Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право соц. забезпечення.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
123.01 Кб
Скачать

Глава 1

г о Закону й інших актів законодавства; 3) благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб; 4) асигну­вання з державного бюджету України; 5) прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду, в тому числі резерву стра­хових коштів Фонду на депозитному рахунку; 6) інші надхо­дження відповідно до законодавства. Кошти Фонду не включа­ються до державного бюджету України, не підлягають вилу­ченню та використовуються тільки за цільовим призначенням. Вони зараховуються на єдиний централізований рахунок Фон­ду в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів Украї­ни для обслуговування коштів державного бюджету України, або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди з окремих видів страхування.

Кошти цього виду соціального страхування спрямовуються: 1) на виплату застрахованим особам допомоги у зв'язку з тим­часовою непрацездатністю, вагітністю та пологами, при наро­дженні дитини та у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнен­ня нею трирічного віку, на поховання; 2) фінансування сана­торно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їхніх сімей; 3) утворення резерву страхових коштів у розрахунку на місяць для фінансування матеріального забез­печення застрахованих осіб; 4) забезпечення поточної діяльності та утримання органів Фонду, розвиток його матеріально-тех­нічної бази.

1.3.5. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Фонд загальнообов'язкового державного соціального стра­хування України на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за викорис­танням коштів, виплати, забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій відповідно до чинного зако-

32

Поняття і джерела фінансування соціального забезпечення

н одавства. Фонд є цільовим централізованим страховим фон­дом і некомерційною самоврядною організацією, а держава виступає гарантом його діяльності у сфері матеріального забез­печення і надання соціальних послуг застрахованим особам.

Джерелами формування коштів Фонду є: 1) страхові внески страхувальників-роботодавців, застрахованих осіб, що сплачу­ються на умовах і в порядку, передбачених чинним законодав­ством; 2) асигнування державного бюджету; 3) суми фінансо­вих санкцій, застосованих відповідно до чинних законів до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушен­ня встановленого порядку сплати страхових внесків та викори­стання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайня­тість населення, а також суми адміністративних штрафів, на­кладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за такі порушення; 4) благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб; 5) інші надходження відповідно до законодавства України.

Кошти Фонду використовуються: 1) на виплату забезпечен­ня та надання соціальних послуг, передбачених ст. 7 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання на випадок безробіття"; 2) відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію осіб, зазначених у частині 2 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випа­док безробіття"; 3) фінансування витрат на утримання та забез­печення діяльності виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, управління Фондом, розвиток його матеріальної та інформаційної бази; 4) створення резерву коштів Фонду. Ви­датки бюджету Фонду на забезпечення виплати допомоги у зв'язку з безробіттям є захищеними і здійснюються у першо­черговому порядку.

33