Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Primachenko_OYeT_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема: Економічні системи суспільства

  1. Сутність і основні структурні елементи економічної системи.

  2. Типи економічної системи та критерії їх класифікації.

  3. Ресурси економічної системи.

  1. Сутність і основні структурні елементи економічної системи.

Задоволення матеріальних потреб людей і саме існування людського суспільства неможливі без постійного відновлення процесу виробництва, в результаті чого відтворюються не тільки матеріальні блага, а й економічні ресурси, виробничі відносини та відповідні їм регулюючи механізми. Для регулювання процесу відтворення суспільство може використовувати різноманітні структури і механізми. Але характер економічного механізму та інститутів, які його реалізують, залежить насамперед від форми власності на виробничі ресурси та засобу, за посередництвом якого координується і управляється економічна діяльність. Тому форма власності є головною ознакою, яка відрізняє одну економічну систему від іншої. В реальній дійсності немає

економіки взагалі, а завжди є економіка з відповідним типом виробничих відносин. І сутність економічної системи суспільства визначає конкретна історична сукупність економічних відносин, що відповідає системі продуктивних сил і взаємодіє з нею, а також розвивається на основі дії як об’єктивних економічних законів, так і суб’єктивних факторів. Таким чином, об’єктом макроекономіки є не просто національна економіка, а її відповідний тип, тобто історично визначена економічна система.

Будь-яке суспільство, особливо високо розвинуте сучасне, являє собою соціальну систему. Соціальна система – це складно організована впорядкована цілісність, що включає окремих індивідів та соціальні спільноти, які об’єднані різноманітними зв’язками і взаємовідносинами, специфічними за своєю природою. Важливою підсистемою суспільства, основою соціальної системи є економічна система. В ході виробництва, розподілу, обміну та споживання благ між учасниками цих процесів складаються і постійно вдосконалюються різноманітні за своїм змістом економічні відносини. Останнє виявляється через економічну поведінку суб’єктів господарювання. Конкретна історична сукупність економічних відносин, що відповідає системі продуктивних сил і взаємодіє з нею, розвивається на основі дії як об’єктивних економічних законів, так і суб’єктивних факторів, визначає сутність економічної системи суспільства.

Сукупність всіх економічних процесів, які здійснюються у суспільстві на основі діючих у ньому відносин власності та організаційних форм, уявляє собою економічну систему цього суспільства. Розуміння сутності системи дає можливість зрозуміти і закономірності господарювання у суспільстві.

Економічна система – це певним чином упорядкована система зв’язків між виробниками і споживачами матеріальних та нематеріальних благ та послуг. В сучасних економічних умовах структурні елементи економічної системи характеризуються динамізмом, мінливістю, суперечністю розвитку. Цим визначається необхідність структурної диференціації складових елементів економічної системи суспільства, без якої неможливо пізнати об’єктивні закони та принципи її функціонування.

Основними елементами економічної системи є соціально-економічні відносини, які базуються на відповідних, специфічних для кожної економічної системи, формах власності на економічні ресурси та результати господарської діяльності; організаційні форми господарювання; господарський механізм, або спосіб регулювання економічної діяльності на макрорівні; певні економічні зв’язки між господарюючими суб’єктами.

Таким чином, основними елементами економічної системи є:

  1. механізм узгодження діяльності економічних суб’єктів;

  2. механізм реалізації власності на економічні ресурси та результати господарської діяльності;

  3. механізм, або спосіб, регулювання економічної діяльності на макрорівні.

Структурні ланки, що утворюють різноманітні економічні системи, за своїм змістом неоднорідні. Вони поєднують в собі як загальні, так і специфічні, як основні, так і похідні елементи.

Економічна система функціонує за допомогою таких економічних інститутів, як власність, грошова система, урядові органи, профспілки тощо.До організаційних механізмів економічної системи належать законодавча система, норми моралі, національні звичаї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]