Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальное страхование. Литвин А.Ю. КЛ. 2009 (у...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

3.2.3. Види державної допомоги

Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.1992 року №2811-XII із змінами і доповненнями встановлює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів, віку, стану здоров'я дітей тощо.

Призначаються такі види державної допомоги:

  1. допомога з вагітності та пологів;

  2. одноразова допомога при народженні дитини;

  3. допомога з догляду за дитиною;

  4. грошові виплати матерям (батькам), зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років;

  5. допомога з догляду за дитиною-інвалідом;

  6. допомога за тимчасовою непрацездатністю у зв'язку з доглядом за хворою дитиною;

  7. допомога на дітей віком до 16 років (учнів до 18 років);

  8. допомога на дітей одиноким матерям;

  9. допомога на дітей військовослужбовців строкової служби;

  10. допомога на дітей, які перебувають під опікою, піклуванням;

  11. тимчасова допомога на неповнолітніх дітей, коли їх батьки ухиляються від сплати аліментів або коли стягнення аліментів неможливе.

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми за цим законом визначається Кабінетом Міністрів України.

Обчислення державної допомоги відповідно до статті 3. Державна допомога, передбачена пунктами 1 і 6 статті 2 цього закону, обчислюється у процентах до розміру заробітку (доходу).

Державна допомога, передбачена пунктом 2 статті 2 цього закону, обчислюється у кратному відношенні до розміру мінімальної заробітної плати.

Державна допомога, передбачена пунктами 3-5, 7-11 статті 2 цього закону, обчислюється за установленими нормами в процентах до розміру мінімальної заробітної плати.

Фінансування державної допомоги відповідно до статті 6. Фінансування державної допомоги сім'ям з дітьми проводиться з ФССУ (п. 1, 2, 5, 6), Пенсійного фонду України, коштів державного і місцевих бюджетів та інших коштів у порядку, що визначається КМУ.

Допомога з вагітності та пологів призначається відповідно до статті 11 «Розмір допомоги».

Допомога з вагітності та пологів надається:

  • працюючим жінкам – у розмірі 100 % заробітку;

  • жінкам, які займаються підприємницькою діяльністю, в тому числі й на умовах індивідуальної (групової) оренди, або працюють в особистому селянському (фермерському) господарстві, – у розмірі 100 % заробітку (доходу);

  • жінкам-членам творчих спілок, творчим працівникам, які не є членами творчих спілок, а також тим, що працюють за авторським договором, – у розмірі 100% заробітку (доходу), який вони одержували за останнім місцем роботи;

  • жінкам, зареєстрованим у державній службі зайнятості як безробітні не менше 10 місяців, – у розмірі мінімальної заробітної плати;

  • жінкам, які навчаються з відривом від виробництва, – у розмірі місячної стипендії;

  • жінкам із числа військовослужбовців, звільнених із Збройних Сил України, Прикордонних військ України, Служби безпеки України, військ цивільної оборони, інших військових формувань у зв'язку з вагітністю та пологами, – у розмірі 100 % грошового забезпечення, обчисленого виходячи з окладу, який вони отриму­вали до звільнення;

  • жінкам-військовослужбовцям – у розмірі 100 % грошового і натурального забезпечення;

  • жінкам із числа осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ – у розмірі 100 % грошового забезпечення.

Державна допомога, що надається сім'ям з дітьми, не підлягає оподаткуванню.

Одноразова допомога при народженні дитини. Право на одноразову допомогу при народженні дитини має сім'я у разі народження дитини.

У разі народження мертвої дитини допомога не призначається.

Розмір допомоги обчислюється відповідно до статті 17. Одноразова допомога при народженні дитини надається сім'ї у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати матерям, які стали на облік у медичному закладі в ранні строки вагітності (до 12 тижнів), регулярно відвідували й виконували рекомендації лікарів, при народженні дитини надається додаткова допомога у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

У разі народження двох і більше дітей одноразова допомога призначається сім'ї на кожну дитину.

Умови призначення допомоги. Підставою для призначення одноразової допомоги при народженні дитини є довідка про народження дитини, видана органами РАГС для одержання допомоги, а для додаткової допомоги матерям, крім того, – довідка медичного закладу.

Органи, що призначають і здійснюють виплату допомоги. Одноразова допомога при народженні дитини призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків.

Одноразова допомога при народженні дитини виплачується сім'ї, якщо звернення про її призначення надійшло не пізніше шести місяців від дня народження дитини.

Допомога з тимчасової непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною.

Право на допомогу мають працюючі матері або один з працюючих членів сім'ї чи інша працююча особа у разі необхідності мають право на допомогу з тимчасової непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною віком до 14 років, але не більше як на 14 календарних днів.

Допомога з тимчасової непрацездатності надається одному із працюючих членів сім'ї чи іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною на весь період захворювання.

З 1 жовтня 2007 року в Україні підвищено розмір деяких державних виплат: мінімальної заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Мінімальний розмір пенсій за базовим Законом про пенсійне страхування становитиме 415,11 грн. (до цього, з 1 квітня п.р. – 410,06 грн.).

Перерахунку підлягають надбавки та підвищення до пенсій, розмір яких визначатиметься, виходячи з прожиткового мінімуму (прожитковий мінімум з 1 жовтня п.р. – 411 грн.)

Зокрема будуть перераховані пенсії за особливі заслуги перед Україною (близько 1 млн. осіб), відбудеться підвищення до пенсій ветеранів війни (понад 2,9 млн. осіб), встановлені надбавки донорам (понад 52 тис. осіб).

Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» передбачена державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та на дітей – інвалідів, виплата якої проводиться органами праці та соціального захисту населення.

Розмір державної допомоги інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам, порівняно з 1 січня 2005 року, збільшився більш ніж у 2,5 раза для інвалідів з дитинства 1 групи; для інвалідів з дитинства 2 групи – в 2,9–3,4 раза; для інвалідів з дитинства 3 групи - у 2,5–3,02 раза.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 15 березня 2007 року № 749-У, з 1 жовтня 2007 року затверджені прожиткові мінімуми:

  • для осіб, які втратили працездатність – 411 гривень;

  • для дітей віком до 6 років – 470 гривень;

  • для дітей віком від 6 до 18 років – 604 гривні.

Таким чином, розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам, призначеної відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», з 1 жовтня 2007 року становить:

  • інвалідам з дитинства 1 групи разом з надбавкою на догляд – 616,5 гривень;

  • інвалідам з дитинства 2 групи – 328,8 гривень;

  • інвалідам з дитинства 3 групи – 246,6 гривень;

  • розмір надбавки на догляд одиноким інвалідам з дитинства 2 та 3 групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду – 61,65 гривень;

  • дітям-інвалідам – 287,7 гривень (без урахування надбавки на догляд);

  • дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язане з Чорнобильською катастрофою – 431,55 грн. (без урахування надбавки на догляд);

  • розмір надбавки на догляд за дитиною – інвалідом до 6 років – 235 гривень;

  • розмір надбавки на догляд за дитиною – інвалідом віком від 6 до 18 років – 302 гривень.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами: мінімальний з жовтня – 142 грн.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для:

  • незастрахованих осіб – мінімальний – 90 грн., мінімальний з жовтня – 284 грн.;

  • застрахованих осіб – мінімальний з жовтня –- 130,64 грн., максимальний з жовтня – 284 грн.;

Допомога на дітей одиноким матерям на дітей віком:

  • до 6 років – мінімальний з жовтня – 141 грн., максимальний з жовтня – 235 грн.;

  • від 6 до 18 років – мінімальний з жовтня –- 181,2 грн., максимальний з жовтня – 302 грн.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклу­ванням на дітей віком:

  • до 6 років – максимальний з жовтня – 470 грн.;

  • від 6 до 18 років – максимальний з жовтня – 604 грн.;

Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиля­ються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме на дітей віком:

  • до 6 років – максимальний з жовтня – 141 грн.;

  • від 6 до 18 років – максимальний з жовтня – 181,2 грн. Державна соціальна допомога на дітей – сиріт та дітей.

Позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» на дітей віком:

  • до 6 років – максимальний з жовтня – 940 грн.;

  • від 6 до 18 років – максимальний з жовтня – 1208 грн.; Щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом 1 чи 2 групи внаслідок психічно­го розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним – з жовтня – 56,8 грн.

Допомога з безробіття. З 2001 року розмір мінімальної допомоги по безробіттю збільшився в 4,3 рази. Виходячи з фінансового стану Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, правлінням Фонду прийнято рішення щодо підвищення розміру мінімальної допомоги з 1 вересня 2007 року. Так, мінімальний розмір допомоги по безробіттю для незастрахованих осіб та застрахованих осіб, які тривалий час не працювали, підвищено на 20 грн., або на 14,3 відсотка.

Для окремих категорій застрахованих осіб та незастрахованих з числа військовослужбовців, що вивільнені зі Збройних сил України у зв'язку із реформуванням без права на пенсію, розмір мінімальної допомоги по безробіттю зріс на 30 грн., або на 14,6 %.

Загальні витрати Державного бюджету у 2007 році на забезпечення програм державної підтримки малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, інвалідів з дитинства та дітей – інвалідів збільшено у 2,8 рази з 3,6 млрд. грн.. (у 2006 році) до 10,2 млрд. грн.

З січня 2007 року у 3 рази збільшено мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям, а також одинокі матері набули право на о гримання допомоги на дітей, які продовжують на­вчання у вищих навчальних закладах, до 23 років включно.

У 2007 році державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, надається на кожну дитину в розмірі 30 % прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

Батькам – вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях органами праці та соціального захисту населення призначається і виплачується державна соціальна допомога на дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Розмір державної соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

У 2008 році збільшується розмір допомоги при народженні дитини, зокрема:

  • при народженні першої дитини допомога надаватиметься у сумі 12240 грн.;

  • при народженні другої дитини допомога надаватиметься у сумі 25000 грн.;

  • при народженні третьої та кожної наступної дитини допомога надаватиметься у сумі 50 тис. грн.