Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право України. Пилипенко П.Д..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
413.32 Кб
Скачать
  1. Звільнення працівника за прогул

Пунктом 4 ст. 40 КЗпП України передбачено, що роботода­вець може розірвати трудовий договір у випадку прогулу пра­цівника (в тому числі відсутності на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин. Отже, прогулом вважається нез’явлення на роботу працівника без поважних причин протягом всього робочого дня (зміни), а також відсут­ність його на роботі без поважних причин більше 3 годин безперервно або сумарно протягом робочого дня, оскільки така відсутність прирівнюється до прогулу.

Трудове законодавство допускає звільнення працівника з роботи за одноразовий прогул. Хоча на практиці за 1 день прогулу переважно не звільняють.

При застосуванні цієї підстави необхідно враховувати наступ­ні обставини:

  • відсутність на роботі може бути підтверджена даними про облік робочого часу, доповідними, рапортами, а також іншими доказами;

  • обов’язок доказування неповажності причин відсутності працівника на роботі покладається на роботодавця;

  • оскільки вказана підстава припинення трудового дого­вору є видом дисциплінарного стягнення, роботодавець зо­бов’язаний дотримуватися правил накладення дисциплінарних стягнень;

  • звільнення за прогул повинно бути співрозмірним тяжкості дисциплінарного проступку.

Пленум Верховного Суду України роз’яснив, що прогулом можна вважати також:

  • самовільне використання без погодження з роботодавцем днів відгулів, чергової відпустки;

  • залишення роботи без поважних причин до спливу строку строкового договору;

  • залишення роботи без поважних причин до закінчення строку, який працівник зобов’язаний відпрацювати за призна­ченням після закінчення навчального закладу;

  • неявка без поважних причин на роботу, якщо працівник був переведений на неї відповідно до закону;

  • залишення працівником без поважних причин роботи до спливу двотижневого терміну попередження про розірвання трудового договору за власним бажанням.

Не вважається прогулом невихід працівника на роботу у зв’язку з незаконним переведенням його на іншу роботу або відмова від переведення на легшу роботу, якої він потребував за станом здоров’я відповідно до медичного висновку, а отже, звільнення за п. 4 ст. 40 КЗпП України не допускається.

Розірвання трудового договору за цією підставою можливе як у випадках, коли працівник після вчинення прогулу присту­пив до роботи, так і тоді, коли він не має наміру продовжувати працювати. У першому випадку датою звільнення буде або дата, зазначена у наказі про звільнення, або останній день роботи такого працівника, в другому випадку — день, коли він фактично залишив роботу.

  1. Розірвання трудового договору з працівником за появу на роботі у нетверезому стані, стані наркотичного чи токсичного сп'яніння

Поява працівника на роботі в нетверезому стані, стані нарко­тичного або токсичного сп’яніння є підставою для розірвання трудового договору відповідно до п. 7 ст. 40 КЗпП України.

Звільнення за цією підставою допускається за умови, що працівник перебував у нетверезому стані, стані наркотичного чи токсичного сп’яніння у робочий час на робочому місці. Такий стан може бути підтверджений як медичним висновком, так і іншими видами доказів. На роботодавця покладається обов’язок забезпечення можливості проходження працівником медичного освідчування. Відмова працівника від проходження такого ос- нідчування також може розглядатися як один із доказів, які підтверджують вину працівника. У той же час проходження освідчування є правом, а не обов’язком працівника, крім ви­падків, коли законодавством передбачено як умову допуску до роботи медичний огляд. Не може бути підставою для розірвання трудового договору за цим пунктом поява працівника у нетве­резому стані на робочому місці у вільний від роботи час, у вихідні дні чи під час відпустки. Це правило не застосовується щодо працівників з ненормованим режимом робочого часу, адже перебування їх на роботі можливе і по закінченні робочого дня. Тому, якщо буде виявлено перебування 'їх у нетверезому стані на робочому місці і по завершенні роботи, до них можна застосовувати п. 7 ст. 40 КЗпП.

Розірвання трудового договору за вказаною підставою допус­кається незалежно від того, був працівник попередньо відсто­ронений від роботи чи ні.

Оскільки звільнення за вказаною підставою є звільненням іа порушення трудової дисципліни, то роботодавець повинен при такому звільненні дотримуватися правил накладення дисциплінарних стягнень.

Розірвання договору за п. 7 ст. 40 допускається за наявності попередньої згоди профспілкового органу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]