Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Орган праци.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать
  1. Організація прийому відвідувачів

На прийомах відвідувачів керівник має можливість отримувати цінну інформацію про самих відвідувачів і про стан справ на тих ділянках, де вони працюють. Крім того, прийом відвідувачів із особистих питань відображає виконання керівником соціальної ролі організації чи підприємства, яку він уособлює.

При вирішенні питань організації прийому відвідувачів необхідно пам’ятати одне важливе правило: час відвідувача не менш цінний, ніж час працівника апарату управління. Дотриманню цього правила сприяють:

- встановлення певних днів і годин прийому відвідувачів із службових та особистих питань;

- інформування відвідувачів.

Прийом відвідувачів із службових питань потрібно встановити протягом усього робочого тижня в певні години, наприклад, після обідньої перерви. Час для прийому відвідувачів із особистих питань краще визначити за днями тижня, поділивши ці обов’язки між заступниками. Робити це краще також у другій половині дня.

У вдосконаленні практики прийому відвідувачів важливу роль відіграє їхнє інформаційне обслуговування. Відвідувачі повинні чітко знати, до кого вони повинні звертатися з певних питань, мати відповідну інформацію про хід виробництва, його перспективи, власні можливості росту тощо. Цю та іншу інформацію аналогічного змісту вони повинні отримувати з оголошень, стінних газет, наказів і т.д. тоді відпаде потреба у відвідуванні ними керівників із цих питань.

Увага! Сама бесіда під час прийому відвідувачів буде результативною, якщо керівник до їхнього приходу ознайомиться з суттю справи, створить невимушену атмосферу в її процесі, проявлятиме зацікавленість у ході розмови, не поспішатиме з підведенням підсумку.

Менеджмент вказує на використання таких порад керівником під час прийому відвідувачів:

- створіть із самого початку зустрічі умови, які б спонукали до тривалої бесіди;

- уточніть тему розмови перед її початком;

- задавайте питання в такій формі, щоб вони не виводили з рівноваги співрозмовника;

- надавайте можливість висловлюватися всім учасникам розмови;

- сформулюйте результати розмови в присутності співрозмовника.

Вміння вести бесіду є однією з найважливіших ділових рис сучасного керівника!

Резюме

  1. Результативність управлінської праці значною мірою залежить від особистих ділових якостей керівника та його вміння використовувати існуючі методи організації роботи з колективом.

  2. В організації праці менеджера важливу роль відіграє вміння ним планувати її, згруповувати дрібні роботи тощо.

  3. Важливим аспектом у вдосконаленні управлінської праці є раціоналізація процесу документування.

  4. В організації й проведенні ділових зустрічей важливого значення набуває розробка їх плану, відбір учасників, вибір місця й часу проведення.

  5. Організація прийому відвідувачів із службових питань повинна відповідати всім сучасним вимогам до цієї ділянки роботи керівника з точки зору повної їх інформованості, вибору зручного часу, створення атмосфери доброзичливості в бесідах та ін.

Тема № . РОЗВИОК ОСОБИСТОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

План

  1. Управління часом.

  2. Швидке читання.

  3. Графічні засоби в роботі менеджера.

  4. Тренування памяті.

  5. Тренування інтелекту.

  6. Управління стресом.

  1. Управління часом

Для того, щоб ефективно виконувати всі функції управління, менеджер повинен вміти управляти й самим собою, тобто здійснювати особистий менеджмент. Особистий менеджмент включає, в основному, ті питання, які перераховані в змісті даної лекції. Першим із них є управління часом.

У розпорядженні менеджера поряд з іншими є ще один унікальний ресурс – час. Як ним правильно розпорядитися?

Три основні можливості робочого часу:

Нічого не робити. Менеджер часто задає собі питання: “Що буде, якщо я не буду нічого робити?” у цьому питанні прихована одна важлива істина: необхідно розпізнавати ситуації, які лише віднімають час і не приносять відчутної користі. Немає сумніву, що такі ситуації та справи існують як у державному, так і в приватному бізнесі. У державному бізнесі їх більше.

Делегування роботи. Менеджер не може забезпечити гнучкості у своїй роботі, якщо він не передоручатиме її частину для виконання іншим. Делегування – це передача завдання комусь іншому, хто може його виконати. Це необхідно робити з трьох причин:

- тільки через делегування можна дати підлеглому можливість розкрити свої здібності;

- відмова від делегування веде до перевантаження керівників та сповільнення процесу прийняття рішень;

- відсутність делегування скорочує час на виконання деяких менеджерських функцій.

Щоб здійснити ефективне делегування роботи необхідно передбачити наступне:

- визначити відповідальність і повноваження за кожний вид діяльності;

- уникати детального інструктування;

- не робити висновків за підлеглих;

- спокійно сприймати деякі помилки в роботі підлеглих.

Виконати роботу самостійно. Делегувавши роботу підлеглим, менеджер організовує свій особистий робочий час. При цьому організація часу повинна виходити з основних завдань суб’єкта діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]