Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для Курсового ТПД.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

3.2 Перелік завдань для виконання курсової роботи

При виконанні завдань треба провести розрахунки напруженого, деформованого стану, та зусиль для різних процесів обробки металів тиском.

Напружений стан деформованого металу розраховується при різних термомеханічних параметрах процесу, з урахуванням температури, ступеню, швидкості деформування та марки сталі. Якщо в таблиці приведено кілька значень тих чи інших параметрів розрахунки слід проводити кілька разів для визначених початкових даних і проаналізувати залежність напружень та зусиль від зміни цих факторів.

Для окремих процесів обробки металів тиском розглядаються різні граничні умови, які мають місце в різних законах тертя: постійних дотичних контактних напружень – закон Зібеля, та змінних напружень - закон Амонтона. Для кожного процесу ОМТ, де це

можливо, застосуються ці два закони, проводяться розрахунки напруженого стану і результат порівнюється.

Деформований стан досліджується не для кожного процесу. Поля швидкостей визначаються після інтегрування функціональних залежностей для швидкостей деформацій. З граничних умов та початкових даних, приведених вище у таблицях 2.1-2.9, для плоскої задачі розраховуються поля напружень, середній тиск, сила деформування, де це потрібно, поля швидкостей та поля швидкостей деформацій.

Тема 1. Розрахувати напружено-деформований стан дроту, зусилля волочіння при різних коефіцієнтах тертя та ступенях деформування.

Тема 2. Розрахувати напружено-деформований стан штаби при гарячій прокатці, зусилля з використанням закону тертя Зібеля, різних температур та ступенях деформування.

Тема 3. Розрахувати напружено-деформований стан штаби при холодній прокатці, зусилля з використанням закону тертя Амонтона, різних коефіцієнтах тертя та ступенів деформування.

Тема 4. Розрахувати напружено-деформований стан циліндричної заготовки (вар.1,3,5,7), та зусилля осаджування при різних законах тертя (вар.2,4,6), швидкостях переміщення інструменту та ступенях деформування.

Тема 5. Розрахувати напружено-деформований стан циліндричної заготовки, та зусилля видавлювання з використанням закону тертя Амонтона, різних коефіцієнтах тертя та ступенях деформування.

Тема 6. Розрахувати напружений стан заготовки, та зусилля об’ємного штампування з урахуванням постійності дотичних напружень на контакті, різній температурі та різних ступенях деформування.

Тема 7. Розрахувати напружено-деформований стан заготовки, та зусилля відкритого та закритого прошивання при законі тертя Зібеля, різних швидкостях переміщення інструменту та різних ступенях деформування.

Тема 8. Розрахувати напружений стан, зусилля для витягування плоскої заготовки з прижимом та без прижиму, при законі тертя Амонтона, різних коефіцієнтах тертя, різних ступенях деформування.

Тема 9. Розрахувати напружено-деформований стан заготовки, та пластичний момент при згині з використанням та без використання дії продовжної сили, різних ступенях деформування.

4. Теорія розрахунків напруженодеформованого стану і параметрів процесів обробки металів