Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnyk OUNP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
523.26 Кб
Скачать

2. Організація навчального процесу за модульно-рейтинговою системою

Модульно-рейтингова система – є новою технологією навчального процесу, яка спирається на традиційні форми організації навчальної діяльності і використовує кількісні показники якості отриманих знань та вмінь в процесі підготовки фахівців. Запровадження модульно-рейтингових технологій спрямоване на вирішення також основних завдань:

- забезпечення методично обгрунтованого узгодження всіх видів навчальної діяльності;

- глибока систематизація структури знань через модульну побудову навчальних курсів;

- підвищення мотивації студентів до систематичної самостійної роботи упродовж навчального року (семестру);

- забезпечення належних умов вивчення програмного матеріалу і підготовки до контрольних заходів, що досягається шляхом чіткого їх розмежування за змістом й регламентацією у часі;

- відкритість контролю: ознайомлення студентів з всіма формами контрольних заходів на початку семестру;

- підвищення рівня об’єктивності оцінювання знань через збільшення кількості контрольних заходів;

- індивідуалізація навчання й підвищення зацікавленості у процесі набуття знань, розширення можливостей для всебічного розкриття здібностей студентів, розвитку їх творчого мислення.

З кожної навчальної дисципліни провідним викладачем розробляється та затверджується на кафедрі методичний комплекс, що містить:

- робочу програму;

- графік навчального процесу;

- порядок та критерії поточного і підсумкового оцінювання знань;

- перелік завдань, що виносяться для самостійного вивчення та порядок їх контролю;

- приклади типових завдань, що виносяться на іспит;

  • список рекомендованої літератури.

Терміни вивчення теоретичних модулі та проведення відповідних контрольних заходів попередньо визначаються кафедрою і після узгодження з деканатом зазначаються у робочій програмі навчальної дисципліни і графіку навчального процесу. Графіки навчального процесу затверджуються проректором з навчальної роботи і доводяться до відома студентів на початку семестру.

У вступній лекції лектор зобов’язаний проінформувати студентів про організацію навчального процесу з дисципліни за модульно-рейтинговою системою. Зміни діючої системи упродовж поточного семестру не допускаються.

Відповідно до вимог кваліфікаційної характеристики викладачем розробляються критерії оцінювання рівня знань, умінь і навичок студента. Такі критерії забезпечують належну градацію і можуть бути застосовані як для підсумкової оцінки, так і для будь-якої її складової.

Лектор потоку забезпечує розробку методичних матеріалів і контрольних завдань з дисциплін. Контрольні завдання розробляються відповідно до критеріїв оцінювання рівня знань, умінь та навичок студентів.

Модуль завершується підсумковим контролем який проводить лектор потоку. Для отримання позитивної оцінки за результатами модульно-рейтингового контролю участь всіх студентів в цьому заході обов’язкова.

Завдання, які віднесені на самостійну роботу студента, мають відповідати бюджету часу, відведеного для вивчення даної дисципліни за навчальним планом.

Навчальний рейтинг студента визначається з усіх дисциплін і видів занять, передбачених навчальним планом, з метою встановлення комулятивного (остаточного, підсумкового) показника успішності студента.

Для зручності підрахунків встановлюється єдина максимальна сума балів (для оцінювання кожної навчальної дисципліни за результатами проведення поточного та підсумкового контролю знань). Тобто, це максимальна сума балів за всі види робіт з даної дисципліни: семінарські, практичні, лабораторні та інші заняття; контрольні і курсові роботи; самостійне вивчення першоджерел, тем і розділів; робота за індивідуальним планом; колоквіуми, написання тез, складання заліків, іспитів тощо.

Встановлюється шкала перерахунку рейтингових балів в традиційну 4 бальну систему. Наприклад для 100 бальної шкали:

5 (відмінно)

90-100 балів

4(добре)

75-89 балів

3 (задовільно)

60-74 балів

2 (незадовільно)

1-59 балів

10. З кожної навчальної дисципліни кафедри можуть встановлювати:

- суму балів за роботу протягом семестру, яка набирається за результатами поточного і проміжного контролю та дає право автоматичного отримання заліку або певної екзаменаційної оцінки без їх складання. При цьому студент, який хотів би поліпшити суму балів, проходить співбесіду на заліку або складає іспит;

- мінімальну суму балів для допуску до заліку або іспиту;

- вилку балів, яка дозволяє ліквідувати академічну заборгованість;

- вилку балів, яка вимагає як мінімум повторного проходження обов’язкового курсу без допуску до заліків та іспитової сесії.

11.Кафедри і викладачі можуть встановлювати заохочувальні бали за активну участь в обговоренні навчального матеріалу, творче виконання завдань, за додаткову індивідуальну роботу, яка сприяє поглибленому вивченню курсу (написання і захист реферату, огляд літератури, участь у науковій роботі, публікації статей, олімпіадах, конференціях, виставках, заявках на винаходи тощо), а також вилучати бали за пропуски занять, несвоєчасне виконання завдань тощо. Слід однак мати на увазі, що під час додаткового нарахування балів їх загальна сума не повинна перевищувати максимально допустиме значення.

Документальне оформлення

Результати поточного контролю реєструються в журналі викладача.

Після закінчення кожного модуля викладач записує результати модульного контролю в журнал (табель) обліку результатів успішності студентів.

Студентам, які повністю виконали навчальний план і позитивно атестовані з даної дисципліни за модульно-рейтинговою системою, на останньому тижні теоретичного навчання за їх згодою проставляється до заліково-екзаменаційної відомості відповідна оцінка.

До початку сесії в окремій графі заліково-екзаменаційної відомості лектором проставляються підсумкові рейтингові бали всім студентам і відповідно перераховані державні оцінки тим студентам, які не будуть складати екзамени (заліки) з даної дисципліни.

Студентам, які складали екзамени (заліки), проставляється отримана традиційна оцінка в заліково-екзаменаційну відомість.

Студентам, які виконали всі види робіт, але не набрали достатньої кількості балів в заліково-екзаменаційній відомості проставляється оцінка “незадовільно” чи “незараховано”, яку вони можуть перескласти в період сесії на загальних підставах за направленням деканату.

Студентам, які не виконали навчальний план з дисципліни при відсутності поважних причин, в заліково-екзаменаційну відомість в графу “оцінка” проставляється “не допущений”, що відповідає оцінці “незадовільно”. Відповідний екзамен (залік) вони можуть перескладати в період сесії на загальних підставах за направленням деканату.

Студент може підвищити оцінку “задовільно” або “добре”, яку він отримав за результатами модульного контролю, складанням семестрового екзамену в період сесії.

У тому випадку, коли студент на екзамені (диф.заліку) отримав оцінку нижчу, ніж за результатами модульного контролю, в заліково-екзаменаційну відомість виставляється рейтингова оцінка.

Дисципліни, які не мають семестрового контролю (екзамену або заліку) оцінюються тільки модульною оцінкою, яка в подальшому входить до складу рейтингової оцінки студента з дисципліни.

Не допускається зниження отриманої абсолютної бальної оцінки (зменшення кількості балів) студента з будь-якої причини (пропуски занять та ін.)

Основні рейтингові показники

Рейтинговий (підсумковий) бал rі визначається на підставі поточного рейтингового балу і екзаменаційної оцінки. (і = 1, 2, …, n, де n – кількість навчальних дисциплін в семестрі).

Підсумкова оцінка – це кількість балів за 4-х бальною шкалою, яка відбиває рівень засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни і виставляється до заліково-екзаменаційної відомості на підставі підсумкового рейтингового балу.

У випадку складання екзамену підсумкова 4-бальна оцінка перераховується в рейтинговий бал rі за найменшими значеннями шкали переведення.

Семестровий (середній) рейтинговий бал студента rc визначається, як середньо зважений показник його рейтингу rі з кожної опанованої ним в семестрі дисципліни за формулою:

rc = = , і=1, 2, …, n.

де r1, r2, … rn – кількість балів отриманих студентом з n-ї навчальної дисципліни, k1, k2,… kn – кількість кредитів навчального часу, відведених для вивчення n-ї навчальної дисципліни (трудомісткість дисципліни).

Загальний рейтинговий бал студента Rз визначається як середнє арифметичне усіх попередніх семестрових рейтингів.

Rз = ,

де rc1, rc2 , … rcN – семестрові рейтингові бали студента, N – кількість семестрів.

Навчальний рейтинг студента – це порядкова позиція студента серед студентів даного курсу, спеціальності, напряму підготовки, факультету, визначена на підставі його загального рейтингового балу після закінчення семестру.

результати визначення семестрового рейтингу та загального рейтингу студентів фіксуються у відповідних відомостях “Семестрова рейтингова відомість” і “Загальний рейтинг”:

Відомість №1

СЕМЕСТРОВА РЕЙТИНГОВА ВІДОМІСТЬ

студентів ___________ групи (курсу) ___________ факультету

за наслідками екзаменаційної сесії _________ семестру

№ п/п

(рей-

тинг)

Прізвище та ініціали

Кількість рейтингових балів

Семестровий рейтинговий бал rc

(в порядку зменшення)

Дисципліна №1 (кількість кредитів)

Дисципліна №2 (кількість кредитів)

Дисципліна №3 (кількість кредитів)

Дисципліна №n (кількість кредитів)

1.

Іваненко І.І.

r1

r2

r3

rn

rc

2.

3.

Формула розрахунку:

rc = ,

де r1, r2, …, rn – кількість балів отриманих студентом з n-ї навчальної дисципліни, k1, k2,…, kn – кількість кредитів навчального часу, відведених для вивчення n-ї навчальної дисципліни.

Підписи:

Декан

Голова органу самоврядування

Відомість №2

ЗАГАЛЬНИЙ РЕЙТИНГ

студентів ___________ групи (курсу) ___________ факультету

за наслідками екзаменаційної сесії _________ семестру

№ п/п

(рей-

тинг)

Прізвище та ініціали

Кількість рейтингових балів

Загальний рейтинговий бал Rз (в порядку зменшення)

1 семестр

2 семестр

3 семестр

4 семестр

n семестр

1.

Іваненко І.І.

rс1

rс2

rс3

rс4

rсn

2.

3.

Формула розрахунку:

Rз =

де rc1, rc2 , … rcN – семестрові рейтингові бали студента, N – кількість семестрів.

Підписи:

Декан

Голова органу самоврядування

Використання рейтингу студента

Рейтинг студента є підставою для:

- визначення пріоритету для подальшої магістерської підготовки та вступу до аспірантури;

- призначення іменних стипендій, надбавок до стипендій, грантів;

- призначення премій із фонду заохочення студентів;

- участь у роботі міжнародних делегацій, виїзд на стажування за кордон;

- надання- перехід до навчання за індивідуальним графіком;

- залучення в наукові структури;

- переведення із контрактної на держбюджетну форму навчання за конкурсом при наявності вакантних місць;

- визначення пріоритету на отримання путівок для відпочинку;

- першочергового працевлаштування за замовленням організацій, підприємств, фірм;

- визначення пріоритету на вибір кімнати в гуртожитку тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]