Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Орган праци.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Основні групи графічних засобів управління

  • оргограми – застосовуються для моделювання організаційних структур і процесів (структура підприємства, структура Арарату управління тощо);

  • топограми – мають вигляд маршрутних схем, на яких схематично зображають рух предмету праці через робочі місця, схеми маршрутів робітників при багатоверстатному устаткуванні;

  • хронограми – це графіки, які відображають розвиток явища в часі. Відомо понад 100 зразків різних хронограм. Найчастіше в практиці зустрічаються: циклограми, графіки Ганта (для оперативного управління виробництвом), хронограми робочих процесів (для хронометражних спостережень);

  • діаграми – застосовуються для наглядного зображення пропозицій і динаміки окремих показників з метою регулювання їх величини.

Доцільність вибору того чи іншого графічного прийому і ефективність його застосування залежать від масштабу завдань, які вирішуються.

  1. Тренування пам’яті

Память – це психічний процес, який полягає у:

а) запам’ятовуванні предметі, явищ, вчинків, думок і т.д.;

б) збереженні того, що запам’яталося;

в) відтворенні того, що запам’яталося;

г) впізнанні тих об’єктів, які мали місце в минулому.

Види пам’яті:

  • наочно-образна память проявляється в запам’ятовуванні й відтворенні видимих і слухових образів. Ця пам’ять має велике значення в робочій, навчальній і творчій діяльності людини.

  • словесно-логічна память виражається в запам’ятовуванні й відтворенні думок. Цей вид пам’яті тісно пов’язаний із мовою. Наприклад, об’єкт спостереження можна не лише запам’ятати наочно, але й виразити його сутність у словесній формі.

  • рухова память залежить від співвідношення збудження й гальмування нервових клітин. Виникнувши, рухомий образ впливає на групу мязів, робота яких пов’язана з цим образом.

  • емоційна память – це пам’ять на емоційні стани, які мали місце в минулому. Емоційні переживання швидко запам’ятовуються й легко відтворюються.

  • короткотермінова (оперативна) память утримує інформацію у вигляді неповного відтворення подій (напр., при погляді на сукупність цифр).

  • довготермінова память служить для запам’ятовування інформації надовго. Все, що утримується протягом більш, ніж декількох хвилин, знаходиться в довготерміновій пам’яті.

Відомі в психології прийоми запам’ятовування поділяються на логічні й механічні.

Логічне запамятовування спрямоване на зміст поступаючої інформації. Механічне запамятовування пов’язане з формою інформації, яка сприймається: слова, звуки, образи. У практичній діяльності важко провести межу між логічним та механічним запам’ятовуванням. Це добре видно на найбільш поширеному прийомі запам’ятовування – повторенні.

Повторення – найбільш розповсюджений метод запам’ятовування. При цьому необхідно знати такі правила:

  • великий за обсягом матеріал слід поділяти на частини за їхнім змістом і вивчати, після чого повторювати в цілому;

  • кількість повторень повинна бути дещо більшою за ту, якої виявилося достатньо для першого повного відтворення матеріалу;

  • повторення інформації повинно починатися не пізніше, ніж через годину після запам’ятовування (через годину в пам’яті людини залишається не менше 50%, а через день 30-35% того, що запам’яталося).

Увага! Пам’ять – це основа, на якій базується будь-яка професійна діяльність. Сучасний менеджер не уявляється без хорошої пам’яті, тому він повинен постійно думати про її розвиток.

Для розвитку пам’яті менеджмент рекомендує використовувати наступні прийоми:

  • повторення вивченого. Менеджер повинен періодично освіжувати в пам’яті вивчене (перечитувати, продумувати і т.д.);

  • цілеспрямовані вправи. Тут можна запропонувати вивчення цифрового матеріалу, текстів прози й віршів, образів;

  • тренування спостережливості. Спостережливість сприяє покращенню невимушеного запам’ятовування. Для цього рекомендують регулярні вправи з обдумуванням того, що мало місце за день, тиждень, місяць і т.д.;

  • гігієна памяті. При втомі не слід постійно підбадьорювати себе тонізуючими напоями (кава, чай). При інтенсивній розумовій праці доцільно через 40-45 хвилин робити невеликі перерви; дуже корисні фізкультпаузи; дуже важливим є повноцінний сон. Суттєве значення для розвитку пам’яті має правильне харчування (не менше 3-х разів на день). Позитивний вплив на розвиток пам’яті мають хороші взаємовідносини в сім’ї та на роботі.

Отже, пам’ять – це важлива функція інтелекту. Можна цілком упевнено сказати: є пам’ять – є людина. Тому кожен повинен дбати про її розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]