Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Розділ 2. Автоматизована обробка даних в інформаційній системі підприємства на основі автоматизованих робочих місць

В наш час автоматизована обробка інформації набула досить високої популярності. Розвиток інформаційних технологій дає нам можливість у десятки і сотні раз збільшити швидкість і якість оброблення управлінської інформації при мінімальних затратах людських ресурсів. Прикладом використання інформаційних технологій на ПП «Західний Буг» можна назвати заміну громіздкого паперового документообігу на багатофункціональний і оперативний електронний документообіг. Це дало можливість забезпечити високий рівень гнучкості виробництва та управління, наші працівники отримали здатність миттєво реагувати на нові суспільні потреби і за допомогою швидких телекомунікаційних технологій, таких як мережа Internet, вирішувати їх в зазначений термін. За допомогою інформаційних технологій ПП «Західний Буг» опирається на сучасні методи і способи збереження інформації, важливу роль відводиться методам і засобам створення баз даних і баз знань, мовам програмування високого рівня, не процедурним мовам маніпулювання даними, як SQL, спеціалізованим графічним та текстовим редакторам для представлення реальної картини проблемної галузі. Автоматизована обробка даних може реалізовуватися на основі автоматизованих робочих місць (АРМ).

Автоматизоване робоче місце (АРМ) спеціаліста — це інструмент раціоналізації та інтенсифікації управлінської діяльності. Ефективним режимом роботи АРМ є його функціонування в рамках локальної обчислювальної мережі. Створені АРМ спеціалістів дають можливість користувачеві працювати в діалоговому режимі, оперативно розв’язувати поточні задачі, зручно вводити дані, вести контроль, оброблення інформації, визначати достовірність результатної інформації, виводити й передавати каналами зв’язку. Інформаційне забезпечення АРМ орієнтується на конкретну, звичну для користувача, предметну сферу. Основне призначення АРМ — забезпечити управлінський персонал новими засобами техніки та технології. Мова йде про автоматизоване діалогове виконання основних функцій управління, діалогову інформаційну взаємодію користувачів і оперативний доступ до даних, нагромаджуваних у центральній базі даних ІС, або в розподільній базі даних АРМ. Засоби АРМ дають змогу автоматизувати розв’язання облікових задач, що формалізуються, забезпечити інформаційну підтримку важко формалізованих задач, результати яких використовуються для прийняття рішень.

Як приклад АМР можна розглянути робоче місце бухгалтера-спеціаліста. Для автоматизації бухгалтерського обліку на ПП «Західний Буг» використовується програма фірми "1С", система «1С. Підприємство». Цією програмою ми користуємося 10 років від початку заснування нашого підприємства. Ділянкою роботи бухгалтера є ведення бухгалтерського та податкового обліку на малому підприємстві в повному обсязі, виконуються операції в Касі, операції по розрахунковому рахунку, розрахунки з постачальниками і покупцями, розрахунки з підзвітними особами, нарахування, облік товарів, облік ОЗ, податковий облік і т.д. Під автоматизованим робочим місцем бухгалтера традиційно розуміють професійно орієнтований програмно-апаратний комплекс, який забезпечує вирішення завдань користувача безпосередньо на його робочому місці. Якщо в побудові структури облікового апарату при без комп'ютерному способі обробки облікової інформації її базовим елементом є окремий обліковий працівник, то при застосуванні обчислювальної техніки беруть до уваги не лише обов'язки та кваліфікацію облікового працівника, а й характеристику автоматизованого робочого місця бухгалтера (АРМ), на якому він працює. Обробку інформації автоматизованого робочого місця бухгалтера можна зобразити таким чином:

Рис. 1.3. Обробка інформації в бухгалтерських АРМ

Удосконалення структурної побудови бухгалтерії пов’язане із змінами в засобах побудови АРМ. Сучасні програмні продукти, такі як „1С: Бухгалтерія”, дозволяють будувати структуру бухгалтерії на основі віртуальних АРМ. Віртуальне АРМ – це реалізація правил ведення обліку за допомогу функцій програми і прав доступу користувача до бази даних. Те й інше налагоджується в робочому порядку без програмування. Для зміни технології обліку необхідно перебудувати віртуальні АРМ, яких стосується ця зміна або створити нові. Віртуальні АРМ не потребують додаткового апаратного забезпечення, внаслідок чого витрати від зміни інформаційної технології зводяться до мінімуму. Набір необхідних працівнику програмних функцій, реалізованих у віртуальних АРМ, може змінюватися. Наприклад, коли спеціаліст з обліку виробничих запасів тимчасово заміщує касира, його АРМ одразу ж перебудовується для виконання додаткових функцій. Бухгалтер отримує доступ до всіх кореспонденцій по рахунку 30 „Каса”, касових звітів разом з усіма рахунками і операціями з обліку матеріалів. При такій організації праці не потрібно одночасно використовувати декілька різних технічних складових АРМ.

На ПП «Західний Буг» окрім програмного продукту «1С. Підприємство» використовується ще й інший комплекс програмних засобів, а саме, середовище Microsoft Visual FoxPro. Цей програмний засіб створений для розв’язання низки завдань, що стосуються створення реляційних баз даних. За допомогою цього середовища наші програмісти створили програму «Обліку сировини», яка є досить необхідною для підприємства, в плані того, що за допомогою цієї програми ведеться облік руху сировинної продукції на ПП «Західний Буг».

Також на ПП «Західний Буг» використовують ряд інших програмних засобів, а саме, програму Digitals, комерційну версію якої підприємство придбало у 2011 році. Програма призначена для створення топографічних і спеціальних карт, видання карт, міського кадастру і землеустрою, а також вирішення інженерних та прикладних завдань. Нещодавно на підприємстві почали використовувати програму ВО «Автограф» - це потужний диспетчерський програмний комплекс, призначений для моніторингу транспорту і отримання звітності. ВО «Автограф» дозволяє отримувати дані від контролерів як через виділений інтернет-сервер, так і за допомогою SMS (через GSM-термінал або мобільний телефон), а також безпосередньо, за допомогою інтерфейсу USB або через точку доступу WiFi (тільки для «Автограф- WiFi »). Отримані дані зберігаються в базі даних диспетчера, що дозволяє підключатися до мережі Internet і отримувати дані в міру потреби і, потім, аналізувати їх без необхідності підключення до сервера.

Отже, ПП «Західний Буг» володіє достатнім рівнем програмного забезпечення, за допомогою якого працювати стало набагато легше, швидше і якісніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]