Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

1.2. Основні показники фінансово-господарської діяльності пп «Західний Буг»

Фінансово-господарська діяльність ПП «Західний Буг» незалежно від організаційно-правової форми і власності розпочинається з формування статутного фонду. Статутний фонд це виділені підприємству або залучені ним на засадах, визначеним ним законодавством, фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, що закріплені за підприємством на праві власності або повного господарського відання. За рахунок статутного фонду підприємство формує свої власні (основні та оборотні) кошти. Порядок і джерела формування статутних фондів залежить від типу підприємства і форми власності, на базі якого воно функціонує. В Україні права підприємств різних форм власності та типів закріплені у чинному законодавстві, зокрема в законах України “Про власність”, “Про підприємство в Україні”, “Про господарські товариства”.

Розмір статутного фонду ПП «Західний Буг», як і будь-якого іншого підприємства, в значній мірі визначає масштаби його виробничо-господарської діяльності, яка безпосередньо залежить від таких факторів, як попит, пропозиція і ціна на товари та послуги, розмір залучених кредитів та інших позикових фінансових ресурсів. У нашому випадку розмір статутного фонду впливає на можливості зовнішнього фінансування, ділову репутацію підприємства.

Початковий розмір статутного фонду підприємства фіксується в статуті або установчому договорі, які в обов’язковому порядку подаються до органів влади під час державної реєстрації підприємства. Контролюючі державні органи (фінансові, податкові), а також банки у взаємовідносинах постійно слідкують за розміром статутного фонду нашого підприємства і за тим, щоб він був відповідним чином оплачений: адже замало лише задекларувати в статуті певний розмір статутного фонду, треба вжити заходи до того, щоб кошти (або майно, нематеріальні активи) надійшли в розпорядження підприємства реально від усіх юридичних і фізичних осіб, що мають частки в статутному фонді та є його власниками.

ПП «Західний Буг» є власником майна, переданого йому власниками, продукції, виробленої внаслідок господарської діяльності, одержання прибутків, а також іншого майна, придбаного ними на інших підставах, незаборонених чинним законодавством. Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності ПП «Західний Буг» є прибуток. Прибуток підприємства визначається в порядку встановленому чинним законодавством України. Чистий прибуток залишається у повному розпорядженні підприємства, в тому числі на виплату дивідендів власникам. Дивіденди роз приділяються між власниками пропорційно розміру їх внесків до статутного капіталу підприємства. Право на отримання частини прибутку ПП «Західний Буг» мають особи, які були власниками підприємства на початок строку виплати дивідендів. Строки та порядок виплати частини прибутку (дивідендів) визначаються Загальними зборами власників підприємства. Виплата дивідендів може здійснюватись у будь-якій формі, що не заборонена чинним законодавством України, зокрема в грошовій формі (чеком, платіжним дорученням, поштовим переказом, готівкою) або у формі майна. За рішенням Загальних зборів власників, прибуток підприємства може не розподілятися між власниками, а використовуватись на інші цілі, визначені зборами власників.

Збитки, які можуть виникнути в процесі діяльності ПП «Західний Буг», відшкодовуються за рахунок резервного фонду, майна. При недостатності розміру резервного фонду збитки покриваються за рахунок прибутків майбутніх періодів. Власники підприємства несуть відповідальність за можливі збитки в межах і пропорційно їхніх часток у статутному капіталі підприємства. Порядок покриття збитків визначається рішенням Загальних зборів Власників підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]