Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
експериментальна.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

43.Аналіз плану «тест-вплив-ретест».

Також має дві групи, експериментальну і контрольну. В експериментальній групі відбувається тестування, потім вплив, потім тестування. В контрольній групі відбувається тестування і тестування.

Може бути створена одна контрольна група, а може бути створено декілька контрольних груп, кількість контрольних груп залежить від змінних, які ми хочемо контролювати.

"Тест - вплив - ретест" дозволяє контролювати вплив "побічних" змінних, які порушують внутрішню валідність.  Зовнішня валідність пов'язана з можливістю перенесення даних на реальну ситуацію. Головним же моментом, що відрізняє експериментальну ситуацію від реальної, є введення попереднього тестування. Як ми вже відзначили, план "тест - вплив - ретест" не дозволяє контролювати ефект взаємодії тестування та експериментального впливу: попередньо тестований випробуваний "сенсибілізіруєтся" - стає більш чутливим до впливу, так як ми вимірюємо в експерименті саме ту залежну змінну, на яку збираємося впливати за допомогою варіювання незалежної змінної. 

44.Особливості планування психологічного експерименту для одного досліджуваного.

Дослідження можна проводити над одним досліджуваним, якщо ми доведем, що він є типовим представником даної популяції.

45.Факторні плани для двох і кількох незалежних змінних.

Факторні експерименти застосовуються тоді, коли необхідно перевірити складні гіпотези про взаємозв'язки між змінними.  Факторні експерименти є окремим випадком багатомірного дослідження, в якому намагаються встановити відносини між кількома незалежними і кількома залежними змінними. У факторному експерименті перевіряються одночасно, як правило, два типи гіпотез:  1) гіпотези про роздільне вплив кожної з незалежних змінних;  2) гіпотези про взаємодію змінних, а саме - як присутність однієї з незалежних змінних впливає на ефект впливу на інший.  Факторний експеримент будується за факторному плану.Факторне планування експерименту полягає в тому, щоб всі рівні незалежних змінних поєднувалися один з одним.Число експериментальних груп дорівнює числу сполучень рівнів всіх незалежних змінних. 

У факторних планів психологічних експериментів є змінна Y, яка є залежною і є дві незалежні змінні: X1 X2. Кожна із незалежних змінних повинна мати мінімум два рівні. У факторних планах незалежна змінна має рівні і дослідження відбуваються так, що створюються ситуації, щоб дослідити вплив різних рівнів різних незалежних змінних на залежну змінну. Найпростіші факторні плани типу 2х2 або 2х2х2 припускають використання двох і відповідно трьох незалежних змінних з двома рівнями градації.

2*3*2 для експериментатора це означає, що є одна залежна змінна і три незалежні. Для першої незалежної є два рівні, для другої три, а для третьої два рівні.

46.Виявлення причин взаємодії двох незалежних змінних з допомогою графічного зображення результатів експерименту.

47.Планування за методом латинського і греко-латинського квадратів.

"Латинська квадрат" дозволяє значно скоротити число груп. Зокрема, план 2х2х2 перетворюється на просту 4-клітинних-ную таблицю: Рівні третьої змінної (А, В, С,) зустрічаються в кожному рядку і в кожній колонці по одному разу. Комбінуючи результати по рядках, стовпцях і рівнями, можна виявити вплив кожної з незалежних змінних на залежну, а також ступінь попарного взаємодії змінних.  Застосування латинських букв в клітинках для позначення рівнів третього змінної (А - є, В - ні) традиційно, тому метод названий "Латинська квадрат".  Більш складний план за методом "греко-латинського квадрата" застосовується дуже рідко. З його допомогою можна досліджувати вплив на залежну змінну чотирьох незалежних. Суть його в наступному: до кожної латинської групі плану з трьома змінними приєднується грецька буква, що позначає рівні четвертої змінної.