до сусіди Ц. Н.пішов за дружиною, але Ц. не впустив його до себе на подвір'я і ударив у плече. Тоді Н.повернувся додому, взяв сокиру і вдарив нею Ц., спричинивши поранення руки. Ц. перебував у лікарні по­ над місяць.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. П'яний Є. уночі зустрів на вулиці міста С., яка йому сподобалася. Він почав до неї залицятися, намагався обійняти, поцілувати. Одержавши відсіч, Є. почав погро­жувати ножем, вийнявши його з кишені та показавши С. При цьому він говорив, що може на вибір відрізати їй кінчик носа, вухо або ґудзик. Таке «залицяння» тривало близько години, поки С. вдалося вирватись і втекти від Є.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Між подружжям Д. – І. та М. склалися не­нормальні стосунки. М. говорила І., що має іншого. Од­ного разу ввечері, прийшовши напідпитку додому і не заставши дружини, Іван прихопив сокиру і пішов до А., де зібра­лося кілька чоловік і де була також М.Та відмовилась іти додому. Тоді І.нецензурно вилаявся і замахнувся на неї сокирою. Сокиру відібрав Н. І. кілька разів ударив дружину рукою по обличчю та пригрозив убити. Повернувшись додому, він розбив телевізор, облив гасом постіль, килим, одяг дружини і підпалив їх.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.