Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PYTHON 1-60 шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать

23. Критерії вибору формалізму для представлення лінгвістичних явищ в кл

формалізм – мова є вродженою компонентою людськогг мислення, залежить від способу використання мови

вимоги до вибору формалізму:

-лінгвістична природність(зручність відображення явищ природи)

-формальна потужність(класифікація природних мов і граматик)

-обчислювальна ефективність(формалізм, що забепечує більшу швидкодію і має більшу ефективність)

24. Граматики, що використовуються для опису в кл

Граматика скінченних автоматів

Скінченний автомат містить 6набір станів(нетермінальних символів), серед яких виділяють один або декілька початкових і кінцевих і умов переходу між станами. Інформацією для переходу за умов служать символи, що поступають з стрічки, яку читає автомат. Часто умови переходу не задаються безпосередньо, а а обчислюються словарним компонентом, що ставить у відповідність символам або ланцюжкам символів стрічки-символи їх узагальнених класів.

Контекстно-вільні граматики

Граматики, які описуються у вигляді правил, що ставлять у відповідність нетермінальним символам в своїх лівих частинах набір термінальних і нетермінальних символів в правих частинах. синтаксис контекстно-вільних граматик дуже простий, аля для опису бгатьох феноменів природньої мови простого апарату не достатньо.

Когнтекстн- залежні граматики

Граматики залежності не дають можливості зручного представлення словосполучень як одиниць аналізу, а такеож зєднання тих структур, які по своїй природі не є залежними один від одного, наприклад, сурядних конструкцій

25.Загальна схема опрацювання текстів на природній мові

текст >>>>>>поділ на окремі речення->>>>>>>>>>>>>>>>>поділ на слова>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>характерстики слів->>>>>>>>>>синтаксична структура речення>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

результати

опрацювання

тексту 1)рівень текту 2)рівень речення 3)рівень слова

26. Аналіз окремих слів. Характеристика етапу

сюди належать морфологічний та морфемний аналіз слів. Вхідними параметрами є текстове представлення окремої словоформи. Метою є визначення певногг набору морфологічних характеристик і встановлення словоформ. Результати морфологічного аналізу неоднозначні. Правильність і повнота морфологічного аналізу залежать від:

1)правильності лінгвістичної моделі, яка закладена в основу морфологічного аналізатора

2)рівня формалізації знань у створеній машинній граматиці(як ми реалізовуємо дану модель)

27. Аналіз окремих речень. Характеристика етапу

Здійснюється синтаксичний аналіз. Метою є визначити взаємозвязки між реченнями та частинами речень. Завданням програми є – використовуючи морфологічну інфу про слова побудувати синтаксичну структуру вхідного речення.

Об”єктом аналізу є речення, яке представлене у вигляді набору словоформи, яким представлена у відповідність набір морфологічних характеристик.

Результатом є синтаксична структура речення яка представляється як інфа про взаємозвязки між словоформаими даного речення . найчастіше результати синт аналізу представляються за допомогою графа(вузо-словоформа, лінгв. звязок - дуги). в англ мові представляються у вигляді дерев.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]