Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Harakteristika_pidpriyemstva_ODZZZZZZ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
224.26 Кб
Скачать

4 Аналіз цінової політики

Принцип ціноутворення на ЗАТ„Фармацевтична фірма„Дарниця” орієнтований на ринок про це свідчить те, що за кількістю зареєстрованих препаратів на українському ринку підприємство,та за обсягами продажу займає перше місце.

ЗАТ„Фармацевтичнафірма „Дарниця” застосовує диференційовані ціні, що означає продаж товару за різними цінами для різних споживачів в залежності від їх характеристик. Ця стратегія прийнятна для товариства, оскільки ринки можна чітко розбити на територіальні сегменти. Друга стратегія орієнтується на промоцію якісних переваг своєї продукції (стратегія диференціації) або вибирати стратегію малих витрат, зводячи витрати на виробництво препаратів до мінімуму. Третя стратегія у фінансовому плані може здатися більш вигідною для підприємства, оскільки дозволяє виробнику з успіхом приймати на фармацевтичному ринку участь в «цінових війнах». Але в той же час зосереджуючись на зниженні виробничих витрат, компанія може не помітити зміни кон'юнктури ринку або спектру споживацьких переваг. Крім того, необхідно постійно пам'ятати про підтримку параметрів якості продукції, що випускається, тому зниження витрат (максимальна економія) без збитку для якості можливе тільки до певної межі.

ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця”застосовує таку цінову політику, як завоювання лідерства за показниками якості продукції. Товариство використовує стратегію глибокого проникнення на ринок, тобто висока якість і середня ціна. При встановлені ціни велику роль відіграють затрати на виробництво продукції. Чим більші затрати тим вища ціна.

Також велике значення має конкурентна ціна, на яку при утворення ціни підприємство звертає увагу. Вона повинна не сильно відрізнятись від цін конкурента. ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця”встановлює ціну таким способом: витрати на виробництво + ПДВ + % рентабельності.

Керівництво ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця”на останньому засіданні прийняло рішення поетапно коригувати цінову політику на свою продукцію таким чином, щоб термін «ціна заводу виробника» набув істинного значення. Зазначалося, що колектив ЗАТ „Фармацевтичної фірми „Дарниця” працюватиме над недопущенням фактів, коли внаслідок бартерних операцій на товари фірми встановлюються нераціональні ціни, що заважає працювати дистриб’юторам системно і на перспективу.

Також ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця”постійно слідкує за цінами конкурентів і відповідно реагує на їх зміну. Отже, цінова політика підприємства досить гнучка і реагує на зміни ситуації на ринку в межах встановлених державою. Також на підприємстві діє система оптових цін, що дозволяє продавати великі обсяги продукції та дозволяє підприємству повністю використовувати свій виробничий потенціал. Велику частку в реалізації продукції займають оптові закупки, яким в більшій мірі сприяють гнучкі оптові ціни.

Таким чином завдяки проведенню зваженої цінової політики і дотримання принципу, що продукція продається за „цінами заводу виробника” ЗАТ „Фармацевтична фірма „Дарниця”займає лідируючу позицію на українському ринку серед фірм виробників лікарських препаратів[3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]