Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivky19.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Задача № 8

Солдат З., поступив на ПМП з наскрізним осколочним пораненням гортані (на границі середньої і нижньої третини щитовидного хряща). Поранення супроводжується утрудненим гортанним диханням, безперервним кашлем з виділенням крові, погіршенням загального стану здоров'я.

При пальпації гортані відчувається рухливість фрагментів щитоподібного і перснеподібного хрящів.

1. Які допоміжні методи дослідження необхідні?

2. Послідовність лікувальних заходів (а,б,в,г,д) до госпіталізації пораненого в шпиталь "голова-шия".

3. Що повинен виконати оториноларинголог шпиталю "голова-шия"?

Задача № 9

Після бомбового удару, нанесеного по позиції стрілкового підрозділу, у солдата Ф. з'явився шум у вухах, наступила повна двобічна глухота, розлад ототопіки, мови (дисфонія). Ознак травми будь-якої частини тіла не знайдено. Невропатолог не виявив змін центральної нервової системи органічного характеру.

Оториноларингологом виявлено зниження чутливості шкіри зовнішніх слухових проходів, слизової оболонки глотки. Барабанні перетинки не змінені. Розмовної мови поранений не сприймає. Звуки камертонів С128 і С2048 сприймає.

1. Ваш діагноз? Обґрунтуйте його.

2. Механізм розвитку порушень слуху і мови?

3. Лікування.

Задача № 10

Хворий М., протягом 2-х років страждав хронічним катаральним ринітом. Вчора під час чергового взриву кам'яної породи відчув біль у лівому вусі, зниження слуху на нього.

Отоскопічна картина: перфорація барабанної перетинки лівого вуха в задніх квадрантах, навколо якої спостерігаються крововиливи. Мілкі крововиливи є також в слизовій оболонці медіальної стінки барабанної порожнини.

1. Попередній діагноз.

2. Який фактор у хворого міг сприяти виникненню розриву барабанної перетинки? Чому?

3. Передбачувані результати камертональних досліджень R, W?

Задача № 11

Громадянину Х., годину тому нанесли сильний удар в потиличну область. Загальний стан важкий: непритомність, порушення психіки, брадикардія, блювання, не зв'язане з прийомом їжі тощо. Через 11 днів хворий прийшов до свідомості, загальний стан здоров'я покращався. Основні скарги: втрата слуху на праве вухо, незначне запаморочення, нудота, розлад рівноваги.

Отоскопія - барабанні перетинки не змінені. Шепітну і розмовну мову хворий правим вухом не сприймає. Помірно виражений периферичний парез правого лицьового нерва.

1. Вірогідні причини ураження звукового аналізатора (а,б,в).

2. Допоміжні методи дослідження.

3. Лікування ураження органа слуху.

Задача № 12

Громадянин H., віком 39 років, звернувся в ЛОР-відділення зі скаргами на виділення крові з зовнішнього слухового проходу лівого вуха, сильний біль при жуванні і любих рухах нижньої щелепи. Вищенаведене пов'язує з падінням на нижню щелепу.

Об'єктивно: після очистки зовнішнього слухового проходу від крові виявлено випинання в області передньої і нижньої стінок його кісткового відділу. Hа вершині випинання за допомогою кулькового зонда знайдено розрив шкіри та дрібні кісткові осколки. При пальпації ділянки скронево-нижньощелепного суглобу відмічається болючість і припухлість. Гострота слуху: ШМ - 6м; РМ > 10 м.

1. Поставте діагноз.

2. Визначте допоміжні методи діагностики при даній патології.

3. Призначте лікування (а,б,в,г).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]