Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право соц. забезпечення.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
123.01 Кб
Скачать

Глава 1

1.3.6. Фонд медичного страхування

Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено запровадження в Україні загальнообов'язкового державного соціального медич­ного страхування. У Верховній Раді розглядаються відповідні законопроекти. З прийняттям цього закону буде завершено процес створення п'яти видів загальнообов'язкового держав­ного соціального страхування, що зазначені у ст. 4 Основ зако­нодавства України про загальнообов'язкове державне соціаль­не страхування.

Законопроектом "Про загальнообов'язкове державне соціаль­не медичне страхування" передбачено, що управління загаль­нообов'язковим державним соціальним медичним страхуван­ням здійснюватиме Фонд медичного страхування. Законопро­ектом передбачено, що джерелами коштів Фонду медично­го страхування будуть: 1) страхові внески страхувальників; 2) суми фінансових санкцій, застосованих згідно із законодав­ством до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду медичного страхування, а та­кож суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до законодавства на службових осіб і громадян за такі пору­шення; 3) добровільні внески та інші надходження, які не за­боронені законодавством. Кошти Фонду медичного страхуван­ня будуть використовуватися: 1) на оплату медичної допомоги, наданої застрахованим особам у необхідних обсягах; 2) фінан­сування витрат на утримання і забезпечення діяльності вико­навчої дирекції та її робочих органів, управління, розвиток ма­теріальної та інформаційної бази Фонду медичного страхуван­ня; 3) вирівнювання фінансових можливостей територій щодо надання медичної допомоги населенню за загальнообов'язко­вим державним соціальним медичним страхуванням у поряд­ку, що затверджується правлінням Фонду медичного страху­вання за рахунок певного відсоткового відрахування від суми базових страхових внесків, які надійшли до робочих органів

34

Поняття і джерела фінансування соціального забезпечення

в иконавчої дирекції; 4) створення резерву коштів. Кошти Фон­ду медичного страхування не входять до складу бюджетів, не підлягають вилученню, використовуються виключно за своїм призначенням та зберігаються в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів дер­жавного бюджету України, або в спеціалізованому банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

1.3.7. Розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Відповідно до ст. 21 Основ законодавства України про загаль­нообов'язкове державне соціальне страхування розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з кож­ного його виду визначаються, виходячи з того, що вони мають забезпечувати надання особам матеріального забезпечення та соціальних послуг, передбачених законодавством; фінансуван­ня заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків; створення резерву коштів для забезпечення виплат і надання соціальних послуг застрахованим особам; покриття витрат стра­ховика, пов'язаних із здійсненням загальнообов'язкового дер­жавного соціального страхування.

Розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування залежно від його виду щорічно встановлюються Верховною Радою України відповідно для роботодавців і застра­хованих осіб з кожного виду страхування на календарний рік у тках одночасно із затвердженням державного бюджету 1 країни, якщо інше не передбачено законами України з окре­мих видів загальнообов'язкового державного соціального стра-іння. Для визначення розміру внесків додаткові джерела коштів можуть враховуватися у разі систематичного надхо­дження їх до фонду.

Страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування залежно від його виду встановлюються з кожного аяду страхування, як правило, на календарний рік у відсотках:

35