Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PYTHON 1-60 шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать

43. Які складові необхідні для опису мови в її морфологічній моделі?

Для опису мови потрібно: таблиця морфів, список морфів, список грамем, список масок.

44. Поняття таблиці морфів. Навести приклад

Дані таблиці необхідні для кожної позиції, для кожної частини мови.Стрічки таблиці морфів утворюють парадигми, різні стрічки відповідають різним класам словозмін.Грамеми відповідають стовпчикам таблиць.Словник містить основи слів з вказанням відповідних стрічок таблиць морфів.

45. Поняття списки масок. Навести приклад

Для опису дефлективності парадигм вводиться поняття маски.Маска- це стрічка певних знаків , припустимо + -. Довжина стрічки дорівнює довжині стрічки таблиці морфів.Кожен з цих знаків, що відповідає певному стовпчику таблиці морфів, задає інформацію вибору даного стовпчикапри аналізі або синтезі. Таким чином маска забороняє певні стовпчики таблиці морфів.Списком масок називається список , що використовується в системі для даної позиції дано частини мови.На рис. в словнику крім номерів стрічок таблиць морфів , прписані також номери масок.

46. Поняття списки морфів. Навести приклад

Коли йдеться про поєднання декількох суфіксів, додається ще одна таблиця-список морфів. Для кожної позиції словоформи всі попередні позиції в моделі форм грають роль подібну до ролі основ, а всі наступні підпорядковують їй аналогічно тому , як в найпростішому випадку вибір єдиного суфіксального морфа визначається основою.У відповідності до цього складається так як би міні-словники морфів для кожної позиції .В них для морфів вказують номери стрічок таблиць морфівдля всіх настуних позицій.Такі списки називаються списками морфів.

47. Поняття технічної частини мови

В «середині» кожної частини мови таблиці складать взаємопов*язану систему, але таблиці однієї частини мови не пов*язані з таблицями іншої.Такі окремі підсистеми таблиць називають в моделі технічними або формальними частинами мови.Кожна формальна частина мови задається незалежною реалізацією системи таблицьПараметром формальної частини мови є кількість позиційі вона визначає кількість таблиць необхідних для опису даної частини мови.

48 Яку інформацію повинен містити кожен запис у словнику основ

текст основи; інформація, що ідентифікує лексему (номер); номер технічної частини мови –набір таблиць; набір грамем для нульової позиції; набір номерів масок; набір номерів стрічок таблиць морфів; службова інформація

49. Порівняння методів ма «справа-наліво» і «зліва-направо»

При «с-н»робиться спроба вичленити кінцеву частину словоформи і потім перевірити наявність в словнику частини, що залишилась (основи),умовної. При «з-н» робиться спроба знайти у словнику певнупочаткову частину ланцюжка букв, а потім перевірити , що частина , яка залишилась , може бути можливо квазіфлексією для даної основи.При обох підходах може бути невдале розбиття і тоді треба пробувати розбивати слово іншим чином.

50. Переваги методів ма «зліва-направо»

В даному методі значно спрощується перевірка відповідності основ їх квазіфлексії , бо вони є відомими. Не треба вказувати кінець слова у вхідному тексті.Задачу побудови словникаі пошуку в ньому можна розглядати як задачу керування базою даних, тому нам не потрібно ніякої лінгвістичної інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]