Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАДАЧИ УГ. ПР. ОСОБЕННАЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Нормативні акти до теми

  1. Закон України „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 8 вересня 2005 р. (статті 1, 17, 24)

  2. Постанова ПВС України: № 4 від 27 березня 1992 р. „Про судову практику у справах про зґвалтування та інші статеві злочини”;

  3. Постанова ПВС України: № 2 від 7 лютого 2003 р. „Про судову практику в справах про злочини проти життя за здоров’я особи” (п.п. 14).

  4. Постанова ПВС України№ 3 від 15 травня „Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів (п.п. 3-13)

Тема 6. Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина

Задача 1. Голова сільської ради К. з метою перешкодити обран­ню до ради небажаного кандидата в день виборів роздала окремим виборцям бюлетені, в яких у клітинках уже були проставлені по­ значки проти прізвищ бажаних для неї кандидатів, і запропону­вала їм опустити бюлетені в такому вигляді у виборчу урну.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Директор одного із заводів дав вказівку начальнику відділу кадрів не брати на роботу осіб вірменського походження, які прибули в Україну у зв'язку із стихійним лихом, пославшись при цьому на відсутність на заводі житлового фонду.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. Маючи квартиру з 3 кімнат, В. одну з кімнат здава­ла сім'ї Р. Через два роки В. звернулася до суду з позовом про виселення Р., але їй було в цьому відмовлено. Тоді вона самовільно відчинила кімнату, в якій проживала сім'я Р., і винесла речі, а в кімнату вселила свого пасинка.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. Завідувач тваринницької ферми сільськогосподарського кооперативу К. запросив двох понятих і зробив обшук в будинку доярки П.. Свої дії він пояснив тим, що «за чутка­ми» П. нібито вкрала на сепараторному пункті 15 кг сиру.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. К. після закінчення середньої школи почала працювати листоношею. Розносячи листи, вона звернула увагу на те, що одній жінці регулярно приходять рекомендовані лис­ти, які вона приймає неохоче. Одного разу жінка розповіла, що пише їй син М., який живе за 150 км, але вже кілька років не приїздив до неї. К. написала М. листа, в якому соромила його, пропонувала провідати матір. Він поскаржився у поштове відділення на те, що листоноша порушила таємницю його листування, і просив притягти її до відповідальності.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. К. відповідно до рішення суду зобов'язаний був виплачувати аліменти в розмірі 25 відсотків з усіх видів його заробітку на утримання сина до його повноліття. У зв'язку зі злісним ухиленням від сплати аліментів його було засуджено до обме­ження волі строком на один рік. У місцях обмеження волі з ньо­го утримували аліменти в розмірі 50 відсотків заробітку. Після відбуття покарання К. частково погасив заборгованість, а потім вирішив «насолити» колишній дружині. Він залишив ро­боту, не проживав за місцем своєї реєстрації. У нього утворила­ся заборгованість по сплаті аліментів за 31 місяць, у тому числі після відбуття покарання — за 7 місяців.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Рішенням суду Б. зобов'язаний був виплачувати аліменти в розмірі 1/3 частини заробітку на утримання двох дітей-близнюків віком чотири роки до досягнення ними повно­ліття. Через півроку Б. кинув роботу й аліменти не пла­тив, у зв'язку з чим у нього утворилася заборгованість за 8 мі­сяців, хоча державний виконавець і попереджав його про не­обхідність влаштуватися на роботу. Після другого попередження Б.влаштувався на роботу, почав сплачувати аліменти.

Варіант. Після другого попередження Б. погасив заборгованість.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. П. на час постановлення рішення про стягнення аліментів на утримання доньки працював на заводі, пізніше в магазині. Але виконавчого листа для стягнення аліментів надісла­но не було ні за місцем його роботи, ні до відділу соціального за­безпечення, де П. одержував пенсію як інвалід II гру­пи. Заборгованість по сплаті аліментів становила 14 місяців.

Звинувачений заст. 164 КК України, П. пояснив, що виконавчий лист не надсилався з відома позивачки, яка зна­ла його місце роботи і якій за домовленістю він залишив у кори­стування двокімнатну киартиру. Не заперечуючи, що вона зна­ла про місце роботи П., позивачка стверджувала, що виконавчий лист було загублено працівниками суду.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Зобов'язаний рішенням суду сплачувати аліменти на утри­мання двох дітей, С. протягом чотирьох місяців їх не платив. Кинувши роботу на виробництві, він працював за приватними угодами у різних громадян.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 10. Х. відповідно до рішення суду зобов'язаний був виплачувати на утримання чотирьох дітей аліменти у розмірі 1/2 частини з усіх видів заробітку. Правління сільськогоспо­дарського кооперативу надало йому на вибір кілька постійних посад, але Х. відмовився. На загальні ж роботи він виходив рідко: в жовтні зробив лише 7 вихододнів, у листопаді —12, грудні — 5, січні — 2, лютому — 3, березні — 5. Перейшовши на роботу до райспоживспілки, Х. у квітні працював лише 6, а у травні — 11 днів. Його неодноразово викликав дер­жавний виконавець для бесід, під час яких попереджував пись­мово й усно, але Х. своєї поведінки не змінив.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. П. рішенням суду зобов'язаний сплачувати на утримання сина аліменти в розмірі 1/4 заробітку. Він змінив два місця роботи, а потім взагалі кинув працювати. У нього утвори­лася заборгованість по аліментах за 6 місяців.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. К. не надавав ніякої допомоги своїй старій матері. Вона неодноразово зверталася до нього, але син заявляв, що добровільно допомагати не буде, а якщо суд присудить алімен­ти, то платитиме.

Варіант. К. ухилявся від сплати аліментів на утри­мання матері протягом трьох місяців після того, як було вине­сено рішення суду.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. Г. забрав до себе малолітніх племінників В. і М. після трагічної загибелі обох їхніх батьків. Призначений опікуном, він звернувся до районної державної адміністрації з проханням забезпечити житлом сім'ю з п'яти осіб, включаючи племінників. Зважаючи на винятковість обставин, сім'ї Г. було надано трикімнатну квартиру, хоча він і не перебував на квартирному обліку. Після цього Г. М. відправив до своєї матері в Ярославську область, В. віддав сестрі, а вивільнену кімнату здав квартирантам, щомісячно одержуючи від них по 80 доларів. Коли настав час дітям йти до школи, Г. влашту­вав їх до школи-інтернату, заборонивши приходити додому. Протягом року Г. їх не відвідував, не передавав гостинців, не цікавився станом здоров'я і навчання. У той самий час він одержував виділену на дітей державою матеріальну допомогу, витрачаючи п па власні потреби. Зауваження рідних і знайомих, обурення сусідів Г. залишав поза увагою. Тоді сусіда А. написав листа прокурору району з проханням розібратись і при­тягти Г. до встановленої законом відповідальності. Дайте кримінально-правову оцінку дій Г.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Ш. на виконання рішення сулу регулярно протягом майже п'яти років виплачував аліменти на утримання сина. Звільнившись за власним бажанням з попереднього місця робо­ти 19 червня, він лише 10 листопада влаштувався на нове місце.

У ході розслідування справи, порушеної за ст. 164 КК Украї­ни, було встановлено, що Ш. 18 липня і 19 жовтня нама­гався влаштуватись на роботу кранівником у двох організаціях, але не був прийнятий через відсутність документів, які б підтвер­джували, що він може виконувати цю роботу. Через тиждень після влаштування на роботу Ш. звернувся з листом до державного виконавця з проханням вислати виконавчий лист за вказаною ним адресою місця своєї роботи. Виконавчий лист не був надісланий за місцем роботи боржника через відсутність на конверті його домашньої адреси, хоча наявність адреси бор­жника не є обов'язковою. 23 грудня Ш. з місця роботи звільнився, однак за два дні до цього подав до бухгалтерії заяву з проханням утримати з його заробітної плати аліменти. Бух­галтерія цього не зробила.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Подружжя Т. — С. і В., не маючи влас­них дітей через безплідність дружини, усиновили 6-місячного А., який після загибелі батьків перебував у будинку малюка. Вони переїхали до іншого міста і в злагоді та турботах про А. прожили 10 років. Побувавши на заробітках за кордоном, С. призвичаївся до випивок, під час яких познайомився з Т., з якою і почав жити. З'ясувалося, що вона с хронічним алкоголіком, ладна з найменшого приводу влаштовувати скан­дали. С. просив дружину простити його невірність і продов­жувати подружнє життя. В. на це не погодилася. За її заявою суд стягнув із С. аліменти на утримання А.. Озлобившись, С. розповів А. про те, що В. не є його рідною матір'ю.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.