Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inovats_shpory.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
918.02 Кб
Скачать

31. Як розподіляються інновації за характером впливу на ринково-технологічні можливості фірми?

За характером впливу на ринково­-технологічні можливості фірми інновації поділяються на:

  • підтримуючі – інновації, які сприяють удосконаленню продукції. Можуть бути новими, радикальними або дуже поступовими (інкрементальними). Їхня загальна риса – покращення якості існуючих продуктів у межах їх технічних характеристик;

  • п

    Технічні характеристики продукту

    ідривні – забезпечують більш низьку якість продукції, яка вже існує, але іншої гіршої якості, що простіша в експлуатації, дешевша, більш зручна, орієнтована на нижчі сегменти споживачів;

І Підтримуючі технології

Високі прибутки

ІІ Підривні технології

Технічні характеристики продукту (верхній

сегмент)

Низькі прибутки

Технічні характеристики продукту (нижній сегмент)

Час

архітектурні – інновації, що базуються на комбінації елементів різних видів інновацій, вони приводять до старіння існуючих технологій, продуктів, ринків, а значить – до створення нових.

32. Поняття інноваційної діяльності. Визначення інноваційної діяльності згідно Закону України „Про інноваційну діяльність”.

Інноваційна діяльність – це діяльність, яка спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок, випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг. Таке визначення дано в Законі України „Про інноваційну діяльність” .

Інноваційна діяльність як процес включає:

  • інноваційну маркетингову діяльність (маркетингові дослідження ринків збуту, пошук нових споживачів);

  • інформаційне, фінансове, організаційне забезпечення;

  • наукові дослідження, конструкторські і технологічні розробки , які включають пошук новаторських ідей і інженерні рішення;

  • організаційно-технічну підготовку виробництва;

  • виробництво новацій;

  • комерціалізацію новацій (або перетворення їх в інновацію);

  • поширення в інші сфери (дифузія)”.

33. Місце інноваційної діяльності в інноваційному менеджменті.

Інноваційний менеджмент - це система управління інноваціями, інноваційним процесом і економічними відносинами, які виникають в процесі управління.

Інноваційний менеджмент – це професійний вид управлінської діяльності, який включає планування і організування, мотивування, контролювання і регулювання процесів розробки і впровадження інновацій на об’єктах різних рівнів, які направлені на досягнення інноваційних цілей цих об’єктів.

В інноваційному менеджменті можна виділити практичну і наукову складові. Практична складова проявляється в здійсненні конкретних управлінських дій в тій чи іншій сфері.

В основі цих дій лежить наукова складова, тобто відповідна теорія, методологія, прийоми. Наукову складову представляє інноватика. Інноватика — це область науки, яка вивчає закономірності розвитку інноваційних процесів.

До інноваційної діяльності відноситься вся діяльність в рамках інноваційного процесу, включаючи маркетингові дослідження ринків збуту і пошук нових споживачів, інформаційне забезпечення можливого конкурентного середовища і споживчих властивостей товарів конкуруючих фірм, пошук новаторських ідей і рішень, а також партнерів по впровадженню і фінансуванню інноваційного процесу. Всі ці види діяльності представляють інноваційну сферу, тобто область діяльності виробників і споживачів інноваційної продукції (робіт, послуг), включаючи створення і поширення інновацій”. інноваційну діяльність характеризується як „процес стратегічного маркетингу, НДДКР, організаційно-технічної підготовки виробництва, виробництва й оформлення нововведень, їх впровадження (або перетворення в інновацію) і поширення в інші сфери (дифузія)”. Отже, головними компонентами інноваційної діяльності є новації, інвестиції та інновації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]