Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори готові з Василаша.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

26. Врахування при призначенні покарання за незакінчений злочин загальних засад призначення покарання.

Відповідно до статті 68 при призначенні покарання за незакінчений злочин суд, керуючись положеннями статей 65-67 цього Кодексу, враховує ступінь тяжкості вчиненого особою діяння, ступінь здійснення злочинного наміру та причини, внаслідок яких злочин не було доведено до кінця.

Суд враховує:

Ст.65,66,67 КК України, тобто призначає покарання:

1) у межах, установлених у санкції статті Особливої частини цього Кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин;

2) Відповідно до положень Загальної частини цього Кодексу;

3) враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

(Обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання передбачені ст.66, 67 КК України);

В ч.1ст.68 КК зазначається, що суд повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого особою діяння. Ця вимога є нічим іншим, як дублювання загальних засад призначення покарання, яка закріплена в п.3ч.1ст.65. Однак, слід мати на увазі, що визначаючи нетиповий ступінь тяжкості незакінченого злочину, суд повинен виходити з того, що він є таким же як і закінченого злочину. Визначаючи ступінь тяжкості готування чи замаху на злочин, суд має брати до уваги, що готування є менш тяжким злочином, ніж замах чи закінчений злочин.Отже, і за незакінчено­го злочину суд має право (з урахуванням конкретних обставин справи та при обов'язковому вмотивуванні свого рішення у вироку) призначити по­карання того ж виду і у тих же межах, що встановлені в санкції статті Особливої частини КК за закінчений злочин. Так, навряд чи у всіх випад­ках є достатні підстави для пом'якшення покарання, наприклад, при зама­ху на вбивство за обтяжуючих обставин (ч. 2 ст. 115 КК), коли лише за­вдяки своєчасному втручанню лікарів удалося врятувати життя потерпіло­му, який внаслідок замаху залишився, до того ж, назавжди прикутим до ліжка.

При призначенні покарання необхідно враховувати наявність або відсутність реально заподіяної шкоди та її розміри; вид незакінченого злочину; оцінює ступінь реалізації злочинного намі

27. Врахування при призначенні покарання за незакінчений злочин ступеня тяжкості вчиненого особою діяння та проблеми дотримання даної вимоги у судовій практиці.

Це зазначено в статті Василаша:

Так, в ч.l ст.68 КК зазначається, що суд, керуючись положеннями статей 65-67 КК, враховує ступiнь тяжкостi вчиненого особою дiяння. Як видаться, вказiвка на те, що суд повинен кpiм положень статей 65-67 КК враховувати ще і ступінь тяжкостi вчиненого особою діяння є нiчим iншим, як дублюванням загальної засади призначення покарання, яка закрiплена в п.3. ч.l ст. 65 КК. Адже, вiдповiдно до зазначеного пункту даної статті суд i повинен призначати покарання iз врахуванням ступеня тяжкостi вчиненого злочину.

Правда, встановлення ступеня тяжкостi вчиненого незакiнченого злочину має певну особливiсть, так як в ст.12 КК ступінь тяжкості злочину визначається незалежно вiд його закiнченостi. Тому, визначаючи типовий ступiнь тяжкостi незакінченого злочину, суд повинен виходити з того, що він є таким же, як i закiнченого злочину. Однак, визначаючи ступінь тяжкостi готування до злочину чи замаху на злочин суд повинен брати до уваги те, що готування до злочину вважається менш тяжким злочином, нiж замах на цей же злочин чи закінчений злочин.

Василаш В.М. пропонує у ч.1 після слова «враховує» виключити слова «ступінь тяжкості вчиненого особою діяння».

(Я думаю що проблеми полягають в наступному:

1)судді стикаються з труднощами застосування даного положення;

2)часто не розуміють, що необхідно розуміти під ступенем тяжкості вчиненого незакінченого злочину;

3)суди не беруть до уваги, визначаючи ступінь тяжкостi готування до злочину чи замаху на злочин те, що готування до злочину вважається менш тяжким злочином, нiж замах на цей же злочин чи закінчений злочин.);

4) в судовій практиці часто зустрічаються випадки, коли суд за вчинення готування до злочину призначає особі більш суворе покарання, ніж за вчинення незакінченого чи закінченого замаху на цей же злочин, хоч при готуванні до злочину дії винної особи ще не спрямовані на об’єкт і не ставлять його в безпосередню небезпеку.

При призначенні покарання необхідно враховувати наявність або відсутність реально заподіяної шкоди та її розміри; вид незакінченого злочину; оцінює ступінь реалізації злочинного наміру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]