Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PYeRYeLIK_PITAN_NA_ISPIT_Z_ISTORIYi_UKRAYiNS_KO....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
93.89 Кб
Скачать

11. Література доби Київської Русі.

Виникнення літератури в К.Р. сягає давніх часів, але формування худ.,філософ., публіц., літератури відбувається під впливом Візантійської богословської традиції та візант.христ.літератури. Всі праці літ.творів діляться на перекладну й оригінальну літературу. До основних перекладів належать: «Лествиця» Іоанна Болгарського, праці Діонісія,Григорія Низького, ізборники. До оригінальної літ.: літописи («Повість минулих літ»), агіографічна літ.(житія), філософсько-публіцистична( «Повчання дітям») ,патерики, «бджоли»,паломницька літ.Справжнім шедевром художньої літератури Київської Русі XII ст. є «Слово о полку Ігоревім». Окрім христ.літ. продовжувала свій розвиток усна нар.творчість. Всі книги мали рукописний характер і завжди ілюструвалися прикрашанням тексту та головних букв. Пам»ятки: «Остромирове Євангеліє», Ізборник Свтослава. Вершиною книжкової мініатюри стає оздоблення Радзивільського літопису з 617 кольоровими мініатюрами.

12. Загальна характеристика філософської думки Київської Русі.

Загальна спрямованість філософської думки в культурі Київської Русі визначалась суворими ідеологічними та політичними завданнями побудови міцної централізованої держави. Поширення християнства, яке пов’язують з розвитком письменності й освіченості на Русі, позитивно вплинуло на підвищення загального культурного рівня народу, залучення його культурних верств до надбань європейської, насамперед античної, філософської та соціально-політичної думки. Разом з тим слід підкреслити своєрідність, оригінальність вітчизняної філософської думки того періоду, яка спирається на особливості світоглядних позицій, культури і традицій народу. Провідне місце за своїм світоглядним і філософським значенням належить твору київського митрополита Іларіона «Слово про Закон і Благодать»,написаного в період князівства Ярослава Мудрого, що витлумачує смисл світової історії. Для філософської традиції Київської Русі характерною є етична

спрямованість, яка виразно звучить у «Повчанні Володимира Мономаха».Златоустом, що прославив себе красномовністю, називали в Київській Русі Кирила Туровського (близько 1130—1182 pp.), єпископа з Турова. Його проповіді, звернені до людини, характеризуються яскравістю стилю і мови,

символічністю й оригінальністю думки. Його знаменита притча про сліпого і кульгавого розкриває ідею єдності морально чистої душі і здорового людського тіла. Загалом, філософська думка лише починала розвиватися в К.Р., але можна сказати, що в цій галузі було досягнуто значних результатів для подальшої історії її розвитку.

13. Архітектура Київської Русі.

Протягом сторіч у східних слов'ян нагромаджувався багатий досвід архітектури, склалася національна традиція містобудування. Довгий час як головний будівельний матеріал використовувалася деревина, що була в достатку доступна. Розвиток архітектури ділять на такі етапи:1)візантійський канон,2)виникнення оригінальних архітектурних шкіл. За призначенням архітектура поділялася на житлову,культову й оборонну. В К.Р.сформувався єдиний архітектурний образ міста: дитинець, окольний град, посади. Найцікавішою є культова архітектура. Найбільше поширення на Русі отримало хрестово-купольне планування соборів.Древньоруські майстри удосконалили візантійський тип кладки. Втіленням головних архітектурних досягнень Русі став Софійський собор у Києві, який зберігся до наших днів, але в дуже перебудованому вигляді.У ХІІ ст. візант. канон трасформується, зникає хрестово-купольна конструкція.Прикладами оригінальних архітектурних шкіл є: храм Федорівського монастиря,церква Богородиці-Пирогощі, Кирилівська та Васильківська церкви, Борисоглібський та Успенський собори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]