Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Harakteristika_pidpriyemstva_ODZZZZZZ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
224.26 Кб
Скачать

2 Дослідження ринку, конкурентів, споживачів

ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця” виробляє 250 найменувань лікарських засобів і має дуже великі виробничі можливості. „Дарниця” інвестує в майбутнє і розробляє велику кількість соціальних проектів, які підтримують імідж лідера.Перевага „Дарниці” перед іншими національними виробниками полягає у:

− використанні інноваційних технологій;

−дотриманні вимог GMP;

− впровадженні системи менеджменту якості;

−широкому асортименті продукції;

− гнучкості і мобільності виробництва та оптимальних цінах на продукцію при високій якості [4].

За даними Системи дослідження ринку "Фармстандарт" © ТОВ "Моріон" в цілому за підсумками 2009 р. загальний обсяг роздрібного фармринку в цінах кінцевого споживача склав 12,4 млрд .грн. за 2,0 млрд. упаковок, збільшившись на 31,3% в грошовому та 6,4% в натуральному вираженні в порівнянні з 2008 р. За підсумками всього 2008 р. обсяг роздрібної реалізації ЛЗ склав 10,3 млрд. грн. за 1,2 млрд.упаковок, збільшившись у порівнянні з 2008 р. на 28,4% в грошовому та 1,8% натуральному вираженні [4].

ЗАТ „Фармацевтична фірма „ Дарниця ”і в 2009 році зберегла лідируючі позиції серед національних компаній на фармацевтичному ринку України. За даними Системи дослідження ринку "Фармстандарт" © ТОВ "Моріон" за перші 9 міс. 2009 р. загальний обсяг роздрібного фармацевтичного ринку досяг 11,6 млрд. грн. за 1,5 млрд. упаковок, що на 34,4% і 2,2% більше, ніж в аналогічний період 2008 р.

Український ринок лікарських засобів складається з госпітального й роздрібного сегментів. У госпітальному сегменті продаж лікарських

препаратів здійснюється через лікувально-профілактичні установи України.

Роздрібний сегмент представлений, насамперед, аптечними мережами. У загальному обсязі продажів лікарських препаратів найбільша питома вага, за підсумками 2010 року, традиційно припадає на м. Київ ЗАТ «Дарниця» та Східні регіони. У структурі продажів лікарських засобів (в натуральному вимірі) на низький та середній ціновий сегменти припадає близько 85-92%% загального обсягу реалізації, що характерно для країн з низьким рівнем розвитку медицини, зокрема, системи діагностики, медичного страхування.

На ринку України виділяють наступні компанії з виготовлення лікарських засобів, які займають чималий обсяг загального вітчизняного виробництва табл.2.1. [4].

Таблиця 2.1 − Компанії-виробники лікарських засобів в Україні

Назва компанії

% від загального обсягу вітчизняного виробництва

ЗАТ«Фармацевтична фірма «Дарниця»

25,8%

АТ «Київмедпрепарат»

14,4%

АТ «ФФ «Здоров’я»

12,9 %

АТ «Фармак»

11%

АТ «Борщагівський ХФЗ»

7,6%

АТЗТ «Індар»

5,4%

ДП «Біостимулятор»

4,9%

АТ «Галичфарм»

3,9%

АТ «Київський вітамінний завод»

3,5%

Дослідний завод ДНЦЛЗ

3,3%

Інші

7,3%

Розподіл часток ринку подано на рис.2.1

Рис.2.1 − Частки ринку основних виробників лікарських засобів України у 2010 році

Таким чином,основними конкурентами ЗАТ „Фармацевтичної фірми „Дарниця” є:

− АТ «Київмедпрепарат» – одне з найкрупніших підприємств фармацевтичної промисловості України. Це найстаріше підприємство хіміко-фармацевтичної промисловості України, створення якого припало на середину XIX століття. В основі діяльності АТ «Київмедпрепарат» лежить виробництво і реалізація генеричних форм антибіотиків і інших лікарських засобів на внутрішньому і зовнішньому ринках. Номенклатура продукції складає більше 50 найменувань препаратів 23 фармакологічних груп. Підприємство випускає різні лікарські форми: ін'єкції, таблетки, мазі і гелі. Препарати з маркою підприємства широко відомі в лікувальних установах, як України, так і інших країн. [5].

− Фармацевтична компанія «Здоров'я» - флагман вітчизняної фармацевтичної індустрії - сучасне високотехнологічне підприємство, рівень виробництва якого відповідає всім міжнародним вимогам, що застосовуються до лікарських препаратів,також найбільше в Україні, що випускає рослинні препарати в різних лікарських формах: гранули, гідрофобні мазі, сиропи. Оригінальні фітопрепарати - це те заповітне «брендування» асортименту, яке дозволяє досить впевнено почуватися на ринку, не побоюючись миттєвого дубляжу конкурентами [7].

− АТ «Фармак» — провідна фармацевтична компанія, яка успішно та динамічно розвивається з часу її створення в 1925 році, впевнено займає провідне місце в фармацевтичній галузі України та добре відома за її межами. АТ «Фармак» є свідченням постійної роботи підприємства в цьому напрямку стала сертифікація дільниці гормональних препаратів АТ «Фармак» — таблеток L-тироксину® на відповідність вимогам вітчизняного, гармонізованого з європейським, стандарту GMP за результатами перевірки, проведеної національною інспекцією навесні цього року [7].

Завдяки багаторічній довірі лікарів і пацієнтів лікарським засобам, що виготовляються ЗАТ „Фармацевтичної фірми „Дарниця”, їх високій якості, продукція фірми знайшла стабільний попит у своїх споживачів. Це дозволило підприємству досягти обсягів виробництва продукції в розмірі більш 25,8% усього випуску фармацевтичної промисловості України. Цей факт ще раз підтверджує, що ЗАТ „Фармацевтична фірми „Дарниця” є українським виробником ліків №1. Частка "Дарниці" в українському виробництві лікарських засобів в ампулах складає 41%, а у формі таблеток (упаковок) — 30% [4].

Крім лідерства на українському ринку за кількісними показниками роботи, ЗАТ „Фармацевтичної фірми „Дарниця” займає лідируючі позиції в Україні і за якісними показниками. Так, за результатами незалежних щорічних опитувань, проведених щотижневиком "Аптека" серед працівників аптек, а також дистриб'юторських фірм, і опублікованих у №8 за 2009 р. і №8 за 2010 р., найбільш привабливою для ділового співробітництва фірмою в 2009 і 2010 роках ставала ЗАТ „Фармацевтична фірми „Дарниця”, що випередила в кілька разів найближчих "конкурентів" по кількості набраних балів. Респонденти самостійно вибирали компанії за такими критеріями привабливості, як: якість продукції, що випускається, умови постачання продукції, прийнятна і гнучка ціна, гнучкість асортиментної політики, якість управління, кваліфікація персоналу, широка популярність препаратів фірми серед лікарів і пацієнтів, наявність рекламної підтримки, активна робота медичних представників компанії й інша інформаційна підтримка.

Споживачі − люди, які купують продукти чи послуги або користуються ними для своїх потреб. Споживачі на ринку фармацевтичних засобів відіграють важливу роль, адже завдяки їм досліджують їх потреби,побажання до лікарських засобів.Щодо засобів, вони виробляються для різних вікових категорій починаючи від 3 років і закінчуючи віком 75 років. Вибір споживачів залежить від виду хвороби, причини її виникнення, стану здоров’я та від віку особи, також від статі жіноча чи чоловіча. Також вибір залежить від того чи є протипоказання чи побічна дія від засобу[1].

Частіше всього відвідувачі звертаються з питанням про наявність конкретного лікарського препарату (72–81%); за рекомендаціями по корекції симптомів захворювання (59–65%) і доступним поясненням анотації до препарату (54–57%). Рідше запитують про взаємодію з іншими препаратами, їжею, алкоголем [5].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]