Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен геополітика...!!!.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

30. Охарактеризуйте основні етапи розвитку міжнародної системи

Геополітичні лад з 1648 по 1991р. Виділяють 4 епохи:

1. Вестфальська (1648-1815).

Два блоки європейських країн: католицькі і протестантські. 30-річна війна завершилася в 1648 році. Підсумки: Франція - найсильніша держава Європи, Голландія - найсильніша морська держава. Супротивники: ослаблена Іспанія та Австрія. Одна з великих держав Європи - Швеція, Англія посилюються і оскаржують позиції у Голландії та Франції. Франція створила проти Австрії "Східний Бар'єр", який не пускає Росію до Європи (Швеція, Польща, Туреччина).

Зміни в 18 столітті: Великими державами стає Росія. Голландія, Іспанія, Швеція слабшають і втрачають статус Великих держав, Польща втрачає державність. В Німеччині виникає новий сильна держава - Пруссія. Англія з перемінним успіхом бореться з Францією і стає "володаркою морів". Наприкінці 18 століття відбувається Велика Французька революція, наполеонівські війни, поразки, які закінчуються Віденським конгресом.

2. Віденська (1815-1918).

Спочатку Росія - сильна держава континенту. Англія - найсильніша економічна держава ( "майстерня світу"), створює колоніальну імперію, політика "блискучої ізоляції". Сутність політики: немає друзів і союзників, є політичні інтереси. Колоніальну імперію створює і Франція. У середині 19 століття з'являються нові країни: Італія та Німеччина. Росія здає позиції, але залишається великою державою. У Новому світі посилюються США. Доктрина: "нам нема діла до старого світу, але старий світ не повинно хвилювати, що відбувається у нас". На Далекому Сході сильне азійська держава - Японія. Перша світова війна закінчується поразкою Німеччини і союзників.

3. Версальська (1919-1946)

З'явилося перше соціалістична держава - СРСР, піддалося натиску. Гегемон Європи - Франція спирається на допомогу нових малих країн: Чехословаччини, Угорщини, Румунії та ін Мета: Відтворити Східний бар'єр в тилу Німеччини, щоб вона не посилилася, і бар'єр для СРСР. Великого значення набуває США, президент проголошує: дати колоніальним країнам свободу. СРСР у 20-і роки зближується з Німеччиною. Підсумок: Друга Світова війна, післявоєнний устрій світу вирішувалося на Потсдамської конференції.

4. Потсдамська (1945-1991)

Розпад колоніальних імперій і поява третього світу, виникнення соціалістичного блоку навколо СРСР і блоку НАТО на чолі з США і колишні Великі Держави Англія, Франція "прогінаются" під США.

31. Проаналізуйте суть теорії «Балансу сил»

Баланс сил. Найбільш стара і розповсюджена теорія говорить, що світ буває тоді, коли держави, зміцнюючи свою національну могутність і створюючи альянси, врівноважують одне інше. Мріють про експансіонізмі блокуються. Відповідно до теорії балансу сил великі періоди відносного світу - між Вестфальським світом в 1648 р. і війні, що вибухнула в результаті Французької революції / 1798-1814 /, і потім з 1815 р. до початку I світової війни в 1914 р. - були часом , коли європейські держави врівноважували один одного. Коли баланс порушувався, починалася війна. Ієрархія сили. Витончені аналітики називають баланс сил проблемою в квадраті. По-перше, тому, що розрахувати масштаб сили настільки проблематично, що неможливо знати, як і коли відбувається урівноваження сил. Деякі автори зазначають, що періоди світу були тоді, коли сили були збалансовані, коли держави в тому, що стосуються сили, були збудовані в ієрархічний ряд. Саме в перехідні часи, коли порушувалася ця ієрархія, у країн виникало спокуса розпочати війну. Після великої війни з остаточним результатом запанував світ, тому що в цьому випадку добре відомо співвідношення сил. Якщо ця теорія вірна, то спроби досягти точного балансу сил абсолютно не вірні: це призведе до війни, оскільки беруть участь держави будуть думати, що вони мають гарний шанс на перемогу.

Баланс сил у міжнародних відносинах - розподіл світового впливу між окремими центрами сили - полюсами. Світова пристрій може бути трьох типів: однополярної, Двуполярность і багатополярності.

Головна мета балансу сил - запобігання домінування в міжнародній системі одного або групи держав.