Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

VII Система навчальних завдань для перевірки кінцевого рівня знань. Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань. Задача 1

У хворого віком 42 років на 5-й день після виникнення нежитю з’явився шум, відчуття закладення і проведення власного голосу у вуха, двобічне зниження слуху. Іноді при ковтанні, позіханні хворий раптом починає добре чути, але через хвилину слух знову погіршується.

Об'єктивно: барабанні перетинки сірого кольору, мутні, втянуті; шепітна мова сприймається з відстані 3м, розмовна - з 6м.

1. Опишіть ознаки втягнутості барабанної перетинки.

2. Поставте діагноз.

3. Призначте лікування.

Задача 2

Хворий, віком 36 років, звернувся до оториноларинголога із скаргами на шум, зниження слуху на праве вухо, відчуття закладання, резонансу власного голосу, переливання рідини в ньому при поворотах голови, при цьому часто спостерігається короткочасне покращання слуху. Вважає себе хворим протягом 1-го місяця. Захворювання пов'язує з виникненням алергічного риніту.

Передня риноскопія: слизова оболонка раковин носа бліда, покрита прозорим секретом, щільна при пальпуванні кульковим зондом.

Отоскопія: барабанні перетинки сірого кольору, мутні, вип'ячені, розпізнавальні пункти не визначаються.

Шепітна мова сприймається обома вухами з відстані 2.5м, розмовна мова - з 6м. Прохідність слухової труби ІІІ ступеню. Катетеризація слухової труби, транстубарне введення протеолітичних ферментів (хімотрипсін) не призвели до зменшення випинання барабанних перетинок.

1. Про яке захворювання можна думати?

2. Чому катетеризація слухової труби, транстубарне введення протеолітичних ферментів не призвели до зменшення випинання барабанних перетинок?

3. Що ще потрібно зробити для зменшення випинання барабанних перетинок?

Задача 3

До лікаря-оториноларинголога звернувся хворий З., віком 35 років, зі скаргами на відчуття шуму, закладення, незначне зниження слуху, іноді резонанс власного голосу у вухах. Два тижні тому переніс гострий катаральний риніт.

Отоскопічна картина: барабанна перетинка втягнута, темно-сірого кольору. Результати аудіометричного дослідження (порогова тональна аудіограма): сприйняття звуків по кістковій провідності не порушено, по повітряній провідності - підвищенні пороги в зоні мовних частот до 40 дБ.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Ваша думка про етіологічні фактори цієї патології?

3. Механізм і послідовність розвитку захворювання.

4. Лікування (загальні принципи).

Задача 4

У хворої А., 45 років, на 5-й день нежитю з'явилось незначне зниження гостроти слуху, відчуття закладення вух. Ще через 5 днів відчула повноту і переливання рідини у вусі, періодичне зниження слуху (при нахилі голови вперед слух покращувався, в положенні на спині - погіршувався). В подальшому відчуття переміщення рідини зникло, зниження гостроти слуху і "закладення" вух носило постійний характер.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Як називається періодична зміна погіршення і покращання гостроти слуху? З чим це пов'язано?

3. Чим можна пояснити постійне закладення вух і зниження гостроти слуху в подальшому?

4. Призначте лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]