Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен геополітика...!!!.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

75. Проаналізуйте особливості союзу між Росією і Білоруссю

Початком міжнародних відносин між Росією і Білоруссю як незалежними державами можна вважати підписання Біловезьких угод та освіта СНД після розпаду СРСР в 1991 році. 13 листопада 1992 було підписано Угоду про вільну торгівлю.

Білорусько-російська інтеграція в чому [джерело не вказано 958 днів] вигідна і Росії, і Білорусії. Багатовікове сусідство братніх слов'янських народів з єдиними історичними коренями сприяло розвитку і взаємопроникнення їх національної економіки, культури. Близько 10% населення Білорусії - росіяни або діти від змішаних шлюбів. Розрив господарських зв'язків дуже болісно позначилася на добробуті народу - особливо в Білорусії, практично не має власних енергоносіїв і зав'язаною на внутрішньосоюзних ринок.

Геополітичне і військово-стратегічне значення Білорусії як партнера для Росії обумовлено її зручним географічним положенням між Росією та Західною Європою. Союз з Білорусією дозволяє Росії економити значні кошти, необхідні для створення системи військово-стратегічного стримування на західному кордоні Росії, оскільки білоруські об'єкти ППО забезпечують безпеку всього повітряного простору Білорусії та європейської Росії - особливо в ситуації, коли аналогічні об'єкти в Латвії і на Україну були або знищені, або закриті для російських військових. Росія, у свою чергу, являє собою гігантський ринок збуту для продукції білоруської промисловості та сільського господарства та є постачальником необхідних країні енергоресурсів.

Після того, як Білорусія опинилася в міжнародній ізоляції, Олександр Лукашенко активізував заходи щодо зміцнення співпраці з Росією. Цьому сприяла і низка «кольорових революцій» на пострадянській території, і об'єднання проти «недемократичною» Білорусі керівників колишніх радянських республік - України, Молдови, Грузії, Азербайджану - в рамках ГУАМ, що відбулося в 2005.

У жовтні 2004 Росія засудила введення американських економічних санкцій проти Білорусі, заявивши наступне: «Ми не підтримуємо застосування інструменту санкцій в принципі. Санкції повинні застосовуватися адресно і не зачіпати інтереси населення »(МЗС РФ Сергій Лавров).

У березні 2005 «Газпром» знову заявив про підвищення тарифів, але за вказівкою Володимира Путіна їх зберегли незмінними і на 2006 рік, у той час як для всіх інших покупців російського газу ціни були підняті.

У жовтні 2005 голова Держдуми Борис Гризлов оголосив про те, що 15 листопада 2005 Проект Конституційного акту Союзної держави Росії і Білорусії, кілька років обговорювався робочими групами, буде представлений на розгляд Вищої ради Союзної держави (що включає президентів і прем'єр-міністрів обох держав), після чого він буде винесений на референдум. Цього не сталося.

[Правити]

2006

У 2005 Олександр Лукашенко частіше будь-яких інших керівників країн СНД відвідував Росію і зустрічався з Володимиром Путіним. Однак питання про підписання Конституційного акта Союзної держави Росії і Білорусії так і не було вирішене. Переговори про єдину валюту зайшли в глухий кут. Олександр Лукашенко оцінює щорічний прямий збиток від введення єдиної валюти для Білорусії в $ 1,8 млрд і бажає, щоб їй його компенсували.

Виділення Росією кредиту Білорусі послужило причиною ланцюжка взаємних звинувачень російської та білоруської сторін. Зокрема, 28 травня 2009 року міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що Білорусь може виявитися неплатоспроможною вже в 2010 році. Пізніше президент Олександр Лукашенко порівняв Кудріна з діячами білоруської опозиції і порадив йому «підлікуватися»: «Він повністю консолідувався з нашими відморозками, які тут на західні гроші варнякають і починають нас вчити працювати", - зазначив Лукашенко на нараді з питань соціально-економічного розвитку. [3] «Не виходить в Росії - не треба кланятися ходити туди, нити, плакати, треба шукати своє щастя в іншій частині планети. Я це усвідомлено публічно говорю. Ми вчора спостерігали цікаву ситуацію, коли Президент Білорусі сидить з Володимиром Путіним і абсолютно на дружній ноті обговорює питання, починаючи від приватних і закінчуючи державними. І нормальне йде обговорення », - сказав Олександр Лукашенко.

З 6 червня розгорнулася так звана «молочна війна», коли Росспоживнагляд заборонив ввезення багатьох видів молочної продукції з Білорусії в Росію через відсутність відповідної документації [4]. У той же час, багато білоруські виробники молока заявляють про те, що вони пройшли сертифікацію [5]. Окремі експерти вважають, що «молочна війна» була спланована для переділу білоруської м'ясної і молочної промисловості [6]. 11 червня Володимир Путін заявив, що Росія і Білорусія домовилися про постачання молока. [7]

Через розгорівся конфлікту Президент Білорусі не взяв участі в сесії ОДКБ у Москві 14 червня, пояснюючи це недоцільністю обговорення питань військово-політичної безпеки під час прямої загрози економічній безпеці країни [8]. При цьому офіційний Мінськ заявляє, що прийняті організацією рішення, зокрема, про створення Колективних сил оперативного реагування, є недійсними [9].

Також в ці дні було прийнято рішення в найкоротші терміни ввести елементи митного і прикордонного контролю на кордоні з Росією [10], які вже існують з російської сторони.

Незважаючи на те, що Володимир Путін раніше оголошував про досягнення домовленостей щодо поставок білоруських молочних продуктів, конфлікт тривав. Лише 17 червня Геннадій Онищенко оголосив про припинення «молочної війни» [11]. У цей же день стало відомо, що російська газова монополія «Газпром» зажадав від «Белтрансгазу» повернення 231 мільйона доларів - різницю, яка не була перерахована з-за усної угоди Олександра Лукашенка і Дмитра Медведєва про постачання російського газу за зниженою ціною в 150 доларів за тисячу кубометрів [12].

[Правити]

2010

Докладніше див також: Російсько-білоруські енергетичні конфлікти, Хрещений батько

У липні 2010 року почав діяти Митний союз Білорусії, Казахстану і Росії. [13] За деякими оцінками, створення Митного союзу дозволить стимулювати економічний розвиток і може дати додатково 15% до ВВП країн-учасниць до 2015 року [14] [15] [16 ].

У другій половині 2010 року відбулося значне погіршення відносин між керівництвом РФ і президентом Лукашенком. [17] [18]

2011

У квітні 2011 року Білорусія відкликала з Економічного суду СНД позов проти Росії про стягування зборів за нафтопродукти [19].

1 О долговременной стратегии США в Каспийском регионе и практических шагах по ее реализации. Аналитический доклад.// Евразийский вестник.-2003.- № 22.

2 Там же.

3 Ивашов Л.Г. Что стоит за планами войны США против Ирака //Журнал теории и практики Евразийства.-2003.-№ 22.

4 Лященко А. ООН: эмоции сменяет прагматизм //Красная звезда. 2003. 23 марта.

77