Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Primachenko_OYeT_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Мал. 1. Функціонально-галузева структура апк

В основу даної структури покладена класифікація галузей, що безпосередньо впливають на створення кінцевого продукту, а також градація виробничого процесу на окремі ланки. Відповідно до цього в АПК, згідно найбільш поширеної в науковій літературі класифікації, виділяється три сфери основного виробництва:

  • І сфера включає ті галузі, що виробляють засоби виробництва та інші матеріально-технічні ресурси промислового походження для сільського господарства: тракторне, комбайнове та сільськогосподарське машинобудування; машинобудування для легкої та харчової промисловості, тваринництва, кормовиробництва; виробництво мінеральних добрив і засобів захисту рослин і тварин; мікробіологічна промисловість; ремонт сільськогосподарської техніки та капітальне будівництво.

  • ІІ сфера АПК охоплює безпосередньо сільське та лісове господарство та інші джерела одержання сировини для виробництва продовольчих і непродовольчих товарів сільськогосподарського походження.

  • ІІІ сфера – галузі промисловості, що переробляють сільськогосподарську та іншу сировину для одержання продовольства і непродовольчих товарів і забезпечують їх зберігання та реалізацію. Сюди входять легка, харчосмакова, м’ясо-молочна, рибна, борошномельно – круп’яна, комбікормова промисловість, а також торгівля продовольчими товарами і громадське харчування.

Ключовою складовою частиною АПК є продовольчий комплекс, який не включає в себе галузі переробки сільськогосподарської сировини нехарчового призначення.

Важливу сферу підприємницької діяльності в АПК займають галузі виробничої та соціальної інфраструктури. У кожній сфері АПК функціонують об’єкти інфраструктури.

Виробнича інфраструктура забезпечує виробничо-технічне обслуговування підприємстві галузей основного виробництва. Вона включає дорожньо-транспортне господарство, зв’язок, інформаційні служби, об’єкти зберігання продукції тощо.

Соціальна інфраструктура включає об’єкти, що використовуються для створення необхідних умов для відтворення робочої сили і нормального функціонування людського фактора в інтегрованому виробництві.

Рівень розвитку АПК, результативність його ланок і оптимальності міжгалузевих зв’язків характеризує такий узагальнюючий показник, як кінцевий продукт. Його вартісна структура показує джерела формування, відтворювальні зв’язки багатогалузевої виробничо-економічної системи, якою є АПК. Кінцева продукція АПК (КП) – це продукція, створена за певний період (як правило, за рік), що надходить в особисте або виробниче споживання за межами даного комплексу.

У натуральному виразі КП включає:

  • сільськогосподарську продукцію, що надійшла на споживання у свіжому вигляді;

  • продукцію сільського господарства і переробних галузей, спожиту в інших комплексах;

  • резерв продукції;

  • експорт готової продукції і сировини.

У вартісному виразі КП АПК складається з наступних частин:

  • КП, створена у сільському господарстві;

  • КП, створена у сфері обігу при реалізації сільськогосподарської і переробленої продукції;

  • КП, створена при виробничо-технічному обслуговуванні;

  • амортизаційні відрахування і вартість предметів праці ресурсозабезпечувальних галузей;

  • різниця між вартістю спожитих засобів сільськогосподарського походження та їх запасами на початок наступного року.

Вартісна структура КП АПК дає можливість оцінити внесок кожної галузі у формування кінцевого результату та визначити головні галузі основного виробництва АПК.

Так, в АПК розвинених країн світу ключову роль в АПК відіграють галузі ІІІ сфери. В АПК США частка ІІ сфери становить понад 60 %, в АПК Німеччини приблизно по2 % відповідно припадає на І і ІІ сфери, а понад 90% - на ІІІ сферу. В АПК України на І сферу припадає до 16 %, на ІІ сферу – 52 %, на ІІІ сферу – 32 %. Висока питома вага сільського господарства в кінцевому результаті АПК України свідчить з одного боку про ключову роль сільського господарства у забезпеченні населення в товарах аграрного походження, а з іншого - про недостатній розвиток агропромислової інтеграції, про відсталість переробної промисловості

соціальна

4. Економічний механізм функціонування системи агробізнесу

Перехід до ринкової економіки вимагає формування відповідного механізму функціонування АПК. Ринковий механізм, охоплюючи провідну ланку АПК, якою є сільське господарство, обумовлює появу такого явища, як агробізнес. Забезпечення ефективного функціонування агробізнесу в Україні можливе за умови вивчення суті, характерних ознак та складових механізму його функціонування на сучасному етапі у країнах з розвиненою ринковою економікою та дотримання законів його розвитку.

Агробізнес уявляє собою підприємницьку діяльність у сфері АПК. Він охоплює виробництво і переробку продукції рослинництва і тваринництва, виробництво засобів виробництва для галузей АПК, сервісне обслуговування, комерційну діяльність, що спрямована на доведення до споживачів продукції підприємств АПК тощо.

Важливими ознаками бізнесу є ризик, економічна свобода у виборі сфери і виду економічної діяльності, діяльність з метою одержання прибутку, а об’єктивною основою виступають приватна власність на засоби виробництва та потреба підприємця у самовираженні, реалізація підприємливості як характерної властивості людини в умовах конкурентної боротьби. Конкуренція спонукає кожного підприємця до безперервного удосконалення процесу виробництва з метою здобуття переваг над найближчими конкурентами за рахунок власних досягнень, до пошуку шляхів скорочення витрат та підвищення ефективності виробництва. Механізм підприємницької діяльності в системі апк (агробізнесу) є багатоплановим. Він включає в себе складну систему взаємовідносин між сільськогосподарськими товаровиробниками з одного боку, та державою, приватними компаніями – з іншого. У системі механізму регулювання агробізнесу провідне місце займає економічний механізм як найбільш виражена динамічна складова економічної політики держави. Економічний механізм становить сукупність методів і форм, інструментів і важелів впливу на економічну і соціальну стабілізацію апк через систему державної підтримки – фінансово-бюджетну, кредитну, цінову, податкову, страхову, інвестиційну, інноваційну, інформаційну, кадрову. Головним регулятором, що визначає напрям діяльності підприємств апк, є попит і пропозиція на їх продукцію, конкуренція. Ринковий механізм повинен обов’язково поєднуватися з державною підтримкою агропромислового комплексу. Під державним регулюванням сільськогосподарського виробництва розуміють систему економічних, фінансових, юридично-правових, організаційних, і соціальних заходів, здійснюваних державою з метою забезпечення ефективного і стабільного розвитку сільськогосподарського виробництва та повного забезпечення населення якісним продовольством за прийнятними ринковими цінами.

У процесі державного регулювання сільськогоспордарського виробництва здійснюється економічна підтримка доходів агараних товаровиробників з тим, щоб вони за нормального господарювання мали необхідний рівень доходності в умовах несприятливої ринкової кон’юнктури, а також були матеріально заінтересованими вести сільськогосподарське виробництво в такому обсязі й асортименті продукції та її якості, які вигідні споживачам і забезпечують соціальну стабільність суспільства.

Важелі економічного механізму мають сприяти забезпеченню насиченості ринку продукцією, усуненню коливання цін, забезпеченню їх стабільності та прийнятності для споживачів і товаровиробників.

Структура економічного механізму АПК в узагальненому вигляді включає наступні елементи: економічні важелі та стимули, економічні санкції, організаційно-правові заходи (мал. 2).

Економічні важелі та стимули

  • Ціни на продукцію та ресурси

  • Надбавки за високу якість продукції

  • Пільгові кредити

  • Механізм оподаткування

  • Дотації, субсидії, асигнування, інвестиції

  • Механізм взаєморозрахунків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]